Nejste přihlášen/a.
Na kupní smlouvě musí být ověřený podpisy a pak tam stačí jen jeden.
Jelikož úřední šiml neřehtá gratis, je to za tisíc korun.
Formulář, který najdete na stránkách katastru vyplníte, podepíšete a předáte na podatelně KN. Pokud jsou údaje o nemovitosti složitější, např. záležitost týkající se vlastnictví pozemku, klidně se stane, že se v návrhu dopustíte chyby. Pak KN nemovitost nezapíše a budete muset podat návrh nový, samozřejmě s dalším poplatkem. Dříve bylo možné chybu napravit na místě, nyní KN podání zpřísnil z důvodu častých podvodů při převodu nemovitostí. Dovolil bych si tedy doporučit - pokud bude převod jednoduchý, můžete se pokusit návrh zpracovat sám, jestliže je převod složitější, je lepší požádat o zpracování návrhu advokáta; stojí to cca 4 000 Kč.
Dobrý i Vám...
Návrh na vklad může podat kterákoliv ze smluvních stran... tedy kupující, nebo prodávající, nebo zástupce s plnou mocí (např. advokát). Dodáte smlouvu s ověřenými podpisy obou stran a návrh, který podepíše ten, který ho podává.
ČÚZK má na svých stránkách vzor, jak by měl vyplněný návrh vypadat - cuzk.cz/...
Formulář si buď můžete vyzvednout na kterémkoliv pracovišti katastru, nebo si ho stáhnout na výše uvedené stránce, nebo ho na výše uvedené stránce v aplikaci rovnou vyplnit, pak jen vytisknout, podepsat a spolu se smlouvou a 1000,- Kč vyrazit na úřad.
Musí tam jít na katastr všichni + rodné listy, zemřelé vyvoláte a samozřejmě babička, dědeček až do 60 kolene všech účastníků a to i těch, kteří o tom nákupu jen slyšeli.
Proboha, z toho návrhu je přece všechno jasné, že bude minimálně 1 navrhovatel a ostatní jsou účastníci řízení. A může to tam podat František Omáčka z Uhříněvsi, ulice Blbá 36, nebo Donald Trump z Nelahozevsi.
Když jedete natankovat, berete k tomu i původního majitele auta?
Takže si to shrneme...
Kupní smlouva na nemovitost musí být písemná, podpisy jejích stran (prodávající, kupující) musí být úředně ověřené. Návrh na vklad (NNV) může podat kterákoliv ze smluvních stran, a to na formuláři katastru. Doporučuji vyplnit NNV v aplikaci na stránkách katastru. Kupní smlouvu by měl sepsat právník, různé vzory na internetu mohou být nedokonalé či nevhodné. Doporučuji NNV doručit na katastr osobně, před podáním si to nechat na informacích zkontrolovat. Přece nekupujete nemovitost každý den a asi za více než 5 Kč, ne?
souhlasím, že tuzemské RK je nutno obcházet a neangažovat, protože jim jde jen o vlastní provizi a nikoliv o klienta - podle toho vypadají i jejich "služby". Jejich smlouvy a návrhy na vklad - raději nemluvit. Pokud smlouvu napíše opravdu advokát (a ne jeho sekretářka či jiná šrajbka), tak bych se takové smlouvy nebál. V opačném případě hrozí to, co tu zaznělo. A v případě koupě-prodeje za Xset tisíc či milionů si stáhnete vzor smlouvy z internetu?!? Několikrát jsem se setkal s tím, že paní na informacích resp. v podatelně katastru poradila ohledně formuláře či jeho příloh - nemluvím o samotném obsahu smlouvy.
ppp
POKUD jde o nemovitost pro "mě osobně", tak bych nikdy k žádnému "právníkovi" NEŠEL
Kupní smlouva 6-10tisíc. Návrh na vklad 1tisíc. Čekací lhůta min 23 dní.
