Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit deprese?

Od: depresivni odpovědí: 26 změna:

Ahoj

Je mi 16 a co si bedeme povídta tak život se se mnou už od mala nemazlil.

Trpím už celkem dlouho depresemi a vím že se tu najdou lidi co mi budou říkat že špatná nálada není deprese. Šptná nálado to opravdu není, deprese je třeba když člověk chce nechce být doma ale třeba nechce jít ani ven a pak nastane naprosto hnusný stav protože prostě nevíte co chcete a uplně vás to svírá, a je to dalších x věcí.

Bojím se že kvůli tomu nedodělám ani školu proteže jí díky tomu vůbec nezvládám obzvlášť když člověk na škole kam chodí naprostá spodina a nespočet vadných jedinců. Dám přiklad, někdo vás o přestávce bombarduje otázkami jako např. jestli mi máma honí nebo jestli já jí něco podobného neprovádím. Doufám že mi to teď nikdo za tyto výrazy nesmaže. Nevim ale ty lidi musej být fakt nějak narušený když mají takovýhle stupidní nápady. To už mě potom fakt v tý škole doráží protože tam nemám pomalu nikoho s kým bych se mohl normálně bavit. To mě tam pořád přepadaj úzkosti. V prváku jsem se dokázal snad normálně bavit jen s jedním mistrem za kterého můžu být rád doteď protože kdykoliv se potkáme tak mi to udělá radost a pěkně se pobavíme, ví že jsem jiný než ostatní a že to nemám lehký.

Drží mě tam už je to že budu mít zdarma ŘP.

Nebýt té školy tak je to o něco lepší ale i tak hrůza.

Šel bych k doktorovi ale to se bojím aby se to nedozvěděli rodiče protože to je zase kapitola sama pro sebe.

Jak to chodí?

Už to fakt dál nemůžu snášet, mám problémy se spaním no prostě hrůza.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hmmm
hodnocení

4x
Ahoj, je mi taky 16.. trpím depresema.. léčím se i léky.. doporučila bych intenzivní psychoterapii a možná i vhodnou medikaci. Na některých školách lze dostat individuální plán(povolena větší absence apod).. rodiče se o tom dozvedi, nejsi plnoleta... ale neboj taky jsem to rodičům nerekla a ted mam jejich plnou podporu.. psychologa seženeš bud soukromého(plati se za něj) nebo státního (tam te posle obvodní lékař(ka)) psychiatr ten ti předepisuje léky a většinou neposkytuje psychoterapii, psychoterapeut je psycholog nebo psychiatr který má psychoterapeuticky výcvik na speciální zaměření... Také by mohl v začátcích Pomoc výchovný poradce pokud ho na škole máte.. doporučila bych Ti nejdříve psychoterapii az pak léky... Hlavne to začni resit.. protoze jinak bude hůř...
liska5

Dobrá odpověď *palec* Ony jsou svým způsobem dobré skoro všechny, ale tahle volá po tom neodkládat řešení.

hmmm
21.01.19 19:54
Děkuji...

luv99
hodnocení

2x

Nebudu se vypisovat s dlouhou odpovědí, ale napíšu, co mně pomohlo trochu a co také ostatním pomohlo. Záleží to individuálně, co ti pomůže nejvíc.

- pes (pes je nejlepší přítel člověka - je to pravda, moc mně pomáhá, když mám úzkostné stavy, psi poznají, když je člověku špatně, jak fyzicky a psychicky aa vždycky se snaží člověka uklidnit/rozveselit)

- pohyb (cokoliv, běh, plavání, jízda na rotopedu doma - když začínáš cítit, že "to" na tebe, pohybuj se, tancuj, cokoliv), ale také pohyb venku, procházky min. hodinu denně na sluníčku! Zjednodušeně řečeno slunce dělá lidi šťastnější :)

- meditace (tak na tohle jsem ještě nepřišla, jak to "funguje"...ale co pro jiného může být těžké pro druhého to bude lehké, vyplatí se to zkusit)

- hudba (uklidňující hudba - pro někoho to může být metal pro mě třeba indie folk, indie pop -> já poslouchám playlisty na spotify)

- svíčky (mají ukliňující efekt -> aspoň mně to pomáhá)

- nežít v mminulosti, nežít ve vzpomíkách (s tím mám problém já), ŽÍT TEĎ a stanovit si svoje cíle v životě a kroky, kterým vedou ke splnění těch cílů. Napsat na papír!

