Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Váš kolega má dokonale našlápnuto, aby naplnil ve skutečnosti slova známé básně - "Za trochu lásky šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý, šel v lednu - ale v duši věčný máj ..." Takže, blíží se doba (dno), kdy skončí bez čepice a bez bot, ale s úsměvem na rtech a falešnou představou, že je milován. Je to tragické, ale probrat se z toho musí sám. Zdravím!
Dobrý den. Vás se to přece netýká, je to věc Vašeho známého. Je to jeho rozhodnutí a jeho život. Sám si musí ujasnit, proč dělá dobrovolně někomu sponzora. Vy mu můžete jen držet palce, aby se na takovou známost vykašlal co nejdříve...
Vy, co zastáváte názor, že se do toho nemá plést... kdybyste v životě dělali velkou chybu, nechtěli byste, aby Vás přátelé varovali? Aby se snažili Vás přesvědčit, že se řítíte do problému? A nebo co kdyby to byl Váš kamarád, to byste ho nechali si zničit život?! Jasně, je tam nějaká hranice, za kterou by se nikdo neměl dostat, ale nezdá se mi, že by byla překročená. Navíc u toho člověk očividně hrozí bezdomovectví, ze kterého není snadné se vyhrabat.
Tazateli, já bych kamarádovi pomohla rozhovorem, ve kterém byste ho k ničemu nepřemlouval, ale zkusil mu pomoct rozklíčovat situaci. Proč si ta žena jeho peníze zaslouží? Čeho tím dosáhne, ona i on? Co by se stalo, kdyby si jednou své peníze nechal? Která z těchto variant (odevzdaná výplata x ponechání si peněz a z toho plynoucí následky) je pro něj přijatelnější? Podpořte jeho sebedůvěru, patrně to byl vždy chlap, kterého ženy ovládaly a on to možná jinak neumí, než se podřídit rázné primadoně, která si z něj dělá zdroj příjmů. Vy chlapi jste v tomhle někdy děsní... nemyslím to zle, ale vidím to už u malých dětí, ségra spustí řev, brácha ji běží uklidnit a ségra brzy zjistí, že když spustí řev záměrně, dosáhne toho, co chce. Jednou jsem jednomu čtyřletému musela na férovku vysvětlit, že když holčička spustí slzy, tak to neznamená, že jí musí dát hračku, se kterou si zrovna hraje
Samozřejmě, že tomu tak někdy je. Velice často.
Jenže tady se mi zdá, že když tohohle chlápka nechají na té lavičce v parku, tak z něj za měsíc bude bezďák s historií. A z toho se fakt leze špatně ven. On potřebuje pochopit, že to jsou jeho peníze, jeho majetek, a on nemá povinnost je nikomu dávat. Já si prostě nemyslím, že ten člověk tohle chápe.
tady přece nejde o to, kdo je čí známý, kamarád nebo kolega, ale o to, co se dá rozumně udělat. Nejde ani o to, že bychom nechtěli poradit, ale o to, že se v této situaci (téměř) nic poradit nedá.
On jí svou výplatu dává dobrovolně, takže nejde o krádež. A jestli se ho kolegové budou snažit přesvědčit, že ho ta žena okrádá, zatímco on ví, že to tak není > k čemu to tak asi může vést? K tomu, že jim nebude věřit ani ve vážnější situaci.
Teď by se ho mohli pokusit přesvědčit, aby jako první krok po výplatě šel zaplatit ubytovnu. Ale měli by argumentovat zimou, možností nachlazení nebo onemocnění apod. Dokud budou argumentovat "okrádáním" a "podváděním" (tazatel zatím neuvedl nic, čím by své podezření podložil), těžko ho přesvědčí.
@Naufrago,
když jsem odpovídala prvně, ještě jsem tu nic o tom, že se do toho nemají plést, neviděla. Vás, Naufrago, jsem oslovila právě kvůli tomu, že jste projevila snahu poradit. Já se obávám, že ani ti, kdo poradit chtějí, toho moc nabídnout nemohou.
Připomíná mi to situaci, kdy je žena nebo muž zamilován/a do "nevhodného" protějšku. Všichni kolem to vidí a vědí, ale kdyby se rozkrájeli, nic nezmohou.
(Už jsem se sem několikrát vrátila, ale pořád mne nic rozumného nenapadá.)
houbes - nemáte v záloze nějakou nezadanou a slušnou ženu či dívku a tu mu "předhodit"? Zkrátka, aby viděl, že o něho má zájem i někdo jiný a tím by se mohl vymanit z područí tohoto "vztahu".