opravdu varuji a doporučuji ne - obracet se na právníka, co se týká nemovitostí. A už vůbec ne, pokud se jedná o realitní kanceláře .
těch ušetřenejch pár tisícovek za to ne - stojí
věřte mi - neradím vadně - myslím to nade vše dobře.
ten pán bruno 2 co vám radí právníka tomu vůůůůbec nerozumí.
právník v převodech nemovitostí je fa-tá-lní chyba
chyba vašeho života a majetku
Bruno 2 píše
Vy své názory můžete psát stokrát tučným písmem a věty podtrhávat, já na základě vlastních zkušeností svůj názor nezměním a tazatel ať se rozhodne sám. Nechápu, proč by měla být pomoc odborníka fatální a životní chybou. A vy prosím nehodnoťte, čemu rozumím a nerozumím.
Ano pane neomylný, pokud jste takový borec, že vám na katastru se děly takové věci, tak by jste tu radši do poradny neměl psát vůbec nic. Já smlouvy píšu sám a nikdy mi žádnou nevyhodily. Já smlouvy píšu sám, ale pokud jde o Můj majetek , nikdy bych za žádným právníkem nešel A sám bych si nic nepsal .
Vaše zkušenosti jsou nezkušenosti, diletantství a rady ptáka loskutáka.
Zřejmě jsme oba členy kondominia. Vy se na to díváte ze svého pohledu, kdy jako zřejmě předseda družstva jste vydal byty do osobního vlastnictví. Ano taky bych šel za právníkem. Vám o nic totiž nešlo. Ne?
A protože vám o nic nešlo, šel jste za právničkou, která vám zřejmě smlouvy napsala. Vám - opakuji vám je napsala. V tom slově vám je to kouzlo, pro které pro své nemovitosti bych nikdy za právníkem nešel. Právě ve slově vám.
Před lety jsem zajišťoval převod 11 bytů do vlastnictví členů družstva. Návrhy byly přiděleny třem pracovnicím. Co vadilo jedné, druhá přešla a naopak. Několikrát jsem musel zajít na katastr a návrhy opravit. Tenkrát to šlo. Nyní, od prosince, předkládáme návrh na zápis na základě darovací smlouvy. Dvakrát nezapsáno kvůli malým chybám. A opět - co pokládala za chybu jedna úřednice, druhá přešla bez povšimnutí a ta druhá nezapsala převod kvůli (dle jejího názoru) nesprávné formulaci ve smlouvě. Dva tisíce korun zaplaceny zbytečně. V návrhu nelze nic opravit - každý návrh je naskenován a žádná úřednice si nedovolí do návrhu zasahovat. Třetí pokus už neriskujeme, požádali jsme advokátku o zpracování návrhu na vklad a přitom nám také poradila, čím doplnit darovací smlouvu, aby nabyvatel neplatil daň z příjmu. Takže odměna vyplacená advokátce se v našem případě určitě vyplatí.
Vy své názory můžete psát stokrát tučným písmem a věty podtrhávat, já na základě vlastních zkušeností svůj názor nezměním a tazatel ať se rozhodne sám. Nechápu, proč by měla být pomoc odborníka fatální a životní chybou. A vy prosím nehodnoťte, čemu rozumím a nerozumím.
Návrh na KÚ může donést jenom jedna strana, takže i Vy, jako kupující.
Jestli stačí na návrhu na vklad jenom jeden podpis nevím. Nedávno jsme ho podepisovaly obě strany - kupující i prodávající. Ale třeba stačí jenom jeden, to nevím.
To Vám určitě lépe řeknou ti pánové, co se tu tak hádali, kdo je větší diletent. A když ne, zavolejte na Váš KÚ, oni Vám to řeknou.
Na podatelnu katastru může přinést návrh a smlouvu kdokoli. Na kupní smlouvě musí být podepsáni oba vlastníci a oba podpisy musí být úředně ověřeny.
