Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Všechny peníze jí dá

Od: houbes* odpovědí: 36 změna:
Dobrý den, co si o něm myslíte? Mám známého je mu 26 let . Na facebooku se seznamil s holkou a ta bydlí v pronajatým bytě. Ona nedělá je doma a na soc. dávkách. Je to silná manipulátorka a dle mého mínění podvodnice. Z mého známého vždy v den výplaty vymámí jeho výplatu cca 16 000 Kč. On ji prý pomáhá a má hodně rád. Ona jeho ne ona má ráda pouze jeho peníze. Občas ho nechá u sebe přespat ale taky ho kolikrát v těchto mrazech vyhodí ven na lavičku. V práci mu radíme aby ji už penize nedával ale ona se mu vždy ozve před vyplatou, že ho miluje a on ji zase výplatu celou dá a tak se to opakuje už asi 4 měsíc. Nám je ho líto poraďte jak ho přesvědčit, že ona ho okrádá a je podvodnicí. Je mu 26 let a dnes nic nemá pořád ty peníze někomu dává a sám potom nemá peníze ani na ubytovnu !

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

6x

Dobrý den, Váš kolega má dokonale našlápnuto, aby naplnil ve skutečnosti slova známé básně - "Za trochu lásky šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý, šel v lednu - ale v duši věčný máj ..." Takže, blíží se doba (dno), kdy skončí bez čepice a bez bot, ale s úsměvem na rtech a falešnou představou, že je milován. Je to tragické, ale probrat se z toho musí sám. Zdravím!

72mona3*
hodnocení

3x

Takových zaslepených lidí je spousta. A jsou to obě pohlaví (také takové znám). Neuděláte nic, musí sami prozřít. M.

hodnocení

2x

Dobrý den. Vás se to přece netýká, je to věc Vašeho známého. Je to jeho rozhodnutí a jeho život. Sám si musí ujasnit, proč dělá dobrovolně někomu sponzora. Vy mu můžete jen držet palce, aby se na takovou známost vykašlal co nejdříve...

houbes*
hodnocení

To je dnešní doba jak koukám. Dokud nejde o mně neřeším to. Já mu říkám, že takhle to může trvat věčně. Nevím někdy si říkáme, že není normální. Kdyby nebyla zima tak by mu ta lavička venku asi prospěla vz té lásky přes peníze !

@houbes - To je dnešní doba jak koukám.

Máte recht - nejlepší je všechno svádět na "dobu" *smich* Nebo si myslíte, že dřív se podobné typy obou pohlaví nevyskytovaly?

houbes*
hodnocení

Tak alespoň vidíte, že s takovými případy nikdy nikdo neměl zájem o té druhé. Tak se můžete dál smát cizímu neštěstí.

@houbes - nikdy nikdo neměl zájem o té druhé

Ale měl... strkat nos do cizích věcí se tomu říká.

Vy, co zastáváte názor, že se do toho nemá plést... kdybyste v životě dělali velkou chybu, nechtěli byste, aby Vás přátelé varovali? Aby se snažili Vás přesvědčit, že se řítíte do problému? A nebo co kdyby to byl Váš kamarád, to byste ho nechali si zničit život?! Jasně, je tam nějaká hranice, za kterou by se nikdo neměl dostat, ale nezdá se mi, že by byla překročená. Navíc u toho člověk očividně hrozí bezdomovectví, ze kterého není snadné se vyhrabat.

Tazateli, já bych kamarádovi pomohla rozhovorem, ve kterém byste ho k ničemu nepřemlouval, ale zkusil mu pomoct rozklíčovat situaci. Proč si ta žena jeho peníze zaslouží? Čeho tím dosáhne, ona i on? Co by se stalo, kdyby si jednou své peníze nechal? Která z těchto variant (odevzdaná výplata x ponechání si peněz a z toho plynoucí následky) je pro něj přijatelnější? Podpořte jeho sebedůvěru, patrně to byl vždy chlap, kterého ženy ovládaly a on to možná jinak neumí, než se podřídit rázné primadoně, která si z něj dělá zdroj příjmů. Vy chlapi jste v tomhle někdy děsní... nemyslím to zle, ale vidím to už u malých dětí, ségra spustí řev, brácha ji běží uklidnit a ségra brzy zjistí, že když spustí řev záměrně, dosáhne toho, co chce. Jednou jsem jednomu čtyřletému musela na férovku vysvětlit, že když holčička spustí slzy, tak to neznamená, že jí musí dát hračku, se kterou si zrovna hraje *smich*

hodnocení

2x
Takhle vznikají i bezdomovci. Zblbne se do ženský, vše jí dá a pak se diví.
doplněno 30.01.19 19:49: Musí ale chtít i on.
doplněno 30.01.19 20:06: Není to nějaký druh masochismu? Takhle si sám škodit.
houbes*
hodnocení