Asi bych se na to taky nedokázala jenom koukat .
Moc možností nemáte, ale aspoň to zkuste:
V den výplaty si zkuste od něj vypůjčit aspoň 1/3 nebo 1/4 výplaty. Aspoň, aby jí nedal všechno. Nejlépe někdo, kdo má děti, aby byl důvod. A založte mu kasičku a tam mu ty penízky dávejte. Když bude "přítelkyni" nosit menší obnos, třeba to ukončí ona sama.
Říkáte, že mu chcete pomoci - pokuste se ho vtáhnout do nějaké činnosti, záliby mimopracovní (neznám ho, ale něco byste vyzkoušet mohli, doma taky něco podnikáte, přece nesedíte jenom u televize?).
Zkuste ho přesvědčit, aby si začal spořit (problém může být, když bude přítelkyní donucen vybrat).
Jestli je nějak "momentálně" opožděný, tak i vy s ním můžete mít snazší práci. Hlavně se nějak domluvte víc lidí, abyste to zvládli.
Laicky se zeptám. To nejde udělat, aby byl ten nešťastník nějak /dočasně/ prohlášen za nesvéprávného a tím pádem neměl možnost sám neuváženě disponovat svými penězi? Ono je to fakt jako psychiatrická diagnoza, téměř sebezničující chování. Vždyť on si koleduje o vážnou nemoc, ne-li umrznutí. Teď budu přemýšlet, jak tu holku v tom vydírání nějak chytře zabrzdit, aby on to nevěděl.
@houbes - poraďte jak ho přesvědčit, že ona ho okrádá a je podvodnicí
Je zletilý, zřejmě i svéprávný a čím víc ho budete "přesvědčovat", tím spíš budete ti špatní vy. Holt si tu pusu musí nabít.
Jinak bych doporučovala si hlídat výrazivo - jestli slečna zjistí, že o ní říkáte "okrádá a je podvodnicí", může se bránit a asi by uspěla.
Pokud jí peníze dává dobrovolně, nejde o krádež. A z čeho soudíte, že jde o podvodnici?
To, co uvádíte, přece není krádež ani podvod. Máte něco jiného?
Jak ho přesvědčit? Těžko. Neříkejte mu, ale dokažte mu, že je Váš názor správný (opravdu je, nebo si to jen myslíte?), to je tak všechno, co pro to můžete udělat.
Mimochodem, je to problém těch dvou a Vám do toho nic není.
Tak vidíte, jak to je nesnadné. Vy ho znáte osobně. A nejenom Vy, ale je vás v práci víc, co se mu snažíte domluvit. Určitě jste vyzkoušeli všechno možné a jak je vidět, nezabralo to. Teď jste se obrátil sem, na poradnu, na lidi, kteří v žádném případě nemohou přijít do přímého styku s postiženým kamarádem. Jak teda chcete, aby Vám někdo pomohl ho přesvědčit? Já bych třeba strašně chtěla, ale vůbec nevím, jak bych to dokázala. Násilím mu přece nemůžete vzít jeho výplatu. Je jeho a on si s ní může nakládat podle svého uvážení. Nemáte ani odvolání na žádný úřad, jelikož je dospělý a není dementní. Takže ani tam se obrátit nemůžete. Nezbývá, než přihlížet a snažit se mu domlouvat, protože jste s ním ve styku. Nemůžete ani upozornit policii, když ho ona vyhodí na tu lavičku, protože to není trestný čin. On není dítě a ona ho tělesně nenapadla. Když je on sám takový slaboch a akceptuje to, tak mu nikdo nepomůže.
Píšete - pořád někomu ty peníze dává - tedy rozdává vícero lidem?
Potom ale asi není psychicky úplně v pořádku, když nemá sám pro sebe. Neumí hospodařit. A tím, že se vždycky najde nějaká dobrá duše, která mu zaplatí jídlo, ubytovnu, ho v jeho nepraktičnosti jenom podporujete.
Ale chápu Vás, v těchto mrazech ho nechcete mít nikdo na svědomí.
V jeho letech by již měl znát hodnotu peněz, ale je tam asi nějaká chyba, je jednodušší povahy, ale zase není úplně blbej, na invalidní důchod. Potřeboval by ženu-děvče, které bude na tom mentálně podobně, trošku jednodušší, ale zároveň nad ním bude držet ochrannou ruku i nad jeho penězi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.