Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záloha na svatební šaty

Od: eliska* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,chci se prosím zeptat.V půjčovně svatebnich šatů,jsem dala zálohu 3000 na šaty.To abych měla jistotu, že na daný termin budou.Ta je nevratná.Podepsala jsem smlouvu..No,a jinde se mi šaty libí více..Proto jsem požádala pani,zda můžu zálohu převést na jinou nevěstu.Ta mi to však zamítla,že ne.Ale v jinych salónech s tím problém nemají.Ptám se pokud to ve smlouvě není uvedeno zda s tim můžu smlouvu napadnout a nebo odstoupit.Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

3x
Vy zřejmě můžete smlouvu napadnout. Pak se můžete jít soudit.
Vy zřejmě můžete odstoupit. Pak propadne vámi podepsaná NEVRATNÁ záloha.
Morální Vilíkovy kecy nakonec, být váš nastávající, dost by mě vaše uvažování odrazovalo. Představa, že mi slíbíte soužití v dobrém i zlém, ale jen do prvního problému, je děsivá.
iz*

"Vy zřejmě můžete odstoupit." > Z čeho tak soudíte? Podle toho, co tazatelka píše, půjčovna smlouvu neporušila.

elane

Tak Vilík má pravdu. Tazatelka si teoreticky může dělat, co chce, otázka je, co tím získá. A Vilík si rovnou odpovídá.

V prvním případě: může tazatelka smlouvu napadnout a jít se soudit. Každý rozumný člověk si ale spočítá, že tazatelka nemá šanci vyhrát, navíc náklady na soud, ztracený čas a nervy, takže proč to dělat, že?

Ve druhém případě: může tazatelka od smlouvy odstoupit. Těžko říct, co tím získá, když záloha je stejně nevratná. Ale odstoupit jí přece nikdo nebrání.

*jasne*

vilik*
Sebekriticky přiznávám, že výraz odstoupení od smlouvy, jak je většinově chápáno, není to konkrétní odstoupení od smlouvy, které je definováno buď ze zákona nebo ujednáním předem ve smlouvě tak, jak je uvedeno v zákoně.
Předpokládám ale, že smlouva obsahuje ujednání, které nějakým způsobem umožní vypovědět plnění, což vyvozuji z dotazu.

@vilik - Předpokládám ale, že smlouva obsahuje ujednání, které nějakým způsobem umožní vypovědět plnění
Tazatelce ani tak nejde o (jakékoli) odstoupení od smlouvy jako o vrácení nevratné zálohy. To, že s tímto ustanovením původně souhlasila, je irelevantní - tři tácy mít nebo nemít... ;)

vilik*
Právě proto jsem to napsal tak, jak jsem to napsal. Tedy že odstoupit (nebo se jinak vyvléct ze smlouvy, to už je jedno), ale zaplatit ty 3 tisícovky.
Bohužel, občas dám víc na srozumitelný obsah sdělení než na faktickou správnost (a občas se samozřejmě i pletu), takže se může stát, že někoho popudím, a proto tu jsou i tyto komentáře.

iz*
hodnocení

2x

Kvůli čemu byste chtěla odsoupit od smlouvy? Salon nesplnil něco, k čemu se zavázal?

Jestli se Vám pouze zalíbily šaty v jiném salonu, není to důvodem k odstoupení od smlouvy. A podmínky jiných salonů se Vašeho salonu ani Vaší smlouvy netýkají.

(Podle mne nelze napadnout smlouvu, kterou jste dobrovolně uzavřela, kvůli tomu, že jiné salony mají jiné podmínky.)

hodnocení

2x

Podepsala jste dobrovolně = souhlasila jste s podmínkami ve smlouvě uvedenými. To, že jinde mají hezčí šaty a možnost manipulace se zálohou druhou stranu vůbec nemusí zajímat - a firma bude mít velmi pravděpodobně smlouvu postavenou nenapadnutelně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]