Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové přiznání

Od: peky odpovědí: 6 změna:
Zdravím vás, prosím o radu. Zaměstnavatel za mě bude podávat daňové přiznání a potřebuje podklady k předchozím příjmům v tom loňském roce. Byla jsem v roce 2018 u dvou dalších zaměstnavatelů. Při ukončování pracovního poměru jsem dostala: Evidenční list důchodového pojištění a Potvrzení o zdanitelných příjmech. Mám odevzdat v současném zaměstnání tyto dva papíry originály nebo jim mám udělat kopie a originály si uschovat? Děkuji!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Zaměstnavatel není oprávněn za Vás podat daňové přiznání (to byste musela sama), ale provede Vám roční zúčtování daně z příjmu. K tomu potřebuje od předchozích zaměstnavatelů potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně z příjmu (originály! → kopie si můžete udělat pro sebe).

ELDP nový zaměstnavatel k RZD nepotřebuje.

Původní zaměstnavatelé po skončení zaměstnání vyhotovili ELDP dvojmo. Jedno provedení si od Vás měli nechat podepsat a poslat je na OSSZ. Druhé vyhotovení je pro Vás.

hm*

milancukrar: Sdělit jsem chtěl přesně to, co jsem napsal. Odpověď jsem obodoval a v žertu (bylo snad jasné i ze smajlíka) jsem napsal, že je hnidopich (v reakci na "není oprávněn za Vás podat daňové přiznání ..." - každý pozná, o co tazatelce jde). Suchare. (Teď se zeptáš, co myslím tím sucharem? Tak na to už reagovat nebudu.)

hm*

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 05. 02. 2019 18:36:23
hm, co jste chtěl(a) poznámkou sdělit?

hodnocení

0x

Kopie si udělejte sobě.

peky
hodnocení

Děkuji. A ten Evidenční list důchodového pojištění odevzdává nový zaměstnavatel za mě na OSSZ?

Ne, Evidenční list vyhotovuje zaměstnavatel ve 3 exemplářích, 1 pro zaměstnance (můžete uschovat), 1 pro zaměstnavatele kvůli kontrole ze strany Okresní správy sociálního zabezpečení a 1 odešle na ČSSZ. Běžně se EL na ČSSZ odesílá už elektronicky, takže papírově existuje jen 2x. Ten EL, který máte v ruce vy, je pro váš přehled, co vám bývalý zaměstnavatel poslal tzv. "na důchod". Nového zaměstnavatele tyto údaje nezajímají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]