Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to chodi s dluhy po dedictvi?

Od: petrsa odpovědí: 11 změna:

Zdravim,

chtel bych se zeptat, jak to chodi u bank se zdedenymi dluhy. Zdedim nejakou pujcku ci kreditku a zajimalo by me, jake mate zkusenosti, jestli da banka nejaky velkorysy termin na zaplaceni v radu mesicu, nebo jestli po skonceni dedictvi tvrde nastoupi s tim, ze to chce treba do 14 dnu nebo do mesice? Predem dekuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dědictví buď přijmeš, nebo se ho vzdáš. Takže když je celkově v mínusu, vzdáš se ho. Nejde si vzít jen něco. Bud vše vzít a nebo všeho se vzdát.

petrsa
hodnocení

To vim, prijmu ho a s nim i dluhy, proto me zajima, jak to pak se splacenim tech dluhu v praxi chodi.

hodnocení

3x

Jestliže víte, že jste jediný dědic a současně znáte banku, která zemřelému půjčku poskytla, jděte se tam poptat (s úmrtním listem) ještě před ukončením dědického řízení, jaký je obvyklý postup banky a jaké máte možnosti. Nebo aspoň nahlédněte do smlouvy/obchodních podmínek, jestli v nich není zmínka o takové situaci.

owygevu
hodnocení

2x

Banka přihlásí dluh do dědictví. Pokud ho uznáte, tak bude vyplacena přímo notářem.

Pokud ho neuznáte, bude ho nasledně soudně vymáhat po dědicích.

hodnocení

0x

Kdepak, to není tak jednoduché. Jsou tam různé háčky, kdy se dluhy mohou projevit až po přijetí dědictví a naopak po odmítnutí se zjistí, že byl neboštík vlastně v plusu, takže radši asi právníka, nebo zeptat se notáře jak to přesně je a mít to písemně.

petrsa
hodnocení

Mozna jsem se spatne vyjadril, ale vec se ma takto. Zdedim byt a asi 100 tisic z uctu, zaroven zdedim i dluhy (pujcka a kreditky) za cca 400 tisic. Tak to je, to mam zjistene a rozmyslene.

Jde mi ciste o to, jak se postupuje se splacenim dluhu. Banka prihlasi svoji pohledavku do dedictvi, dedictvi bude ukonceno notarem s tim, ze dluhy pripadly na me. Ale jaky je dalsi postup? Banka mi napise "zdedil jste dluh 400 tisic a zaplatte ho do 14 dnu nebo ho budeme vymahat soudne"? Nebo mi napise "zdedil jste dluh 400 tisic a mate 3 mesice na jeho splaceni"? Jde mi ciste o to, jak v praxi funguje splaceni zdedeneho dluhu u banky, at uz pokud jde o samotny postup nebo o cas, jaky vam banka da.

owygevu

Já jsem to pochopil, takže jsem ti už odpověděl, jak to je.

hodnocení

0x

Ještě Vám to zkomplikuji ze zkušenosti naší rodiny. Po zemřelém vyplavaly dluhy u banky. Právník zjistil, že zemřelý byl pojištěn proti úmrtí, takže banka nic nedostala. Trvalo to půl roku, nežli pozůstalí dostali papír od banky, že jí nic nedluží.

I toto jste prozkoumal?

iz*

Asi jsem dnes méně chápavá > uniká mi souvislost mezi pojištěním proti úmrtí a dluhy u banky.

petrsa
hodnocení

Prozkoumal, ve smlouve to bylo rovnez, bohuzel zemrely si pujcil v dobe, kdy byl v invalidnim duchodu a ve smlouve je dodatek, ze pro takovy pripad pojisteni proti smrti neplati.

iz, neznám podrobnosti, týkalo se to mého švagra. Zemřel, objevil se dluh u banky, o kterém nikdo nevěděl, známá z banky našla, že byl u nich pojištěn v této půjčce proti úmrtí. Sestra nemusela splácet dluh po manželovi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]