Ano, smlouvu musí podepsat každý současný vlastník a každý nabyvatel, kdyby jich bylo na každé straně 10.
Ano, všechny podpisy na smlouvě (tedy i podpis/y nabyvatele/ů) musí být ověřen/y.
Návrh na vklad může podat kdokoli, tedy i Vy jako kupující. Doporučení, abyste si nechal na kopii podání na KÚ orazítkovat (jako důkaz, že a kdy jste návrh podal), jste si určitě výše přečetl.
leoši, mám za to, že odpovědi na všechny své otázky najdete, když si pořádně přečtete rady výše. Nikdo neví všechno, každý řekl, co ví, ale z těch rad se snad dá odpověď na Vaše otázky složit. Já také říkám jenom to, co vím:
Návrh můžete osobně donést a podat na KÚ jenom Vy sám. Jestli ho můžete podepsat jenom Vy sám, nevím. Ostatní rádcové radili, že ano, tak zřejmě jo, je to asi novinka, kterou jsme neřešili. Ale pokud si chcete být absolutně jistý, zavolejte na informace katastru a oni Vám poradí.
Jestli mají na katastru formulář pro návrh v papírové formě nevím. My jsme vloni návrh napsali jako dopis na normální papír. Být Vámi, formulář si stáhnu ze stránek KÚ, jak radí rádcové výše. Pokud se vám to nepodaří, alespoň na stránkách KÚ zjistíte, co má návrh obsahovat.
K dotazu, jestli můžete návrh vyplnit až na KÚ: předpokládám, že ano, ale jistě to nevím, neřešila jsem to. Opět můžete zeptat telefonem na informacích KÚ.
Nebo Vám třeba ještě odpoví někdo další.
To chápete správně. Když však prodávající bude hodně tlačit na to, že chce peníze před vkladem do KN, může to vyvolat podezření, že není něco v pořádku. Nahlížel jste do KN a ujistil jste se, že prodávající je skutečným vlastníkem nemovitosti? To je velmi důležité. Pokud nechcete využít advokátní nebo notářské úschovy, lze částečně eliminovat oboustranné riziko tak, že polovinu peněz vyplatíte před návrhem na vklad a polovinu po jeho zapsání.
To je zajímavé, v poslední době jsme dvakrát předkládali návrh na vklad a vždycky stačil podpis pouze jednoho navrhovatele. Rodné číslo obou účastníků řízení je nutné, obě by měla být uvedena v kupní smlouvě. Ve formuláři je rubrika č.OP, ale podle vyjádření pracovnice podatelny "našeho" KN není nutné, pracují prý hlavně s rodnými čísly. Dále je nutná přesná adresa trvalého pobytu obou účastníků a přesná identifikace nemovitosti včetně parcelního čísla příslušného pozemku. Vše najdete ve výpisu z KN, případně na listu vlastnictví. I tyto údaje musí být uvedeny v kupní smlouvě. Pro snazší komunikaci s účastníky řízení požaduje KN e-mailové adresy obou účastníků a telefonní čísla.
Teď jsem mluvil s právničkou z katastru... na návrhu stačí podpis jedne ze stran (jak už jsem tu psal dříve). Docela ji zajímalo, který katastr si klade podmínku obou podpisů, protože je to nesmysl.
Co se týká OP... není sebemenší důvod aby tato čísla byla ve smlouvě, protože katastr nezajímají, neeviduje je, takže je to zbytečný údaj (nemluvě o tom, že po výměně OP budete mít jiné číslo, takže je to pro katastr zpětně neověřitelný údaj).
Na vkladu ano... oni tím mysleli vklad jako takový, tedy smlouvu. Tam musí být podpisy všech zúčastněných a musí být ověřeny.
