Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! Z finančních důvodů jsem ke konci min. roku zrušil penzijko a peníze nechal převést na účet (měli by dorazit v průběhu března). Předběžně jsem si spočítal, kolik by to mělo být, tedy po odečtení 100% státních příspěvků a - 15% od zaměstnavatele. Zajímalo by mne ale,jestli si také něco strhává i penzijní společnost. Dále jestli musím podat daňové přiznání, i když jsem slevu na (základ) dani nikdy v průběhu smlouvy neuplatňoval. Děkuji!
Nevím, jaké mají jiní zkušenosti,co se týče "oškubání". Pokud nějaké srážky nejsou uvedené v podmínkách a ve smlouvě,co se týče jiných poplatků/srážek jako odečtení státních příspěvků a - 15% z příspěvků od zaměstnavatele, nestrhává si společnost nic. To mi potvrdili i na můj dotaz v mé penz. společnosti.
Před asi 8 roky jsme rušily manželovo penzijko a nebyl žádný problém. Vyplatily všechno co bylo naspořeno i státní podporu a úroky. Poté jsme založily novou smlouvu a spoříme dál. Možná to má každý fond jinak, my jsme u české spořitelny.
To platí jen po uplynutí příslušné lhůty. Jinak nemáte nárok na státní příspěvek, příspěvky od zaměstnavatele a možná ještě zaplatíte něco za předčasné zrušení.
Nevím jak dlouho jsme na tom prvním spořily, ale víc jak 10let to nebylo. Nutně jsme potřebovaly větší částku a nechtěli jsme půjčku, protože toje cesta do pekel, tak jsme zrušily co se dalo. Nakonec vše dobře dopadlo. A nevím jestli na tom penzijku bylo nějaké omezení časové,ale peníze opravdu přišly všechny.
Odpověď PF : U smluv "staršího typu", jako máte Vy, je záruka kladného zhodnocení, tedy nemůže se nikdy stát, že byste ze smlouvy dostal méně peněz, než jste vložil. U "novějších smluv", doplňkového penzijního připojištění, které nyní uzavírají všechny penzijní společnosti, se finance hodnotí v návaznosti na finanční trh - pomocí fondů. Ty se pohybují různě a záruka kladného zhodnocení u těchto smluv není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.