Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pití černého čaje

Od: kamila odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,
zvykla jsem si pít celý den černý čaj. Voda mi nechutná, šťáva nevyhovuje. Chci se jen ujistit, že pití černého čaje, asi 2L za den ničemu neškodí.

Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mraf
hodnocení

6x

Anglický gentleman pitím čaje zabraňuje mrtvici, kataru, kolice, poruchám trávení, ospalosti, epilepsii, žlučním kamenům, letargii, migréně, obrně a závratím...

Kdyby černý čaj škodil, byla by Británie velmi řídce osídlená...:(

idanova*
hodnocení

6x

Zdravím. Je fakt, že všeho moc škodí, tudíž i černého čaje. Obecně platí, že pravidelné pití většího množství černého čaje zatěžuje ledviny a za delší dobu je poškozuje. Obsahuje kofein - ten zvyšuje krevní tlak, což je neprospívá srdci. Je močopudný - odvádí z těla vodu a v neposlední řadě obarvuje zubní sklovinu a staví (tuhá stolice). Nezůstávejte jen u pití černého čaje. V nemocnicích je černý čaj zakázán, mají tam ovocné. Ida

doplněno 07.02.19 13:47:

Ještě doplním. Starám se o dědečka (90 letého) a jeho kardioložka mi při každé prohlídce klade na srdce, abych mu nikdy nedávala k pití černý čaj; že celá tato generace žila na černém čaji a na stará kolena celé této generaci kolabují ledviny. Ida

hodnocení

4x

Vzhledem k tomu, že ho - tedy na střídačku se zeleným - popíjím cca 40 let a žádné škody na sobě nepozoruju, tak snad neškodí ;)

hodnocení

4x

Proč pít černý čaj?
Proto : rehabilitace.info/...

Ovšem,dle mého soudu je dva litry dost.Nesmíte zapomenout,že obsahuje mj.také kofein.
Mám ho také moc ráda,ale střídám jej se zeleným.

hodnocení

3x

Asi před 10 lety bych Vám řekla, že to vůbec nevadí. Taky jsme doma pořád pili černý čaj, byl vždy na stole v konvici (ovšem s citronem, který snad prý odbourává thein).

Mezi tím jsem ale pobývala v rodině Peruánců, pro které je černý čaj jako kafe. Na stejné úrovni. Mají ho rádi, pijí ho (stejně jako kafe!) večer *ee* a je to pro ně prostě pochutina, ne nápoj k zahnání žízně, není součástí pitného režimu. Když jsem jim řekla, že slabý černý čaj s citronem se u nás podává malým dětem, tak na mě pěkně koukali. Takový ten kulturní šok, kdy si uvědomíte, že všechno, co je u Vás v zemi OK a celý Váš život bylo, může být jinde fakt divné, a tak trošku si říkáte, jestli na tom něco není. Taky jsem si zažila závislost na něm a stihla jsem si potvrdit, že přispívá k zácpě. Dneska si neumím bez silného hraběte Šedého představit ráno, ale tím moje popíjení černého čaje končí.

Zkuste čaj vysadit a zjistíte, jestli není tělo závislé.

iz*
hodnocení

2x

Černý čaj by škodit neměl, ale dva litry denně se mi zdají přece jen moc. Zkuste ho střídat s vodou (na tu se dá zvyknout během pár dnů, ± do týdne) a minerálkami (střídat > nepít jen jeden druh).

hodnocení

2x

Jelikož černý čaj obsahuje kofein, který ve větším množství neprospívá ledvinám, obecně se uvádí, že denní spotřeba černého čaje by neměla překročit čtyři běžné šálky (po asi 150 ml).

*placni*

liska5

Konečně Luisa zmínila ledviny! Nemohu bodovat, tak aspoň pochvalu.*palec*

jendad
hodnocení

2x

Tak ono jde také o to jak silný je ten čaj . My vždy uvaříme přes litr vody a v tom dáme jeden pytlík (1,5g), ani cukr či med jsme nedávaly . Nikdy jsem nepocitoval nějaké závratné učinky teinu nebo močopudnosti či zácpy. Pokud by jste ale pila čaj silnější jak je doporučován cca na 2dc 1 pytlík , tak vypít takto dva litry asi nebude rozumné.

hodnocení

1x

Nedávno jsem se na to ptal svého lékaře a říkal, že to neškodí, ale může to způsobovat zácpu. Pokud nemáte zácpy, tak ho klidně pijte dál.

hodnocení

1x
Ono taky dost záleží na přípravě. Jak silný čaj si vaříš a jak dlouho necháš louhovat. Zmíněný britský gentleman svůj EarleGray nenechá louhovat 10 minut v konvici. Ten tein působí močopudně takže tělo z těch 2 litrů vypnutých dost vod spotřebuje na jeho odbourání a pokud budeš dehydratovaná, vezme si tělo vodu ze střev a tím pádem si přivodíš tu zmíněnou zacpu. Jestli zácpou netrpíš, tak máš pitný režim v pořádku a není třeba se čaje bát. Doporučil bych ale kombinaci se zelným. Ať je změna.

hodnocení

1x

Mně voda zrovna taky nechutná, ale rozhodně je zdravější než černý čaj. Vodu piju pro zdraví a na chuť se dá vypít trochu něčeho, co chutná.

kamila
hodnocení

On se vlastně pije celý den i v nemocnicích, ne? :)

krtek66
hodnocení

0x

piju černý čaj denně už asi 15let v průměru dvě 2l konvice a nic mi není...

hodnocení

0x

A také se usazuje černý povlak na zubech po vypití takového množství.

Určitě bych ubrala.

hodnocení

0x

Větší množství není dobré, přispívá k ledvinovým kamenům.

niko*
hodnocení

0x

proč ne zeleny?

Myslíte to s těmi ledvinovými kameny? Tak prát se urologa PROČ mne opravdu nenapadlo. Prostě jsem to bral jako jeho doporučení., že přispívají ke vzniku těch ledvinových kamenů, které nejdou rozpustit a musejí se tahat z těla násilím.

jano1*
hodnocení

0x

možná v ramci záspi ale nevím

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]