Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě slevy na dani bez mého vědomí

Od: dudek odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,
Potřeboval bych se informovat.

Na začátku minulého roku jsem začal pracovat jako externí grafik na DPČ u jedné firmy. Budeme ji říkát oranžová, podepsal jsem tam prohlášení o uplatnění slevy na dani.

Od konce března ale také pracuji na HPP v jiné firmě. Té budeme říkat zelená. Zde jsem samozřejmě druhé růžové prohlášení podepsat nemohl. Spočítal jsem si, že sleva na dani je pro mne výhodnější při práci u zelené firmy, požádal jsem tedy v oranžové o ukončení zvýhodnění k následujícímu měsíci.

Situace byla zdánlivě vyřešena, Bylo mi sděleno, že je to již u nich tedy zaznamenáno a dále sleva uplatňována nebude. Já s vědomím, že nyní již další slevu uplatnit mohu, jsem k dalšímu měsíci podepsal formulář u zelené firmy.

Minulý týden mi přišlo prohlášení o zdanitelných příjmech za celý rok, co u oranžové firmy na DPČ pracuji. Věc jsem tedy řešil s účetní v zelené firmě a ta si všimla, že v prohlášení nemám strženy žádné daně, tj. prohlášení se tváří, jako bych uplatňoval slevu po celý rok - sleva pokračovala (?). To je docela komplikace, jelikož to v tuto chvíli vypadá, že jsem čerpal slevu u obou zaměstnavatelů. Podle účetní se jedná zhruba o 8000 Kč, které bych musel v případě, že by to takto bylo, uhradit. To skutečně není zanedbatelná částka.
Chyba je tedy pravděpodobně v tom, že někdo mou žádost zanedbal nebo nekaceptoval, přesto že mi bylo sděleno, že je můj požadavek vyřízen. S oranžovou firmou se to snažím řešit, ale zatím jsem zůstal bez odpovědi.
Co mohu v takovéto situaci dělat, když jsem další slevu na dani podesal až potom, co mi bylo potvrzeno, že již předchozí nebude pokračovat? Doufám, že se mi z oranžové firmy ozvou a nějak se to vyřeší. Chci ale vědět, jestli se mohu v případě, že by skutečně situaci zanedbali nějak bránit, či se smířit s tím, že budu muset částku zaplatit.
Předem děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Občas bývá dobré se podívat do výplatních pásek, na nesrovnalost byste byl přišel hned po prvním měsíci, kdy Vám oranžová firma nestrhla žádnou daň. Daň samozřejmě zaplatit musíte. A příště nespoléhejte na sdělení, ale platnost podpisu na prohlášení zrušte písemně.

Vezměte si potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně od obou zaměstnavatelů a podejte si daňové přiznání. V jeho rámci se daň srovná, případně část doplatíte. (DP je nejlepší podat na přelomu února a března.)

Pro úplnost: Jak jste to měl v oranžové firmě s odvodem zdravotního pojištění? Jestli jste jí nedoložil, že za Vás pojistné ve výši odpovídající alespoň minimální mzdě odvádí jiný zaměstnavatel, měla Vám firma strhávat rozdíl. Nebo Vám jej strhávala a Vy jste si toho stejně, jako skutečnosti, že za Vás neodváděla daň, nevšiml?

dudek
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď.
Mezitím již věc trochu pokročila. Řešil jsem celou situaci s účetními obou firem a daň se skutečně částečně srovná, díky přeplatku ze zelené firmy. Výplatní pásku z oranžové firmy nepřebírám, pracuji externě, chodí mi vždy jen peníze na účet.
Omlouvám se, že působím trochu zmatečně, přiznám se , že doposud jsem se v této problematice příliš neorientoval a neřešil to. Vždy jsem pracoval pouze na HPP, kde za mne bylo všechno řešeno automaticky. Je to samozřejmě moje chyba, proto se snažím informovat se co nejpodrobněji.
Co se týče zdravotního pojištění. To odvádí obě firmy. V oranžové firmě jsem po nástupu na HPP ohlásil, že pracuji i jinde, akceptovali to ale o výši příjmů se neiformovali.

iz*
hodnocení

0x

Každý zaměstnavatel je povinen mzdu (odměnu) vyúčtovat. I jako externí spolupracovník jste měl vyžadovat mzdové pásky. ("Důvěřuj, ale prověřuj!" > Znáte?)

Hlavní zaměstnavatel nic nepotřeboval, protože jste u něj pobíral nejméně minimální mzdu.

Problém mohl být u zaměstnavatele, pro kterého jste pracoval na DPČ > pokud jste u něj měl měsíční odměnu nižší než minimální mzdu, měl jste mu dodat potvrzení od hlavního zaměstnavatele. Vyžádejte si výplatní pásky dodatečně a zkontrolujte si, jak to bylo s daněmi i zdravotním pojištěním.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]