Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bílé skvrny na jablku

Od: junkers* odpovědí: 15 změna:

Normální kupovaný jabko (Billa, odrůda nwm, únor2019). Na prvním obrázku jak jsem ho přinesl z obchodu, na druhém po krátkém polití vařicí vodou.

Jako co to je toto? To jsou nějaké pesticidy, ten bílý úkaz na jablkách?

Bílé skvrny na jablku
Bílé skvrny na jablku #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pouze informace - svetkolemnas.info/... - jak s ní naložíte, vaše věc.

Jinak stačí plody buď ponořit na cca 10 minut do studené vody s jedlou sodou nebo omýt octem a opláchnout.

Zajímavý článek, ale plný dezinformací.

Vosky používané na ovoci nesmí být samozřejmě používané jakékoliv, povolené jsou E901, E902, E903 a E904. Všechny jsou nezávadné a jsou rotlinného či živočišného původy, rozhodně ne z ropy.

No - nějaké zkušenosti o používání různých "zajímavých" přísad máme všichni. Čímž samozřejmě netvrdím, že článek je evangelium.

elf

Tato dezinformační doména je již odstavená

hodnocení

3x

Pominu-li fakt, že nevím proč bych jablka poléval vaříci vodou... Nebude to třeba vosk, nebo něco takového? Mám pocit, že jablka se leští, aby vypadala lépe a lépe se prodávala.

hodnocení

3x

Vyjádření potravinářské inspekce. szpi.gov.cz/...

72mona3*

A tohle má uklidnit?

S nejvyšší pravděpodobností se ve skutečnosti jedná nikoli o nebezpečné chemikálie, ale o vosky ...

To nezní moc jistě;)

hodnocení

2x

Je to vosk... slabá vrstva jako na gumových medvídkách. Lesknou se, méně schnou (asi)... lidem se více líbí. Přece na omak jste poznal, že se zvláštně lepí už v obchodě, ne?

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, "navoskovaná" jablka máme i u nějaké odrůdy na zahradě a je to jejich přírodní vlastnost. Nějaké dodatečné voskování a leštění každého jablka v obchodě před prodejem nepředpokládám, ale mohu se mýlit (může to třeba někdo dělat pro hezčí vzhled - podobně to dělá někde řezník, když pult s masem nasvěcuje růžovou zářivkou). Zdravím!

Není to nová věc.

Pro ošetření jablek je povoleno použití těchto lešticích látek (aditiv): včelí vosk (E 901), kandelilový vosk (E 902), karnaubský vosk (E 903) a šelak (E 904) - leštidlo.

Ale je pravda, že některá jablka jsou mastná už rovnou na zahradě.

Co se týká zářivek u masa nemusí být nutné růžové na pohled, ale stačí že mají správné spektrum barev. Při pohledu do nich to moc nepoznáte, ale maso je prostě pěkně růžovo-červené a když se na něj podíváte třeba u mouky/pokladny, tak je kolikrát žluto-zelené. Doporučuji kontrolovat. Už jsem od pokladny kolikrát vracel maso kvůli barvě a v regálu se mi líbilo.

ben®

clayman - ono to bude s tím krášlením zboží v obchodě asi jako s krásně nalíčenou slečnou (která chce být také "prodána"), ze které se ráno vyklube slečna nehezká (přírodní) .

"Přírodní" může chutnat lépe ;)

hodnocení

0x

Když jsem viděla, jak každých 14 dní stříkají jablka nějakou chemií, tak od té doby jablka nekupuji. Pochybuji, že je to vosk :)

id

Můžete napsat kde jste to viděla? A kdy to bylo? A něco podrobněji .Zajímá mě to.

Sady v Tismicích u Českého Brodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]