Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šerosvit-temnosvit v malbě

Od: karelbrezina odpovědí: 3 změna:

Našel by se tu někdo kdo by poradil?Sháním knihu která by se věnovala šerosvitu či temnosvitu v malbě.Myslím něco o technice apod.Děkuji za radu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

danitvar
hodnocení

0x

V češtině toho moc k tématu nevyšlo. Nejdostupnější je asi Parramón, José María: Světlo a stín. Knihu jsem měla v ruce, je to prostě o stínovaní, barvě stínů-o šerosvitu tam zmínka je. Je to spíše knížka pro začátečníky. Pak jsem se radila s katalogem Národní knihovn ČR a tam mi přišla dobrá kniha Baxandall, Michael: Stíny a světlo: umění a vizuální zkušenost. Nejlepší volba mi připadá kniha Gurney,James: Color and light. Je to teda v angličtině, ale kniha je dostupná na: enbook.cz/... Taky kreslím a jak tak občas pročítám zahraniční fóra o výtvarnu, tak knihu hodně doporučujou coby základ pro realistické (a fotorealistické) výtvarníky. Prvně dvě jmenované knihy lze sehnat jen v knihovnách, pokud jsi v nějaké knihovně registrovaný, tak ti to objednají Meziknihovní výpůjční službou. Ta anglická kniha je pouze v jedné knihovně u nás (knihovna Technické univerzity Zlín), kde by se dala objednat taky.

Zdravím. Daniela

jofa*
hodnocení

0x

Jeden čas (hodně dávno) jsem se rovněž zajímal jak na šerosvit. Nejvíc jsem se dozvěděl o technice v dokumentech (filmech) o Rembrandtovi. V jednom dokumentu o mistru šerosvitu ( postup, vrstvy... ) to rezebírali detailně. Název Vám ale už určitě neřeknu.

karelbrezina
hodnocení

0x

Ještě bych se chtěl zeptat na tento můj obrázek.Není dokončený ani dobrý(vše je tam špatně-spíš jsem to jen tak zkoušel),ale dá se toto považovat za temnosvit či šerosvit?P.S.Jsou to olejové barvy na překližce-jsem samouk.

Šerosvit-temnosvit v malbě
Šerosvit-temnosvit v malbě #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]