Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přiznání alimentu

Od: we odpovědí: 21 změna:

Dobrý den před rokem jsme se rozešli s přítelem mame spolu dítě 2 roky otec rok podctivě platí 1000 kč alimenty dohoda ustní mimo soudně a JÁ jsem zapoměla nebo jsem vůbec nevěděla že se to má hlásit na socialním učadě ted mi zastavily kvůli toho socialní davky že nemám vyplněno kolik dítě dostává na alimenty jak se mám zachovat nebo jak mam postupovat? děkuji za radu

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

syfrig*
hodnocení

1x

alimenty 1000.- je opravdu moc malo-mas narok na 20 pocent z Ex platu radi ti vyse dobe udelej to soudne nebo,at Ex pritlaci 3000-4000.- neda se takto kazdy ma jine moznosti-u kazdeho jinak-

hodnocení

0x

Jednoduše - zajít na úřad práce - odbor sociálních dávek, tam situaci úřednici vysvětlit a vyplnit nově formuláře. Alimenty se počítají do příjmu dítěte (je tam na to kolonka). Nicméně - můj názor - 1000 Kč je málo, a pro Vás i dítě by bylo do budoucna lepší si nechat vyměřit výživné soudně. Jak bude dítě růst, finanční nároky budou stoupat, takže postupně budete potřebovat více peněz, a to se dá zařídit jedině přes soud, alesoň se vyhnete tomu, že se budete s přítelelem dohadovat. Jen můj názor.

wendys

ano chapu ale jedna se o to že celý rok jsem to nikde nehlásila a ted to pomě chcou mohla bych nahlasit že bejvalej přítel platí od září pravidelně? mužu mít stoho naky postih?

Já se domnívám, že na toto pouze ústní dohoda stačit nebude. Sociálka zřejmě bude chtít doložit na základě čeho byla výše alimentů určena. Vemte si, že to by každý přiznal tu nejnižší částku, nebo vůbec žádnou. Ve věci výživného rozhoduje soud, ústní nebo písemná dohoda může být v řízení před soudem nápomocná, ne však určující. Soud může k vaší dohodě přihlédnout, resp. ji schválit, pokud není v rozporu se zájmem dítěte. Soud přitom sleduje především zájmy dítěte a také posuzuje možnosti osoby, která je povinná k placení výživného a okolnosti s tím související. Takže i dohodu by měl schválit soud. Pokud nemáte v ruce vůbec nic o alimentech, můžete prakticky tvrdit, co chcete. Sociálka Vám může, ale nemusí věřit...Takže se domnívám, že po Vás budou chtít doložit na základě čeho a kolik pobírá dítě výživného. Mě se jen nezdá, že by si každý mohl napsat částku, jakou chce a nemá jí jak doložit.

doplněno 29.11.12 13:34:

Wendys, zeptejte se přímo na sociálce, zda jim to bude takto (čestným prohlášením) stačit doložit. O tom musíte jednat přímo s nimi, abyste se podle toho mohla zařídit co nepřesněji.

taktojo
hodnocení

0x

Oni vám zastavili rodičovskou? To snad ne.

wendys

rodičovsky příspěvěk mi nezrušily jen socialni dávky což je 1700 kč na děti rodičovská je 7600. A když napíšeme čestné prohlášení že posílá alimenty a já doložím ustřižek? nestačilo byto? za dobu 3 měsícu?

nicozjb*
na hmotné jsem nedokládala ani ústřižky pouze jsem napsala částku v té době to u mě dělalo pouze 400měsíc a nikdo nezjištoval proč tak málo problém je v tom že jste je nedokládala otázka je co jste jim tam řekla .

nicozjb*
hodnocení

0x
stačí i dohoda ústní podepsána jestli se jedna o přídavky je tam kolonka pouze na částku jinak se to řeší v případě dávek v hm a pokud by neplatil .

iz*
hodnocení

0x

Čestné prohlášení by stačit mělo, ale musí být pravdivé - tedy přiznat skutečnou výši a celou dobu, za niž přítel výživné platil.

