Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozvání k notáři

Od: hala odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer, zajímají mě vaše zkušenosti s dědickým řízením. Jedná se o 2 nemovitosti, 2 auta a peníze na účtě. Nebudu tu řešit neshody v rodině, takže jen tak shruba. Vdova po dědovi nám měla dát zhruba po 2 měsících od úmrtí vědět odhat nemovitosti. Je to půl roku a nic se neděje. Prosím respektujte rodinné neshody a nepokládejte mi otázky nebo rady typu: zeptejte se jí. Stále jsme nebyli pozváni k notáři ani na první sezení co se shrnutí majetku a práva týče. Od úmrtí uběhlo více než 8 měsíců a my stále nic nevíme. Při předešlém řešení majetku ( dědictví ) kdy se jednalo pouze o peníze na účtě bylo dědictví se vším všudy hotovo do půli roku.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý večer. Já bych se zeptala přímo notáře, který pozůstalost vyřizuje.

hodnocení

3x

Příslušný okresní soud (podle posledního bydliště zůstavitele) by vám měl sdělit, který notář dědictví vyřizuje, případně i jaká je spisová značka - notáře se pak můžete otázat na alespoň přibližný termín dědického řízení.

figurek*
hodnocení

2x

jj, notář musí všechny možné dědice nejdříve najít. A to je někdy problém.

No ale v každém případě se můžete podívat na katastr, jak si nemovitosti stojí. Měla by na nich být plomba, poznámka o zákazu zcizení a jako vlastník (či spoluvlastník) by stále měl být uvedený váš děda.

doplněno 07.02.19 07:20:

Je v katastru nemovitostí váš děda uvedený jako vlastník? Ano/Ne?

hala
hodnocení

Dědicové jsou jasní. Jen mi není jasný ten katastr nemovitostí. Žádné poznámky u nemovitostí nejsou.

arfm
hodnocení

0x

Půl roku je pro notáře okamžik. Nejlépe vyčkat.

hodnocení

0x

čekat, notář se ozve sám! Stejný případ jsem zažil loni. Já čekal sice jen 2 měsíce, ale opravdu to může být klidně i těch 8 měsíců

ppp
hodnocení

0x

Pokud je v dědictví nemovitost, není 1 rok pro notáře žádná dlouhá lhůta. Spíš byste měli jít k němu s nějakou dohodu ohledně dědictví, notář za vás nic rozhodovat nebude a ani vaše spory či neshody řešit nebude.

hala
hodnocení

To je mi jasný, nikdo po něm nechce, aby řešil spory. Je to jasné, dědí se podle zákona. Jde jen o to, aby se co nejdříve uzavřelo a my mohli v klidu dýchat a nebýt nerorizování za něco, na co máme podle zákona nárok.

@hala - na co máme podle zákona nárok

Technická poznámka - dokud nebude zahájeno dědické řízení, nemůžete si tím být jisti.

hala
hodnocení

Bude se dědit klasicky podle zákona. Majetek byl jasně vyřešen a žádná notářem ověřená smlouva nevznikla.

hodnocení

0x

Někteří již správně napsali, já to shrnu.

Zjistěte, který notář to dělá a jeho(její) sekretářka Vám sdělí potřebné info. Nic jiného nepomůže. Již zítra můžete vědět přesně, co potřebujete.

(klidné bezproblémové dědictví se táhlo i 1,5 roku. A to bylo vše domluveno předem.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]