- opakovat si pozitivní věty, slova (cokoliv klidně i nepravdu, čím víc se to opakuje, tím víc to v budoucnu bude pravda - neumím to přesně vysvětlit, ale v dlouhodobým hledisku mi to pomohlo)

-> zaleží na situaci, ale také je prospěšné trávit více čau s rodinou (třeba uspořádat výlet nebo hraní deskových her), snažít se jíst zdravěji

-> co se týče doktorů - nic nevím, jelikož od 17 (kdy se ze mně stal sirotek) bojuju proti depresívním stavům a úzkosti sama

Doufám, že jsem ti aspoň trošku pomohla.

hodnocení

1x

Já tomu i věřím, pracovala jsem s podobnou mládeží (moji kolegové o nich říkali, že "mají jen 3 závity: na sex, na žrádlo a náhradní") - snad mi admin promine.

Na druhou stranu jsi ve složitém věku, kdy to nemá úplně jednoduché skoro nikdo, to by ses možná divil.

Dobrá rada, hm...

Zkusila bych:

- najít si ve třídě někoho, kdo situaci vnímá podobně jako ty, ve dvou se situace zvládá lépe

- zabrat a věnovat více času učení (začátky jsou velmi těžké, chce to vůli!), jít si za tím, co budu (doufám) jednou potřebovat

- najít si i mimoškolní aktivity (posilovna, kroužek, tancování, ...) - něco, co tě bude bavit a vydržíš u toho delší dobu (ale nemusíš se "trefit" hned napoprvé, musíš zkoušet)

- na poslední místo bych nechala změnu školy :(

-

hodnocení

1x
Ahoj.
Deprese řeší psychiatr.
Bez ohledu na kohokoliv jiného,včetně rodičů.
Každopádně ti by tvou nemoc měli vědět jako první a řešit danou situaci.
doplněno 20.01.19 20:02: Přidám ještě toto zajímavé video,kde jsou také skvělé odkazy.
Pozor páni a dámy kolegové a kolegyně,neznevažuji tím lékaře *stop*

youtu.be/...

martin30
hodnocení

1x
Jinak nejhorší jsou názory to nic není nic si z toho nedělej... To je jako by si člověk zlomil nohu a všichni mu říkali to nic není. Deprese je taky nemoc!

pru
hodnocení

1x

Deprese mají vždy příčinu. Když se příčina odstraní, pomalu se odplavje i deprese. Pomůže i nějaký popůrný lék, ale nebrat dlouho. Třeba i něco přírodního z lékárny-zkusit.

liska5

Ona ta příčina může být i v chemismu mozku...

hodnocení

1x

Nebudu polemizovat, jestli tazatel trpí, či netrpí skutečnou depresí, ale většina lidí (nejen zde) netuší, co to deprese je. Deprese je psychická nemoc a nemusí mít žádnou příčinu, která by se dala "odstranit". Při skutečné depresi je v tu chvíli postiženému naprosto jedno, co si o něm kdo myslí, na co se ho kdo ptá, či kdo komu co "honí". Nepomůže ani pes, ani práce, ani změna školy, ani sport, ani láska... prostě nic. Jediné co může pompomoct, je návštěva psychyatra. Léčba deprese je běh na hóóódně dlouhou trať.

doplněno 21.01.19 11:10:

wamp - Také jsem psal většina. Většina nejsou všichni.

Osobně depresemi netrpím, ale pár let jsem měl přítelkyni, která se na ně léčila. Takže toho asi nevím tolik, co Vy, ale vím toho dost. Rozčiluje mě, když někdo tvrdí, že když na něj přijde "deprese", vyřeší to tím, že jde například umýt okna. Takový člověk rozhodně o depresích nic neví.

Magdone = většina lidí (nejen zde) netuší,co to deprese je.
Já jsem trpěla silnými depresemi cca deset let,takže vím,o čem mluvím !
Dále to pitvat nechci.
Važte slova,prosím.

Magdone,tak to souhlasím !
Máte pravdu,kdekdo si dnes stěžuje na deprese,přičemž neví,o čem vlastně jsou.

Takové stavy,kdy člověk nemůže vstát ani z postele a v celém těle mu koluje strach a úzkost...Tfuj,tajbl,ty bych nepřála ani největšímu nepříteli.

rodic

@wamp Co po deseti letech pomohlo? Nové léky?

still10k*
hodnocení

1x

Hlavně ne alkoholem. A bacha na drogy, na chviličku to sice pomůže, ale v konečném důsledku to deprese ještě prohloubí a znásobí!

Deprese je signál organismu, že něco není v pořádku. Pokud to budeš ignorovat, je možnost že to odezní samo. Ale pokud neodstraníš příčinu deprese, je daleko pravděpodobnější, že se bude prohlubovat a bude tě trápit více a déle.

Svěř se doktorovi. Jsou to odborníci na lidské tělo i mysl, chápou co se v těle i v mysli děje. Nemáte ve škole třeba psychologa?

A proč se bojíš to říct třeba mámě, nebo tátovi? Deprese je nemoc jako každá jiná, je to léčitelné, ale sám si pomůžeš jen těžko.

deprese
hodnocení

0x

Nejsi ten kluk co se omylem dostal na špatnou školu?