Nepřiznáte-li alimenty ve skutečné výši, může po Vás sociálka oprávněně požadovat vrácení vyplacení sociálních dávek. Nepřiznáte-li celou dobu, můžete mít problémy oba - Váš bývalý přítel i Vy.

wendys

dobrý den takže co radíte? mohu mít stoho naky postich když to přiznám tedka za celý rok? . alimenty jsou ve skutečné výši 1000 kč

nicozjb*
Vzhledem k tomu že je to započítáný příjem budou po vás chtít vrátit rozdíl za dobu kdy jste brala dávky .

stirecek*
hodnocení

0x
Socialka nezkoumá, jestli platí nebo neplatí, takže pokud řekněte ze neplatí, nic vracet nebudete a nic se krátit nebude.
wendys

jenže ze socialky mi pani vratila papiry a pokud nebude mit nake přiznani ohledně alimentu tak nedostanu vubec přídavky takže se mi jedna spiš o to když dám čestné prohlášení o uznání alimentu a já jím řeknu že platí půl roka zda nepotopím bejvalého či sebe a zda bych stoho měla naky postih?

Wendys, napsat čestné prohlášení znamená, že to, co prohlašujete, se zakládá na pravdě. Pokud se přijde na to, že je čestné prohlášení nepravdivé, pak můžete mít popotahovačky, protože je to tím pádem podvod. Já bych rozhodně nedoporučovala čestně prohlásit to, co není pravda, ani tajit skutečný stav věcí. To riziko, že se to provalí, nebo vás někdo udá atd. tady je. Takže může vám to projít, ale také nemusí. A důsledky Vám nikdo dopředu neřekne. ...Můj názor.

doplněno 01.12.12 20:21:

Štíreček - já tomu rozumím, oč paní jde. Ale k podvodu jí navádět nebudu. A záruku, že to projde a nezjistí se to, že alimenty dostává pravidelně již dva roky a nikde je nepřiznala, čerpala sociální dávky atd. a nic se jí tím pádem nestane, zde nikdo dát nemůže. Záleží jen na ní, jak se zachová. Podvod je ale podvod...

stirecek*

No jasně že ne, ale pokud to správně chápu, mají jen dohodu ustní, žádnou soudní, takže... znám ženské, které výživné od bývalého nechtěli vůbec a brali soc dávky. Takže jestli platí z ruky do ruky ane na účet, nevidím v tom žádný problém. Ale ani tak nesmí sociálka nahlížet na účet, stejně jako soud, takže neprokazatelné. 6enská v kanclu jen potřebuje prohlášení, jinak by mohla mít problém ona, že neměla všechno podložené, ale zkoumat nikdo nebude.Navíc pokud se domluví s bývalým...nikdo neprokáže, že dostala někde na ulici výživné.

doplněno 01.12.12 23:01: Čestné prohlášení simuzete napsat sama.
nicozjb*
A tohle sponzoruji ze svých daní:(
stirecek*
Co? Těch pár stovek ročně? To myslíš vážně? Jestli jo, co těch cca 120-150miliard, které se ročně ztrácí ve vládě tunelářů. Nebuď směšný...
doplněno 02.12.12 13:16: Ano hoši a ještě jste zapomněli napsat,ze všichni kdo pobírají soc. dávky je zneužívají. Proto stát vynalezl skarty za několik mega...ovšem nutno dodat, ze taky z vašich daní :)

nicozjb*
když toto udělá 80%lidí pobírajících jakékoli dávky tak to není pár stovek nicméně omlouvám se že mám potřebu jednat tak jak mi velí svědomí . A vláda? To jsme trochu jinde .
wendys
Ano mame jen ustni dohodu zadny soud neprobehl. podotykam jeste ze nejsme manzele. Takze abych to zhrnula na zaver v po jdu na socialni. Vezmu jen cestne prohlaseni ze bejvalej plati vyzivne jeho rukou podepsane a pani ze socialky se me zepta od ktereho mesice a ja ji odpovim od brezna tohoto roku pravidelne! Kdyz toto povim todle je pravda muzu stoho mit postih? Ci vracet social. Davku?
taktojo

Takže tuto příživníckou svoloč živím já? Hned v pondělí dám příkaz účetním i daňovému poradci, aby roční závěrku připravili tak, abych na podobné šmejdy neodvedl ani haléř. Děkuji za upozornění.

nicozjb*
pokud napíšete že neberete alimenty sociální vás pošle na policii podat trestní oznámení na otce dítěte . mají na to právo vy máte povinnost uplatnit všechny zákonné nároky v tomto případě zákonem dána vyživovací povinnost ve finále se může v extrémním případě stát že když toto neuděláte jednate proti zájmu dítěte a půjdete vysvětlovat vy .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]