Nejste přihlášen/a.
z čeho vzniklo toto rčení, když význam je dám si hodně něčeho dobrého a to se jí ústy nebo to je z toho, že to voní
Já si to vysvětluji zcela prozaicky. Jak pozoruji prase, které ponoří rypák do žrádla, funí s šmejdí s ním v té břečce, tak to vypadá, jako by to nasávalo nosem. Dává si do nosu . A pak se to mohlo přenést na lidské hltání / až chlemtání/ jídla.
Chuťových buněk je kupodivu nejvíce právě v nose. Nejen proto nám, když máme rýmu, chutná všechno v podstatě stejně.
Chuťová buňka není v nose ani jedna , ale když přivřeme oko, je to tak. Mozek má spojeno vše dohromady: chuť, čich, hmat, vzhled... a pokud čich ztratíme, chybí mu podstatná část "kódu" k identifikaci. Zvláštní je, že omak a vzhled nepovažuje za tak důležité. Když zavřeme oči a někdo nás krmí, stejně poznáme, co to je (přestože "kód" není úplný).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.