Jinak ano, přijdete na katastr, na podatelně odevzdáte vklad (smlouvu s ověřenými podpisy všech) s návrhem na vklad... ten si můžete vypsat (i podepsat) už doma. Úředník vklad převezme, zapíše do systému, přidělí číslo řízení (to si můžete opsat, nebo v případě, že máte návrhy dva, tak Vám ho obvykle napíše na ten druhý, který Vám vrátí). Zaplatíte 1.000,- Kč a jdete domů. Katastr následně 20 dnů čeká (zákonná ohranná lhůta pro případ odvolání = má zabránit manipulaci s cizím majetkem) a pokud se nic neděje, začne provádět vklad, na který má lhůtu 30 dnů (až na výjimky to obvykle zvládají dřív). Pak katastr účastníky obešle dopisem, že je hotovo (případně datovkou, pokud někdo má), stejně tak v případě nějakých problémů.
Záleží na ochotě, jejich povinnost to není. U nás na katastru mají nápisy, že rady neposkytují, máme prý se obrátit na právníka. Ale zkusit to můžete.
Leoši, věřte tomu, co Vám řekli na katastrálním úřadu. Návrh na vklad opravdu musí být podepsaný od prodávajícího i kupujícího. Podepsat vyplněný a vytištěný tiskopis můžete současně s prodávajícím na kterékoliv poště, bude to stát 30,- za osobu. V případě, že je prodávajících víc, musí podepsat všichni. Podat na KN podepsanou žádost už pak můžete sám.
Když si zakoupíte kolek, je možné poslat ji i poštou.
Katastr nemovitostí nepřepíše nic na základě žádosti, kterou podepsala jen jedna ze zúčastněných stran. Také dáma u okénka která přijímá žádosti Vám neporadí. Nesprávně vyplněnou žádost klidně přijme, ale po čase Vám přijde vyrozumění, že žádost je třeba doplnit. Tím se samozřejmě doba na přepis značně prodlouží.
Jinak rodná čísla prodávajících určitě najdete na kupní smlouvě.
Nepleťe si prosím kupní smlouvu a návrh na vklad. Podpisy na kupní smlouvě (na jednom vyhotovení) musí být ověřeny, podpis(y) na návrhu se neověřují. Včera jsme byli na KN a na podatelně nám potvrdili, že návrh může být opatřen pouze jedním podpisem. Nevylučuji ovšem, že na jiných pracovištích mají požadavky jiné.
Bruno2@ - kupní smlouvu a návrh na vklad do katastru nemovitostí si opravdu nepletu. Byty nakupujeme, pronajímáme a občas i prodáváme celkem často. Mluvím o Praze, tam návrh na vklad bez podpisu všech zúčastněných stran opravdu neprojde přesto, že je jako příloha přidaná řádně podepsaná kupní smlouva - což samozřejmě musí být.
V listopadu jsme prodávali pozemek v katastru Kolín a i tam požadovali podpisy na návrhu na vklad od všech.
Jak už jsem psala, dáma u okénka žádost klidně přijme. Ale pak se návrh dostane do rukou ke schválení jejich právníkovi a ten bude hledat blechy, protože v zájmu státu je, aby žádost neprošla a navrhovatel musel zaplatit nový poplatek v případě, že podaná žádost bude zamítnuta.
Ale paní z katastru po telefonu tazateli sdělila, že oba podpisy musí být na vkladu (nikoliv návrhu na vklad). Ptal jsem se na to i právničky na "našem" katastru - viz můj starší příspěvek...
A to, že by katstr záměrně vyhledával chyby, aby stát vydělal... to už mi přijde přitažené za vlasy. Samozřejmě je v pořádku, že právníci katastru nepustí každou smlouvu a kontrolují zda je v pořádku po stránce zákona (od toho tam také jsou) a chrání tím i sami sebe, pro případ žaloby, ale určitě to nedělají z příkazu "někoho shora" ve smyslu aby stát vydělal...
Na vkladu? Nelze podat vklad. Lze podat pouze návrh na vklad. A na tom musí být podpisy všech zúčastněných stran a přiložená kopie smlouvy o prodeji. Jak by to vypadalo, kdyby kdokoliv mohl sám podat návrh, aby na něj přepsali cizí nemovitost? Takto to prostě nefunguje. S přepisem nemovitosti musí souhlasit kupující i prodávající.
