Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
našla by se tu hodná duše, co by mi poradila?
22. října jsem nastoupila do zaměstnání. V prosinci v období svátků byla celozávodní dovolená, takže mi zaměstnavatel umožnil čerpat dovolenou ve zkušební době. V lednu mě ale čekal šok- dostala jsem méně peněz. Jak se tedy vypočítá náhrada mzdy ve zkušební době? Má zaměstnavatel nárok mi mzdu snížit bez oznámení? I za svátky jsem dostala podstatně méně. Pokud nelze tedy zprůměrovat mzdu v období 3 měsíců, tak se má spočítat pouze dle odpracovaných dní/ hodin?
Moc děkuji za rady
Pro výpočet náhrady mzdy za dovolenou se používá průměrný výdělek z předchozího kalendářního čtvrtletí nebo pravděpodobný průměrný výdělek.
Ve Vašem případě mne ale napadá, že Vám zaměstnavatel mohl místo dovolené vykázat neplacené volno.
Případně mohl zapomenout do pravděpodobného výdělku zahrnout příplatky, jichž byste v případě, že byste pracovala, dosáhla.
Zajděte si za mzdovou účetní a nechte si výpočet vysvětlit. Máte nárok i na předložení všech podkladů a na kopie těchto podkladů na náklady zaměstnavatele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.