Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bryle na dalku do auta

Od: paboz® odpovědí: 9 změna:

Ocni mi predepsala bryle na dalku ,nemam s tim absolutne zadne zkusenosti.Dotaz : to v tech brylich nebudu videt na palubni desku?

celkove jsem zvedav kde az budu videt.specialne jsem dnes rano v 5 hodin sledoval vzdalenosti napr.pri vjezdu do mesta ,jelikoz pres leto jezdim na kole tak mam docela prehled o vzdalenostech po trase do prace.Pri vjezdu z mirneho kopce do mesta jsou za sebou 3 krizovatky po 300m .Tak ty semafory jasne na vzdalenost + - 500 m zretelne vidim a pochybuji ze na tu vzdalenost po tme budu videt chodce ,kdyz nebude met reflexni oznaceni.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jurajjuraj*
hodnocení

0x

pokud ti u ocniho predepsali bryle tak ti prece museli zkouset pres ktere vidis nejlip, tzn. cucel si tam na nejake pismenka a v brylich si je videl lip nez bez bryli, to stejne budes mit v aute

na palubovku uvidis normalne i v brylich, myslim ale ze treba kdyz je auto xx metru pred tebou tak oproti cloveku ktery ma zdrave oci, dobre vidi a precte SPZ toho auta tak ty ji neprectes anevbo ti to da hodne prace

hodnocení

ano to mas pravdu ,kdyz mi tan naukladala skla tak jsem videl lip na pismena,ale nejak nechapu proc bych mel videt SPZ auta.Ta je sakra mensi nez dopravni znacka.No sam jsem zvedav .chodim po horach a o proti zene ktera nosi bryle na dalku stabilne tak vidim jak orel*smich*a jestli na protilehlem kopci vidim stromy v celku a nebo uvidim samostatne vetve .

hodnocení

0x
Ano, s brýlemi na dálku budete na palubní desku vidět bez jakýchkoliv problémů (pokud nemáte extrémní dioptrie cca více jak 7 dioptrií-i když i to jde vyřešit).
Chodce v tmavém oblečení jdoucího po neosvětlené krajnici a ještě když proti Vám svítí protijedoucí auto, neuvidíte ani v případě, že vaši rodiče jsou oba ostříži. To s brýlemi nemá co dělat.
syrhxdh

Proč tvrdíte, že se 7 a více dioptriemi by neviděl na palubní desku? Je to naprostý nesmysl.

hodnocení

0x

Záleží na dioptriích, které na dálku potřebuješ. Pokud budeš mít brýle pouze na dálku, pak na dálku uvidíš dobře, ale na palubní desce už budeš menší znaky a čísla číst hůře. Ale jak říkám, hodně záleží na počtu dioptrií na dálku. Pokud by byly problémy větší, je možno pouižít brýle t.zv. bifokální, přes jejichž horní část vidíš do dálky a přes spodní vidíš na blízko. Ale je důležité si na ně zvyknout. Známá si takto rozbila auto, když vyjížděla z podzemní garáže, měla je nové a koukala přes spodní část a neodhadla vzdálenost. Jinak ale taky nezapomeň, pokud je máš předepsané rovněž pro řízení při pravidelných kontrolách u lékaře ve vyšším věku, nechat si je zapasat také do řidičského průkazu. Je to požadavek policajtů a pouze papír od doktora nestačí. Mění se kód na ŘP a policie to vyžaduje. Zapsání - výměna stojí 50,- Kč. Špatně osvětleného chodce, pokud nemá reflexní prvky, uvidíš stejně špatně, jako jiný bez brýlí. Na to brýle nemají v podstatě žádný vliv.

hodnocení

predepsane bryle na rizeni :?

vek 52 .doktorka se divila ze nikdy jsem zadne bryle nemel.A kdyz ridim tak by bylo dobre pri mych ocich uz bryle met.Pak se me zeptala zda je tedy chci predepsat.A jak to tedy poznam zda mam povinnost ty bryle nosit? Ona to nekde hlasi?Ja jsem dostal pouze zpravu ,kde to bylo uvedeno + dalsi vysledky vysetreni.K ocni musim povvinne z duvodu preventivni prohlidky .Tak ze papir jsem odevzdal doktorovi a me zustal pouze recept na bryle.

Pri psani koukam z okna na protejsi byrak (90m)kdysi jsem platil pripojky tak ty vzdelenosti ovladam.Na antene sedi straka ,dobre se pozna je cernobila.Zena s brylemi na dalku pouze odhaduje ze by to antena mohla byt kdyz tam neco trci nad strechou :)Tak by me zajimalo na kolik metru mam predpisove videt chodce na rovne ceste?

Zrak a jeho změny jsou individuální. Většinou se s přibýváním věku a případně v závislosti na zrakové náročnosti a i změnách zdravitního stavu mění a většinou zhoršuje. Ale případně, vyjímečně i zlepšuje. Já měl tchýni (prýma ženská), která se dožila 90-ti let a říkala, že se jí zrak zlepšil. V mladším věku musela mít na čtení brýle a po osumdesátce četla už i bez nich. Já měl do cca 45 let zrak "jako ostříž"a pak se mi začal postupně zhoršovat. Naštěstí obě oči shodně. A v cca 65-ti letech na čtení +3 Di. A když dosáhly dioptrie "na blízko"těch 3 Di, "na dálku"jsem už potřeboval 1,5 Di. A pokud potřebuji číst hodně drobné, případně opravuji elektroniku, tak mám potřebu 5 Di. Takže mám brýle troje. Pro řízení předepsány 1,5 Di. A vzhledem k tomu, že jinak jsou obě oči shodné a bez dalších problémů, mohu používat i běžně kupované brýle v marketech a podobně. Zde je nutno ale vždy dávat pozor a hódně dobře vybírat. Některé jsou perfektní a jsou srovatelné s brýlemi od optika, ovšem některé jsou doslova "útokem"na oči.*nene*

To co jsem psal o zápisu brýlí do ŘP platí pro seniory, dříve po 60-ti letech, dnes po 65-ti letech. Musí mít "papír"k ŘP od lékaře, že absolvovali prohlídku (viz odkaz). A pokud lékař v něm podmíní řízení za pomoci brýlí na dálku, pak je nutné, aby to bylo uvedeno i kódem v ŘP. Jak je to v případě někoho, kdo absolvuje prohlídku před vydáním ŘP a lékař toto rovněž zapíše do zprávy o zdravotním stavu (což musí mít každý řidič před zkouškou na řidičské oprávnění) nevím, ale asi by to mohlo být shodné. Pokud se zhoršuje zrak v průběhu let do 65 let věku, kdy se na povinné prohlídky nechodí (pouze snad řidiči z povolání), tak to se zřejmě zatím něřeší.

autoweb.cz/...

pb®
hodnocení

0x

Nosím brýle na dálku co pamatuju. Nic moc dioptrie, na jednom oku -1,5 a na druhém -0,5. A koukám přese ně furt. Při řízení, do počítače, na mobil, do knížky. Co je blízko vidím dobře, ze sradny říkám, že mám mikroskopický zrak, protože přečtu i miniaturní písmena i punc na drahých kovech v práci, který jiní nevidí ani s lupou. Čím větší vzdálenost předmětu, tím to vidím hůř. Ale tak mi to přijde normální a netěším se na chvíli, kdy si kvůli věku neuvidím bez brýlí na konce vlastních rukou.

hodnocení

moc tomu nerozumim ,je tam napsano v kolonce dioptrie 1,25 leve i prave pak tam je jeste neco.Doktorka me potesila ze na blizko jeste dlouho dobre uvidim.Punc na prstenu take vidim:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]