Jen nevím proč lékaři podstupují několikaroční studium, když ty již v 16ti letech si dokážeš stanovit diagnózu sám? Nechceš se s tím živit? Třeba náš nějaké vyjímečné schopnosti.

Ráno upaluj za dětskou lékařkou.

host

To není "špatná škola". Je to normální škola. Ale ve škole, kam chodí tazatel je, jak píše, víc lidí z odlišnho prostředí s odlišným způsobem uvažování, odlišnými představami o životě, které jsou mu cizí.

Podobně jako tazatel jsou na tom i vyučující v některých typech škol. Naivní se rychle poučí, poznají svět, ve kterém žijí jejich žáci, praktici ho znají a umějí s takovými žáky normálně jednat a učit je, a jiní zděšení chováním a jednáním žáků zdrhnou.

Tazatel se zřejmě nikdy v životě s jednáním a způsobem uvažování některých jedinců nikdy nesetkal a neumí reagovat. Tohle nespraví žádný psychiatr, psycholog, žádný výchovný poradce a jiný teoretik života. Tohle je realita.

Vážený tazateli, dostal jste různé dobré rady, berte situaci takovou, jaká je, v klidu absolvujte školu, získejte kvalifikaci, ŘP, výuční list, naučte se vycházet s různými lidmi, mnozí nejsou špatní, jen mají jiný způsob uvažování a představ o jednání mezi lidmi.

Jistě jste se už naučil drzouny odrazit nebo zkrotit, najít takový způsob odporu aby vás neotravoval, ale aby přitom nevznikl příliš vážný konflikt, najít správnou mez, co ještě přejít bez povšimnutí a na co zareogovat, a co ihned na místě tvrdě zarazit. Drzoun ví, že říká něco šíleně provokativního, pitomec to neví. S každým se jedná trochu jinak a vy to jistě vidíte kolem, jak jednají a jak se chovají ostatní spolužáci i vyučující.

V životě narazíte na spoustu různých lidí, s nejrůznějšími povahami, tohle je pro vás také škola i když drsná. Proto asi spousta mladých chce jít na maturitní obory i když na ně nestačí, protože si dělají iluze, že tam budou samí svatouškové a slušní hoši a dívky.

Najděte si nějaký rekrační sport, choďte si s někým zahrát ping-pong, zaběhat si, do posilovny, zahrát malý fotbálek, nohejbal, bruslit. Nic závodního, kde by vás to svazovalo, jen pro radost, pro zábavu, třeba i pokaždé s někým jiným.

Omlouvám se, že je to příliš dlouhé a ukecané.

liska5

Hoste, dobře jste to podal*palec*. Taková je bohužel realita. Takový deváťák podpořen kolektivem podobných primitivů se dokáže zeptat v češtině učitelky, kde má uloženého robertka a jak často ho používá. Parta se baví, zbytek je znechucen / přeci jen se blíží přijímačky/ a úča se nechá buď vytočit, nebo dotyčného uzemní vtipnou odpovědí a ještě mu přidá práci na to téma. Pokud trestá třídu plošně, tak se jí to vymstí stejně tak, jako když se rozčílí a nebude schopna pokračovat.- Synek dosáhl svého, aspoň v něčem uspěl, vynikl. Kde jinde by z něj byl "hrdina".

depresivni
hodnocení

@host

Vím že se v životě setkám s různými povahami ale věřte mi že takový extrém zažil asi málo kdo, jen já a moji spolužáci ze ZŠ to vnímají. Někteří i když jsou ve skutetečnosti velmi slušní lidé ale i tak se prostě přizpůspobí kolektivu a chovaj se jak ti největší pitomci. A jak říkáte že drzoun ví co říká a pitomec neví tak u nás jsou jenom pitomci obzvláště ten jeden, i debil by poznal že leze všem na nervy ale on si to prostě neuvědomuje.

Nemůžu to řešit jen tím odpálkováním nebo nějakou připomínkou kterou ho stejně neskrotím ani omylem, spíš naopak.

Vě mě už překypuje tolik nenávisti kterou jsem nikdy k nikomu necítil, prostě se do tý školy netěším i když je po jiných ohledech naprosto perfektní. Nemůžu nekterý jedince už ani vidět a to prostě nemůžu jen tak házet za hlavu. Jak se má člověk potom v tomhle prostředí učit?

depresivni
hodnocení

Setkávám se často s lidmi co mi lezou na nervy ale to jsou případy kdy to lze hodit za hlavu a neřešit to ale když vás prostě něko pomalu fyzicky napadá tak to prostě není nic co bych mohl hodit za hlavu. Naštěstí k žádnému vyloženě napadení nedošlo ale i tak to prostě už nemůžu přece snášet.

