Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Životní pojištění vs závěť

Od: lida56 odpovědí: 3 změna:

Dobry den,

moc Vás prosím o odpověd na můj dotaz.Při uzavření životní pojistky v roce 2006 je uvedena obmyšlená osoba ,ale v roce 2008 je sepsana závět kde všechna práva a povinnosti spojené s touto pojistkou připadají jiné osobě než je uvedená v pojistce. Kdo tedy pojistku v případě smrti zdědí?

Děkuji za odpověd.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Já se domnívám, že by neměl být problém, aby osoba, která smlouvu uzavírala, požádala o dodatek ke smlouvě o životním pojištění a změnila údaje o osobě, která v případě úmrtí pojištěnce bude mít na plnění z pojistky nárok. A bude to předpokládám osoba shodná s osobou uvedenou v závěti. *cteni*

Liduško, pochopila jsem z otázky, že osoba, která uzavřela pojistku (a určila obmyšlenou osobu) zemřela a v její závěti je jako příjemce pojistného plnění někdo jiný než v pojistce.

doplněno 07.02.10 18:38:

No, čtu to ještě jednou a možná jsem si to úmrtí přimyslela... To by byl asi problém.

doplněno 07.02.10 18:41:Je životní pojistka součástí pozůstalosti?

V případě, že je v pojistce zapsaná oprávněná osoba, nespadá plnění z pojištění do pozůstalosti a vyplatí se této osobě velice rychle.

Tohle jsem našla na netu - mně totiž něco říkalo, že životky s obmyšlenou osobou nejdou do dědictví.

lidka*

V případě, že pojištěná osoba zemřela, ale nezměnila obmyšlenou osobu, ale řešila to pouze závětí, tak asi bohužel (nebo bohudík) bude pojistka vyplacena obmyšlené osobě. Závěť změnu nezajistí. Tak to asi Zuzanko bude - máte pravdu. Já jsem předpokládala, že osoba, která má uzavřenou pojistku, chce její výplatu pro někoho jiného určit závětí. *cteni*

Komu vzniká nárok na výplatu penzijního připojištění, pokud účastník penzijního připojištění zemře?

Osoba, které vznikne nárok na výplatu v případě smrti účastníka se nazývá obmyšlená osoba. Určení obmyšlených osob ve smlouvě není povinné. Pokud takové osoby ve smlouvě o penzijním připojištění nesjednáte, stává se Vaše penzijní připojištění v případě smrti účastníka předmětem dědictví a postupuje se podle obecných ustanovení Občanského zákoníku.

Obmyšlených osob je možné ustanovit několik a stanovit jejich podíly na finančních prostředcích, které budou vypláceny, dojde-li k smrti účastníka. Obmyšlené osoby i jejich případné podíly lze v průběhu doby trvání penzijního připojištění měnit.

*nevi* Ještě mě napadlo jedna věc, jak by to bylo, kdyby obmyšlená osoba v průběhu pojištění zemřela. *uf*

doplněno 07.02.10 19:18:

Jinak ještě zde jsou informace k tomuto případu:

advokatklega.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]