Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vím, že je to na české poměry ještě daleko, ale plánované rodičovství je plánování na delší výhled.
Přítelkyně je aktuálně na mateřské a vyčerpáno bude mít v květnu 2020 ovšem původní částku ne tuto zvýšenou. Napadlo nás, že bychom čerpání zrychlili tak aby vyčerpala vše do konce roku 2019 a v lednu požádali o těch 80tis. Ty dostaneme najednou? Přijde mi logické, že ano.
Děkuji
Nárok na dočerpání rodičovského příspěvku budou mít i ti rodiče, kteří již rodičovský příspěvek vyčerpali, ale jejich dítě bude slavit 4 narozeniny po 31.12. 2019. Tito rodiče si o doplatek musí požádat. Ovšem pokud rodičovský příspěvek pobírají rodiče na mladšího sourozence dítěte tak nárok na doplatek zaniká.
text odtud: finance.cz/...
Podle ministryně Maláčové by to mělo být, jak píšete. Ale v jaké podobě to nakonec schválí (schvalovat by se mělo někdy na jaře), je ve hvězdách.
Rozhovor s minist/... z 1. prosince 2018
Nevím odkud máte ten text,já myslela,že přesné podmínky ještě nejsou známy? emimino.cz/...
Zatím se mi osobně zdá nepravděpodobné,že by vyplatili celou částku rovnou na účet.
Při zvýšení příspěvku na dvojčata se zažádalo o zvýšení,které se rozpočítalo do zbývajících měsíců rodičovského příspěvku.Výše příspěvku byla ta max.výše pro dannou maminku nebo se mohl použít výměr manžela.Tak jak to je i ted u rodičovského příspěvku.
...bylo by to krásné pro spoustu lidí,dostat navýšení v celku na účet,ale pochybuju,že to projde.Přece jenom se budou snažiteliminovat to co nejvíce na ty co už příspěvek pobírají.Uvidíme.
Zatím je to jen v návrhu, ještě to není projednané ani schválené. Sleduju to, protože se mě to také týká, stejně jako sleduju zvýšení příspěvku na péči, který zatím také jen slibují. Takže jestli to ve skutečnosti projde, je teprve vehvězdách.
Každopádně původní návrk byl zvíšit rodičák v roce 2019 o 40tis. a nakonec z toho vypadlo o 80ti. až v roce 2020, přičemž zvýšení by se mělo týkat i těch, kteří rodičák již dočerpali, ale jejich nejmladšímu dítěti ještě nebyly 4 roky. Ti by si však museli o rodičák znovu požádat. Tak uvidíme, jak to vyjde, rodičák dočerpám v srpnu 2019, synovi budou 4 na konci prosince 2020. Budu to sledovat a v nejhorším případě si rozdělím zbytek rodičáku po nejmenší možné částce, po které to půjde, abych na těch 80tis. dosáhla.
Nevím kdy se rodičák naposledy zvyšoval, já zažila jen snížení, protože na prvního syna (bude mu 8) jsem do jeho tří let věku brala 7600Kč. Pak to změnili na 220tis. všem, tedy de fakto rodičák byl snížen.
Zdravím, opravdu to vypadá, že bychom si mohly my maminky na rodičovské dovolené polepšit. Ale navýšenou částku 80 tisíc nebude možné čerpat jednorázově. Maximální výše rodičovského příspěvku bude závislá na příjmech před mateřskou, ale bude max. okolo 36 tisíc. Vše musí být ale ještě schváleno, takže to zatím ještě není na 100%.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.