Ta škola to jen jen jediný problém z mnoha dalších, to jen tak pro info...

host

Dobře a přesně to popisujete. Tohle nespraví žádné prášky, ani chápavý psycholog, tohle je situace, kterou ani studovaní psychiatři na vlastní kůži nezažili, nebo jen zprostředkovaně, že jim o tom vyprávěli pacienti. Samozřejmě mohou dát výborné rady, ale řešení přímo na místě jako zásah vyšší moci udělat nemohou.

To je věc vyučujících, mistrů a učitelů, aby alespoň to co vidí, zkrotili. I když už si na to mnozí zvykli tak, že jen čekají, až ti nějvětší zlobilové sami během prváku či druháku odpadnou a ve třeťáku už se skupina ustálí. Záleží na celé skupině, jestli umí ty největší pitomce zkrotit, nebo je vyignorovat. Aby celá skupina nezdivočela nebo aby nějací jednotlivci neškodili ostatním a celkovou kázeň a slušné chování jednotlivců i skupiny musí zajistit vyučující, škola, výchovná poradkyně, třídní, apod.

Jak vidíte, radu nemám, ale vy jistě už máte vyzkoušené, jak vzdorovat a jistě máte i nějaké normální a klidné spolužáky a když jste spolu, je vás víc a do skupinky kamarádů nebo spolužáků se už praštění jednotlivci tak nestrefují, a skupinka ho může snáze odrazit a poslat do patřičných mezí.

liska5

Mám dojem, že už jsem Ti odpovídala, když sis stěžoval na nějakého primitiva a že se do Tebe naváží a škola nezasáhne, a že si rozumíš s jedním učitelem. Tak toho se ptej, co dělat?! Chlapi Ti tu radili, abys trénoval a pak mu dal na tlamu? Že je to tak? A nejsem z řad spolužaček. Jen jsem před lety učila a zažila jsem mimo jiné i takové nesnesitelné typy, jak jsi líčil. Roky utečou, jak voda. Budeš vědět, že jsou na světě kreténi, co se musí ignorovat, budeš mít řidičák, novou životní etapu, a na toho primitiva ani nevzpomeneš

depresivni
hodnocení

@liska5

Ano, je to to tak. Jsem to já

martin30
hodnocení

0x
Já se z deprese dostal změnou zaměstnání a přítelkyně (ale ve vyšším věku než je tobě). Možná pomůžu ostatním. Měl jsem 3 antidepresiva bývalá přítelkyně mi dělala obrovské stresy i v zaměstnání to nebylo lehké. Nová přítelkyně začala vařit konopné máslo, vždy lžičku před spaním,asi 6 měsíců. Pak jsem přešel na třezalku tablety Kneipp, tam je náběh asi týden a je dobře to navázat na máslo. Psychiatrička nechápala, že jsem se s toho dostal... A tím samozřejmě přišla o pacienta/peníze. Hlavní bylo udělat životní změny, jinak se z toho člověk nedostane.

amfr
hodnocení

0x

*slunce*Depka? Tak na tu je sluníčko *slunce*a pohyb*bezim*. *bezim*.*bezim*. Smutek spouští špatné zážitky, bolestivé události nebo zklamání. Jinak řečeno, máme sklon být smutní "kvůli něčemu".

__________________________________________________________________________________________________

Deprese je častá nemoc, jejíž řešení je možné. Je ale třeba se s ní obrátit na odborníka.*co*Deprese žádný spouštěč nepotřebuje. Člověk trpící depresí může být objektivně bez problémů, přesto se ale cítí hrozně.

Nejí, nespí nebo spí moc bez ztráty únavy, koutky dolů má permanentně.*plac*

hodnocení

0x

ahoj,jestli máš opravdu deprese,může posoudit pouze lékař-psychiatr případně ještě klinický psycholog. Je dobré si nějakého najít,než bude pozdě.

host
hodnocení

0x

Vaše situace je podle vašeho popisu opravdu vážná. V první řadě ji musí okamžitě řešit škola, tedy vaši vyučující, (mistři, učitelé), třídní, výchovná poradkyně atd, kteří za klidné a pracovní prostří ve škole zodpovídají a mají prostřeky (kázeňské) na to, aby ve škole zajistili pořádek, bezpečí a klidné prostředí pro výuku.

Nejdřív je třeba odstranit příčinu vašeho znepokojení a špatné nálady a na to navazující možnosti v klidu studovat i vaši bezpečnost, i prostředí v celé třídě, pracovní skupině, kde jeden nebo i víc škůdců jak se zdá nemá zatím nikoho, kdo by mu v šikanování ostatních bránil. Opět. tohle musí řešit v zájmu žáků i v zájmu školy - škola, škola, škola.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]