Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posmrtný přístup k účtu

Od: junkers* odpovědí: 17 změna:

Kdyby to se mnou z ničeho-nic šlehlo, může dcera disponovat s účtem? Dispoziční právo nemá, ani jiný podíl, ale všechno jsem jí naučil, jak se k tomu dostat. Instruoval jsem jí v tom smyslu, že vytuhl-li bych, má všechno převést na svůj účet, ať se zbytečně neplatěj aloše na její ségru a další pitomosti ..

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, Vy jste ten svůj bankovní účet zpřístupnil své dceři již nyní, tak ji nic nebrání s ním manipulovat třeba už zítra. V případě Vašeho umrtí se k účtu dcera dostane, než bude zablokován. Do dědictví bude vstupovat zůstatek na účtu ke dni Vašeho umrtí (nikoliv případné následné operace či převod jinam). Jestli je dcera jediná dědička, tak by to vadit nemuselo (převod peněz jinam či např. rušení trvalých příkazů), ale v případě více dědiců je vlastně převodem peněz na svůj účet poškodí a budou se stejně domáhat svého podílu. Zdravím!

doplněno 03.02.19 15:36:

junkers - nechte tomu volný průběh a udržujte se při životě. Jednou si to dědicové pořeší, tak se snažte, ať mají co dědit (aby to nebyly jen dluhy a vzdání se dědictví). Budou dědit (velké) peníze, tak jim nechte i starosti.

pb®
hodnocení

2x
Na účtu mít jen minimum peněz a ostatní doma v hotovosti. O penězích v hotovosti budete vědět jen vy a dcera, která po vaší smrti přijde a peníze sebere. Notář ani ostatní pozůstalí o hotovosti tušit nebudou. Účet se hned po smrti blokuje a nesmí se s ním dispnovat až do vyřízení dědictví, i kdyby na něj chodila dceřina výplata, tedy její peníze.

Promiň, ale to je konzervativní přístup, který lze realizovat maximálně v řádu několika desítek tisíc korun. Při vyšších částkách je to holý nesmysl.

hodnocení

0x
Druhý den je účet zablokován až do doby ukončení dědického řízení..takže převést v den první.. Alespoň tak to bylo loni..
doplněno 03.02.19 14:33: U nás to bylo pár desítek tisíc, při řešení dědictví nebráno v potaz.. Nevím, jak při vyšší částce...

jabraka*
hodnocení

0x

Po smrti majitele účtu banka účet v okamžiku,kdy se to dozví,(zpráva od notáře)jej zablokuje.Přístup dostanou až dědicové.Dokonce ani předčasné vybrání hotovosti z tohoto účtu není řešením,dochází pak k náhradě.

JABRAKA

junkers*
hodnocení

Aha, a jak to udělat, aby do toho mohla v klidu hrábnout?

Já mám na svém účtu podúčet, kde má otec všechny svoje peníze . Ale chce to důvěru.

onires

ringo >

A co by se stalo, kdyby jsi umřel ty?

Dcera by to zařídila.

hodnocení

0x

Navštivte z dcerou Vaši banku a založte ke svému ůctu podpisové právo Vaší dcery a tím zajistíte že z Vašim ůčtem může disponovat.

jirka77

podle Vás, jestli-že bude realizováno podpisové právo další osoy , tak při úmrtí jednoho z nich se účet nezablokuje

onires
hodnocení

0x

Tím ,že umřeš, přechází vlastnictví peněz ihned na dědice.

Takže pokud pak dcera peníze vybere, tak je minimálně bude muset vrátit do dědictví, v horším případě bude i trestně stíhatelná, pokud tímto jednáním chtěla poškodit ostatní dědice. Tedy přesně jak jí radíš.

Jestli je chceš dceři dát, tak to udělej za života. A nebo napiš závěť. Pokud je tam ale nepominutelný dědic, tak mu bude náležet jeho podíl.

hodnocení

0x

A co to udělat tak, aby dcera měla svůj účet, vy byste na něj převedl své peníze a měl byste dispoziční právo?

Já to mám se ženou (která je podstatně mladší než já) udělané tak, že ona má své účty (podnikatelský a soukromý), na kterých je většina našich peněz a já mám svůj soukromý účet, na kterém je jistá rezerva v řádu desetitisíců, kdyby se něco stalo s manželkou. Ovšem všechno je to o vzájemné důvěře ...

doplněno 03.02.19 15:24:

: Neudělá nic. Proto mluvím o té rezervě. A také lze hodně řešit závětí ;)

onires

A co udělá, když dcera zemře? Nejspíše nebude dědic on, ale třeba nezletilé děti dcery. To oni zdědí všechny peníze a díky tomu, že budou nezletilé, tak soudem určený opatrovník, bude kontrolovat, že dostanou, co jim náleží.

junkers*
hodnocení

No, to neni nutný. My chceme mít každý svý, ale tady řeším až případnej kruciální exces ..

ex

Pokud jde o částku, kterou lze vybrat z účtu platební kartou, stačí znalost PIN a bankomat nebo větší částku převodem v den úmrtí. Do dědictví spadá až konečný zůstatek konkrétního dne smrti. Účet bývá aktivní i týdny do úřední blokace, nebo po předložení úmrtního listu aktivními dědici, ale je lepší zbytečně neblokovat, někdy mohou ještě přijít na účet peníze, např.zpětné proplacení nějakých dávek, faktur atd.

onires
hodnocení

0x

Já bych jen dodal, že prakticky všechny řešení vedou k trestné činnosti dcery. Ted jen záleží, jestli se o tom někdo dozví.

Takže přidám další řešení, který bude také trestným činem, ale na území jiného státu.

Založ si účet v zahraničí a dceři ukaž, jak bude místo tebe s účtem nakládat.

Pokud nikdo notáři neřekne, že ho tam máš, tak on sám to nezjistí. Obesílá totiž pouze české bankovní ústavy.

Rovnou bych se měl nahlásit, že radím, jak nejlépe trestnou činnost připravit, aby se na to nepřišlo.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]