Souhlasím a proto mu chceme pomoc.
Co když toho opatrovníka opravdu potřebuje? Zkuste se obrátit na jeho rodinu nebo sourozence a vysvětlete jim jeho situaci. Musel by dělat nějaké testy u soudního znalce a řešil by soud, jestli má nárok na opatrovníka a je omezený ve svéprávnosti. Návrh by podal někdo jemu blízký.

hodnocení

2x

@naufrago - A nebo co kdyby to byl Váš kamarád, to byste ho nechali si zničit život?!
Mám za sebou poměrně nehezkou zkušenost s jistou osobou - a jediná možnost, jak jí pomoci, byla paradoxně nepomáhat. Buď se "vzpamatuje" nebo je každá pomoc zbytečná. Bohužel.

Samozřejmě, že tomu tak někdy je. Velice často.

Jenže tady se mi zdá, že když tohohle chlápka nechají na té lavičce v parku, tak z něj za měsíc bude bezďák s historií. A z toho se fakt leze špatně ven. On potřebuje pochopit, že to jsou jeho peníze, jeho majetek, a on nemá povinnost je nikomu dávat. Já si prostě nemyslím, že ten člověk tohle chápe.

Naufrago, taky mám ten pocit. Může mít nějakou psychickou nemoc nebo poruchu a pod jejím vlivem se takto chová. Takoví lidé bývají omezení ve svéprávnosti. Mají opatrovníka. Ten jim pomáhá.

iz*
hodnocení

2x

@Houbes, @Naufrago,

tady přece nejde o to, kdo je čí známý, kamarád nebo kolega, ale o to, co se dá rozumně udělat. Nejde ani o to, že bychom nechtěli poradit, ale o to, že se v této situaci (téměř) nic poradit nedá.

On jí svou výplatu dává dobrovolně, takže nejde o krádež. A jestli se ho kolegové budou snažit přesvědčit, že ho ta žena okrádá, zatímco on ví, že to tak není > k čemu to tak asi může vést? K tomu, že jim nebude věřit ani ve vážnější situaci.

Teď by se ho mohli pokusit přesvědčit, aby jako první krok po výplatě šel zaplatit ubytovnu. Ale měli by argumentovat zimou, možností nachlazení nebo onemocnění apod. Dokud budou argumentovat "okrádáním" a "podváděním" (tazatel zatím neuvedl nic, čím by své podezření podložil), těžko ho přesvědčí.

doplněno 30.01.19 21:19:

@Naufrago,

když jsem odpovídala prvně, ještě jsem tu nic o tom, že se do toho nemají plést, neviděla. Vás, Naufrago, jsem oslovila právě kvůli tomu, že jste projevila snahu poradit. Já se obávám, že ani ti, kdo poradit chtějí, toho moc nabídnout nemohou.

Připomíná mi to situaci, kdy je žena nebo muž zamilován/a do "nevhodného" protějšku. Všichni kolem to vidí a vědí, ale kdyby se rozkrájeli, nic nezmohou.

(Už jsem se sem několikrát vrátila, ale pořád mne nic rozumného nenapadá.)

Ivzez, trošku se Vám to tam pomotalo. Moje opozice šla proti radám, aby nestrkal nos do cizích věcí a že se ho to netýká. Nemyslím, že se takhle dá radit, když má někdo starost o kamaráda.

