Dobrý den .Jsme už starší lidé a manželka po mě chce abych všechny platby za byt převedl na její účet z kterého by se to vše platilo.Chce to proto ,kdybych umřel dřív aby to pak nemusela zařizovat ona.poradte jak mám postupovat.Mam podíl v družstevním bytě, který je napsán na mě,ale pořídili jsme si ho už za trvání manželství, dále platím elektřinu a plyn u jednoho dodavatele,a sipem platím kabelovku a rozhlas a tv.Vse se stahuje z mého účtu.Manzelka má svůj účet u stejne banky kam ji chodí inv.duchod.Jak postupovat kam zajít nejdřív, díky
Nedělejte si s tím starosti. Nikdo nemůže vědět, v jakém pořadí umrete. A jestli to chcete řešit, zajděte do banky, ten její účet nechte zrušit a k tomu svému jí dejte dispoziční právo. Budete mít jeden účet společný psaný na vás a všechny platby zůstanou tak jak jsou. Ona si jen nechá posílat důchod na ten druhý společný účet, s tím jí pomůžou v té bance, mají tam tiskopisy, který vám rovnou potvrdí a odnesete ho jen na socialku.
Na ty účty bacha...ať to raději někdo potvrdí, ale předpokládám, že účet vlastíka jde do dědictví, ať má dispoziční právo kdokoliv a mimo nastavených tvrvalých příkazů nepůjde s účtem nic dělat
tomass*
Přesně tak,proto si manželka loni založila svůj vlastní účet,kdyby jsme měli jeden a já umřel tak by se k penězům nějaký čas nedostala až po vyřízení dědictví.
Po smrti majitele, může disponent nakládat s účtem podle rozsahu zmocnění, které mu udělil ještě za svého života majitel účtu. Takže ty práva se můžou lišit. Záleží, jak si to nastavíte a rovnou v bance domluvíte.
Nemáte děti, které by vám to udělali přes internetové bankovnictví? Pokud ne, musíte všechny orgány kam plaíte obeslat a dát jim nové číslo účtu...to v případě, že si to strhávají samy. Jinak stačí zadat trvalé příkazy z druhého účtu a na tom starém je zrušit. SIPO opravdu až nakonec.
tomass*
Děkuji a ještě otázka ta elektřina plyn atd je na mé jmeno to budu muset zajít tam osobně?
Jestli jste těžce nemocný, tak ok, ale jinak mi výrok, že umřete dřív, přijde od manželky pořádně přes čáru.
Jinak k věci - není z toho jasné, jestli chcete jen převést jen platby tak, aby šly z jiného účtu, nebo jestli chcete i všechno přepsat na ní (družstevní podíl, napsat na ní energie, ...), to by potom měla být otázka položena zcela jinak.
tomass*
Přesně tak to chci jak jste to napsal,jsem se asi blbě vyjádřil, manželka to nemyslela zle,pouze je těžce invalidní a vůbec těm věcem nerozumí a kdybych náhle umřel tak by to lítání bylo pro ni těžké.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.