Připouštím, že různá pracoviště KN mají různé požadavky, někde mohou vyžadovat podpisy všech navrhovatelů, jinde (např. v Brně) postačuje podpis pouze jednoho navrhovatele. Ale pokud uvádíte, že návrh na vklad podepisují účastníci řízení na poště - tak to je nesmysl. Podpis na návrhu nemusí být ověřen. A přílohu tvoří nikoli kopie, nýbrž originál kupní nebo darovací smlouvy s ověřenými podpisy všech účastníků řízení.
Bruno2@ - Vy se chcete přít o slovíčka. Smlouva se tiskne v tolika exemplářích, kolik je účastníků řízení + jedna navíc pro katastr. Nelze tedy všechny nazvat originálem. Ale originální ověřený podpis musí být na všech těch kopiích.
Návrh na vklad také podepisují všichni, majitel i kupující. Mohou to podepsat přímo u právníka který jim sepisoval smlouvu – tedy pokud má i právo k ověřování podpisů. To ale každý právník nemá. A než jít pro ověření podpisu k jinému právníkovi, je jednodušší zajít pro ověření podpisů na nejbližší poštu.
Na Vaše další připomínky už nebudu reagovat, chtěla jsem jen dobře poradit zadavateli dotazu.
A to proto, že je vždycky jednodušší chybě předejít - i kdyby třeba zbytečným podpisem, než zpětně doplňovat na katastru nemovitostí nedostatky. Každá z katastru odeslaná žádost o doplnění Vás totiž posune zase na začátek fronty žadatelů o přepis. Tak můžete čekat na vklad půl roku i déle a kupní smlouva je vám docela k ničemu, protože nastěhovat se můžete teprve až když je provedený vklad v katastru nemovitostí. Do té doby Vám nemovitost nepatří...
@an pletete hrušky a jablka... vklad je slangový výraz katastru pro jakékoliv řízení, které probíhá vkladem. Mluví-li pracovník katastru o vkladu, tak mluví právě o takovém řízení a když řekne, že vklad musí být podepsán všemi s ověřenými podpisy, mluví o smlouvě bez ohledu na to zda je kupní, darovací či jiná.
Stejně tak nemáte pravdu s těmi smlouvami... zákon vyžaduje, aby ověřené podpisy byly na smlouvě určené katastrálnímu úřadu, jestli si účastníci nechají ověřit i podpisy na těch svých je čistě na nich, nikdo to po nich nevyžaduje. Nemluvě o skutečnosti, že pokud nechtějí, ani své kopie smlouvy mít nemusí... originál s ověřenými podpisy je uložen ve sbírce listin příslušného katastrálního úřadu. A pokud nějaká instituce později chce kopii dané listiny, tak stejné vyžaduje kopii listiny z katastru, aby měla jistotu, že se jedná o originál. Protože to že někomu strčíte papír i s ověřenými podpisy neznamená, že listina byla skutečně vložena do katastru nemovitostí...
Dříve platilo, že se na katastrální úřad dávaly smlouvy v počtu účastníků + 1 navíc pro katastr s tím, že po provedení vkladu se tyto vracely účastníkům s razítky potvrzující provedení vkladu a nabytí právní účinnosti. Tohle ale už pár let neplatí... teď se vždy dává jen jedna smlouva s ověřenými podpisy, která jako originál zůstává uložena ve sbírce.
@An a na základě návrhu na vklad Vám nikdo nic nepřepíše, vždy u něj musí být smlouva s ověřenými podpisy, což ovšem víte. Bohužel Vám nemám jak dokázat to, že jsem mluvil s právníkem pracujícím na katastrálním pracovišti a potvrdil mi, že na návrhu na vklad stačí podpis kteréhokoliv z účastníků řízení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.