Že je tazatelova argumentace nesprávná, s tím souhlasím. Však jsem mu ohledně toho snad také poradila.

smode*
hodnocení

2x
Dobrý večer. Pokud jde skutečně o manipulátorku - stačí aby si o manipulátorech kolega přečetl několik článků na internetu - dejte mu jich pár například v práci o pauze přečíst (pokud vůbec chce). Pak už je to jen na něm. Manipulátoři jsou velmi těžko, zvláště pro zúčastněnou stranu, identifikovatelní. Bohužel jedinou možností jak vše vyřešit je přerušit s manipulátorem kontakt či alespoň omezit na minimum. Poznámka: pravděpodobnost že se manipulátor změní k lepšímu je téměř vyloučená. Je výhodou že zde není manipulátorka v rodině - pak to bývá daleko těžší.
houbes*
hodnocení

Děkuji za rady protože ja nechci rady číst jako je to jejich věc apod. Ten známý si fakt neuvědomuje své chování pozorujeme na něm, že svůj život neřeší aby on se měl dobře.
ben®

houbes - nemáte v záloze nějakou nezadanou a slušnou ženu či dívku a tu mu "předhodit"? Zkrátka, aby viděl, že o něho má zájem i někdo jiný a tím by se mohl vymanit z područí tohoto "vztahu".

houbes*
hodnocení

Jo už jsme mu napsali seznamku. Zatím se mu prý žádná neozvala. Tak on nemá ty peníze aby nějakou někam pozval. To je sním začarovaný kruh.

hodnocení

2x
Mam obavu že ho nepřesvědčíte leda byste mu našli jinou babu
Chlapec je slepej hluchej a blbej a pokud sám nevidí co se děje nebo spíš nechce vědět co se děje neni mu pomoci a je lepší se do toho nemíchat protože se to ve finiši múže vše otočit proti vám a budete ten nejhorší

hodnocení

2x

Asi bych se na to taky nedokázala jenom koukat :(.

Moc možností nemáte, ale aspoň to zkuste:

V den výplaty si zkuste od něj vypůjčit aspoň 1/3 nebo 1/4 výplaty. Aspoň, aby jí nedal všechno. Nejlépe někdo, kdo má děti, aby byl důvod. A založte mu kasičku a tam mu ty penízky dávejte. Když bude "přítelkyni" nosit menší obnos, třeba to ukončí ona sama.

Říkáte, že mu chcete pomoci - pokuste se ho vtáhnout do nějaké činnosti, záliby mimopracovní (neznám ho, ale něco byste vyzkoušet mohli, doma taky něco podnikáte, přece nesedíte jenom u televize?).

Zkuste ho přesvědčit, aby si začal spořit (problém může být, když bude přítelkyní donucen vybrat).

Jestli je nějak "momentálně" opožděný, tak i vy s ním můžete mít snazší práci. Hlavně se nějak domluvte víc lidí, abyste to zvládli.

hodnocení

2x
Tak mu nepomahejte, nechte ho jednu noc venku, třeba se mu rozsvítí. A po výplatě bych ho poprosil, jestli vám nemůže půjčit pár tisíc...

liska5
hodnocení

2x

Laicky se zeptám. To nejde udělat, aby byl ten nešťastník nějak /dočasně/ prohlášen za nesvéprávného a tím pádem neměl možnost sám neuváženě disponovat svými penězi? *zmateny* Ono je to fakt jako psychiatrická diagnoza, téměř sebezničující chování. Vždyť on si koleduje o vážnou nemoc, ne-li umrznutí. Teď budu přemýšlet, jak tu holku v tom vydírání nějak chytře zabrzdit, aby on to nevěděl.

hodnocení

1x

@houbes - poraďte jak ho přesvědčit, že ona ho okrádá a je podvodnicí
Je zletilý, zřejmě i svéprávný a čím víc ho budete "přesvědčovat", tím spíš budete ti špatní vy. Holt si tu pusu musí nabít.

