Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Senior nad 85 přídavek důchodu

Od: ringo® odpovědí: 21 změna:

Otec má 87 let, ale o 1000 kč vyšší důchod za leden nedostal. Netušíte v čem je háček? Musí se o to někde přihlásit? Myslel jsem že mu to zvýší automaticky.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zvýšení mělo proběhnout automaticky od lednové splátky důchodu. Lednový důchod již došel bez zvýšení?

03.02.19 23:08
hodnocení

Ano

To je zvláštní. Zkuste se zeptat zde.

hodnocení

Jenomže mě nic neřeknou a otec už to asi nezvládne.

Napište (za otce) na ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5, písemný dotaz. Nezapomeňte uvést rodné číslo otce a požádejte ho, aby dotaz podepsal. Formulujte to jednoduše, ale srozumitelně - kdy je splatnost důchodu, kdy přišel a v jaké částce. Měli by odpovědět a sjednat nápravu.

@ringo, ozvete se, jak věc dopadla?

mm*
hodnocení

4x

Sousedka to taky reklamovala telefonicky a bude jí to prý vyplaceno zpětně. A normální zvýšení všech důchodů se provedlo?

hodnocení

To jsem nezjišťoval. Podívám se.

hodnocení

3x

Reklamujte u ČSSZ: cssz.cz/...

hodnocení

3x

@ringo - Jenomže mě nic neřeknou a otec už to asi nezvládne.
V každém případě bych se šla ptát - nanejvýš vás pošlou do háje. Podepsat vám plnou moc by tatínek zvládl?

hodnocení

Podepsat by to zvládl, ale bude to neověřené.

elane

Podpisy na normálních dopisech pro úřady se přece ověřovat nemusí.

Takže: napiště dopis za tatínka, on ho podepíše (bez ověření).

Je to lepší, než telefonovat, protože máte v ruce kopii dopisu jako důkaz, co a kdy jste reklamovala.

*jasne*

Znova - dokud se nezkusíte zeptat, nebudete vědět, zda a vůbec ČSSZ ne/bude komunikovat s vámi. Vždyť je to na jeden telefon.

tentato
hodnocení

3x

Zkontrolovala bych nejdříve poštu.

Každému měl přijít obyčejný dopis, ve kterém je oznámení o zvýšení důchodu.

Pokud dopis příšel a oznámení o zvýšení o 1000 Kč tam není, pouze je zvýšen o valorizaci, tak reklamujte.

Otec se tedy narodil před 1.2.1934? Každý v tomto věku, 85 a více, dostane ve svém pravidelném důchodu valorizaci + příspěvek 1000 Kč automaticky, nemusí o něj žádat. Potom se stala někde chyba.

-----------------------------------
Stačí za tatínka napsat dopis, který jej podepíše a doporučeně zaslat na ČSSZ.

Roztřesenou rukou napodobíte tatínkův podpis a je to. Já jsem takto maminku podepsala mnohokrát. Na nějaký podvod jsem nepomyslela tehdy ani teď, dělala jsem to s čistým svědomím v jejím zájmu.

Samozřejmě rychlejší bude telefonát. Neptejte se na konkrétní osobu, ale jak se má obecně postupovat, když někdo určitého věku tisícovku nedostal.

111®
hodnocení

0x

ono to rovnou tisícovku nedělá

hahanaj*

ano- někomu víc... někomu méně

hodnocení

Ne ne, má to být přesně 1000.

@111, ringo reklamuje zvýšení o 1000 Kč občanům od 85 let věku, ne letošní valorizaci.

hodnocení

Díky všem za rady, snad už to zvládnu.

fram
hodnocení

0x

Základní výměra důchodu by měla od ledna vzrůst o 570 Kč. Procentní výměra důchodu závisí na konkrétním průběhu pojištění. Čím vyšší rozhodné příjmy a získaná doba pojištění, tím vyšší procentní výměra důchodu. Procentní výměra důchodu se zvýší o 3,4 %. Penzistům starším 85 let by se důchod zvýšil ještě o 1 000 Kč.

Tatínek patrně tratí ještě víc než 1000Kč. Určitě urgovat a reklamovat na příslušné ČSSZ! Nějaký Huawej to někde zmotal *smich2*.

Zdroj: finance.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]