Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Někdy v listopadu nebo už říjnu min roku jsem si u svého praktického lékaře nechal udělat testy vitaminu D. Hradila to pojistovna. Necekal jsem to ale byl jsem rád že to nemusím sám platit (stojí to tak 1500 kč myslím). Doktorka byla milá a vyhověla mi. Zjistili mi výraznější nedostatek vitaminu D (2x pod spodní hranicí) a začal jsem brát "léky" tak jak mi doktorka řekla. Ted už to budou já nevím asi cca 3-4 měsíce? Podle mě by už ta léčba měla být ok a rád bych si udělal testy jak na tom jsem (jak nízká tak vysoké hladina vitaminu D muze být nebezpečná a já bral trochu více než mi doktorka předepsala (protože to bylo málo)). Chci se zeptat - můžu jít za doktorkou znovu s tím že si chci nechat změřit po léčbu vit. D at mi to proplatí pojistovna...? Podle mě by měla, jednak je nový rok a jednak by se snad mělo dělat standardně měření i po léčbě a ne jen že "tak teď to ASI už bude ok"... Mám právo aby mi pojistovna (VZP) znovu proplatila měření po léčbě (vitamin D) (po 4 měsících od posledního měření)? Doktorka mi totiž nic takového neříkala, ani mi neříkala kdy mám znovu přijít (pro kontrolu)...?
Díky
Zdravím. Z čeho jste usoudil, že je to málo a naordinoval si vyšší dávky? Většinou se vitamíny (i minerály) v krvi kontrolují tak za 6 měsíců. Já bych dobrala původně předepsané množství (krabičku?) a vyčkala do těch půl roku. Pak můžete jít znovu na odběr. Vašemu tělu by měl být už deficit srovnán a nyní by si už vaše tělo mělo "vyrábět" vitamín D samo. Přispěje k tomu i víc sluníčka. Ida
S tím sluníčkem to není tak jednoduché. Člověk si je schopný vyrobit vit.D jen v létě, a to ještě musí být na sluníčku přes poledne, bez jakýchkoliv ochranných krémů a pak by se neměl den dva mýt, aby se tento vitamín stihnul kůží vstřebat. Většina české populace má kritický nedostatek vitamínu D a užívat by ho měl každý, od dětí po starce. Bohužel se předepisuje jen kojencům do jednoho roku. Já o tomhle problému vím asi 5 let a na vlastní triko bez porady s lékařem jsem si ho kupovala a užívala. A i po několikaleté suplementaci jsem při testu měla jeho hladinu sice v limitu, nicméně jen lehce nad tou spodní hranicí. Nyní mám od lékařky předepsáno 2x denně 15kapek Vigantolu, tedy mnohem víc, než moje matka po přechodu. A to zdaleka nepatřím mezi ženy po klimakteriu, které jsou osteoporózou ohroženy. Vitamínem D, i když je rozpustný v tucích, se jen tak snadno nepředávkujete, ten horní limit je hodně vysoko. A taky jeho hladina se mění ať už jedním či druhým směrem velmi pomalu.
Proč ze sluníčka lze čerpat vitamín D jen v létě? Už nyní (7.2.2019) jsme opáleni jak od moře. Co je v zimě špatně?
Jsou to všem dostupné informale, ale přest kopíruju z Wikipedie. Snad vám po přečtení bude jasné, že vaše opálení je vám v tomto případě k prdu.
Syntéza působením slunečního záření by měla stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby, v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období. UVB záření, které vytváří vitamín D na kůži, neprochází skrze mraky a někdy neproniká ani skrze ozónovou vrstvu. Pokud je Slunce nízko, jeho paprsky dopadají k Zemi pod úhlem menším než 47°, UVB záření se odráží od ozónové vrstvy a téměř vůbec k nám neproniká. Můžeme se celým tělem vystavit na slunce, opálit se (UVA záření), ale nezískáme žádný vitamín D. Proto je ranní nebo večerní opalování pro zisk vitamínu D naprosto zbytečné. V létě, kolem 21.6, je mezi 10 a 16 hodinou dostatek UVB záření. Ale od 21.6. se slunce začíná obracet k jihu. V jižním Polsku lze získat UVB záření do 3.9., v Turecku do konce září, v Egyptě do 20.10. UVB začíná pronikat do centrálního Polska od 12.4. Test na získání vitamínu D. Tužku přiložíme kolmo k zemskému povrchu. Pokud je stín tužky mnohem kratší, než její výška, UVB záření k nám proniká.[3]☂
Množství vytvořeného vitamínu D v kůži závisí hlavně na geografické poloze co nejblíže rovníku a také na možnosti využívání UV záření v dostatečné míře.[4] Vitamín D se tvoří v kůži vlivem UVB (320-280 nm) záření (tzv. Dornovo záření), které prochází sklem jen v 1-8 %, zato však proniká vodou, zvláště mořskou, do hloubky několika metrů, čímž je umožněn vznik previtaminu D v těle ryb.
Množství vytvořeného vitamínu D snižují ochranné krémy, časté koupele v horké vodě, suchá kůže starších lidí, velké množství melaninu v kůži, zahalování těla a znečištění ovzduší.
Lidé, kteří se často omývají teplou vodou a mýdlem, zbavují svou kůži mazu a tuku, čímž dochází i ke snížení obsahu 7-dehydrocholesterolu v kůži.[5] Vitamín D je tvořen živými buňkami v epidermis, a proto v kůži zůstává přítomen i po omytí vodou a mýdlem krátce po vystavení UVB záření.[6] Suchá kůže starších jedinců neobsahuje dostatek 7-dehydrocholesterolu, čímž je možnost získání potřebného hormonu D touto cestou silně omezené.[7] V některých tropických oblastech se setkáváme s endemickým výskytem nedostatku vitamínu D, který je způsobený zahalováním žen z náboženských důvodů a mužů kvůli ochraně před extrémním slunečním zářením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.