Jinak bych doporučovala si hlídat výrazivo - jestli slečna zjistí, že o ní říkáte "okrádá a je podvodnicí", může se bránit a asi by uspěla.

iz*
hodnocení

0x

Pokud jí peníze dává dobrovolně, nejde o krádež. A z čeho soudíte, že jde o podvodnici?

doplněno 30.01.19 19:15:

To, co uvádíte, přece není krádež ani podvod. Máte něco jiného?

houbes*
hodnocení

Už jsem to psal před jeho výplatou ho osloví a má o něj jako zájem a za tři dny po výplatě je venku na lavičce. Kdyby nebylo nás v práci, že mu občas seženeme ubytování a jídlo, tak by venku zmrznul. 15 dne má výplatu a 17 dne 2 dny po výplatě ani korunu.

asd1
hodnocení

0x

Ten je blbej až je mi ho líto, tak bych mu to řekl a dál to je jeho věc. Je dospělý a svéprávný... Mmch. já ho miluji víc než ta slečna, tak výplatu může poslat sem :D

hehe

Milovat ho virtuálně nestačí, musíte nabídnout potřebný "orgán", který mu za to stojí *smich*

hodnocení

0x

Jak ho přesvědčit? Těžko. Neříkejte mu, ale dokažte mu, že je Váš názor správný (opravdu je, nebo si to jen myslíte?), to je tak všechno, co pro to můžete udělat.

Mimochodem, je to problém těch dvou a Vám do toho nic není.

mraf
Zlatokopka, i tací jsou mezi námi. S tou lavičkou to je velmi blbé. Snad jednou prohlédne. *zed* Přesvědčte ho ať se poohlédne co nejdříve po vlastním pořádném bydlení. Nemusíte se přitom zmiňovat o jeho "lásce". *andel*

hodnocení

0x

Tak vidíte, jak to je nesnadné. Vy ho znáte osobně. A nejenom Vy, ale je vás v práci víc, co se mu snažíte domluvit. Určitě jste vyzkoušeli všechno možné a jak je vidět, nezabralo to. Teď jste se obrátil sem, na poradnu, na lidi, kteří v žádném případě nemohou přijít do přímého styku s postiženým kamarádem. Jak teda chcete, aby Vám někdo pomohl ho přesvědčit? Já bych třeba strašně chtěla, ale vůbec nevím, jak bych to dokázala. Násilím mu přece nemůžete vzít jeho výplatu. Je jeho a on si s ní může nakládat podle svého uvážení. Nemáte ani odvolání na žádný úřad, jelikož je dospělý a není dementní. Takže ani tam se obrátit nemůžete. Nezbývá, než přihlížet a snažit se mu domlouvat, protože jste s ním ve styku. Nemůžete ani upozornit policii, když ho ona vyhodí na tu lavičku, protože to není trestný čin. On není dítě a ona ho tělesně nenapadla. Když je on sám takový slaboch a akceptuje to, tak mu nikdo nepomůže.

km
hodnocení

0x

Asi jste mu už pomohli tím, že jste mu domlouvali, vysvětlovali, ale když si nedá říct, to už asi fakt nemůžete nic dělat. Tak teď je to asi jenom na tom známém, slepě zamilovaném. Řekněte mu, že co nevidět půjde pod most, když ho vyhodí z ubytovny.

marfusa*
hodnocení

0x

Jeden nápad mám, ale nejsem si jistá, že bude účinný. Dojít buď do Občanské poradny, nebo na Bílý kruh bezpečí a nebo na bezplatnou právní poradnu. Tam mají zkušenosti s asociály a něco by je mohlo napadnout.

tentato
hodnocení

0x

Píšete - pořád někomu ty peníze dává - tedy rozdává vícero lidem?

Potom ale asi není psychicky úplně v pořádku, když nemá sám pro sebe. Neumí hospodařit. A tím, že se vždycky najde nějaká dobrá duše, která mu zaplatí jídlo, ubytovnu, ho v jeho nepraktičnosti jenom podporujete.

Ale chápu Vás, v těchto mrazech ho nechcete mít nikdo na svědomí.

V jeho letech by již měl znát hodnotu peněz, ale je tam asi nějaká chyba, je jednodušší povahy, ale zase není úplně blbej, na invalidní důchod. Potřeboval by ženu-děvče, které bude na tom mentálně podobně, trošku jednodušší, ale zároveň nad ním bude držet ochrannou ruku i nad jeho penězi.

houbes*
hodnocení

Dnes jsme mu řekli v práci, že si svůj problém musí vyřešit sám další podnájem už mu od dnešního dne nezaplatíme . Dostal radu ať jede za ní a pokud ho vyhodí, to už je jeho boj je dospělý! Tak všem děkujeme za rady jako jeho spoluzaměstnanci jsme mu pomohli hodně . Ale nikomu to nepřeji kam ho dostala láska za peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]