Nejste přihlášen/a.
Realitky se často snaží uzavřít s převodcem tzv. exkluzivní smlouvu, v níž se převodce zaváže, že nepřevede družstevní byt mimo realitku. Za porušení této smlouvy jsou dohodnuty sankce. Taková smlouva se uzavírá na dobu určitou. Převodce však nemusí souhlasit s uzavřením exkluzivní smlouvy, pak je uzavřena pouze smlouva o zprostředkování převodu družstevního podílu. V tom případě převodce může svůj podíl prodat komukoli a bez sankcí. Nahlédnete-li do katastru nemovitostí, bude u nemovitosti (domu) uveden vlastník, tedy bytové družstvo. Jednotlivé uživatele bytů tam nenajdete. Pokud realitka nabízí byt na svých stránkách, je možné najít dům, ve kterém je nabízený byt je. Pak byste se mohl v domě poptat, kdo chce byt převést. Od tohoto člena družstva byste se mohl dovědět, zda uzavřel s realitkou smlouvu exkluzivní nebo jinou.
Majitel družstevního bytu se rozhodl, že byt prodá prostřednictvím realitní kanceláře. Je to jeho rozhodnutí, tak by ho bylo vhodné respektovat. Až to bude chtít prodávat sám, tak tam jistě napíše svojí kontaktní adresu.
andělíčku, ale z popisu se nepozná, to co píšete "že byt prodá prostřednictvím realitní kanceláře" . Páč já často nabízím přes realitky i sám. Klidně i bez realitky.
přemýšlejte prosím o tom, co píšete a kontrolujte si si své domněnky!
Člen bytového družstva se rozhodl prodat nebo převést svůj družstevní podíl, nikoliv prodat družstevní byt. Pokud by chtěl prodat družstevní byt, dopustil by se podvodu (nikdo nemůže prodat, co mu nepatří).
PS: Víte, kolik lidí inzeruje prostřednictvím realitek jen proto, že nenašli jinou cestu? Že není jejich primárním rozhodnutím prodávat prostřednictvím realitky, že by dali přednost osobnímu jednání?
iz> Já tušil, že se někdo chytne a bude mi upravovat termín " prodej družstevního bytu " . Tento termín se normálně používá(i když je min. nepřesný) a každému je jasné, že se prodává družstevní podíl, ke kterému náleží užívací práva na určitou bytovou jednotku.
Dneska jsem si dal v hospodě španělského ptáčka a také jsem nečekal na talíři opeřence ze Španělska. Pokud majitel nemovitost jí nabízí i sám a někde jinde, není problém v dnešní době najít.
Před 1/2 rokem jsem prodával domek a také se mi ozval zájemce mimo realitku. Vůbec ho nezajímalo, jak dům vypadá, ale jestli by on ušetřil, kdyby to bylo bez realitky. Ihned jsem ho odkázal, že prodej zajišťuje realitka a je třeba se obrátit na ní. A on jim ani nezavolal. O takového kupce nemám zájem.
To si pište, že prodej mimo realitku je velký finanční problém.
Realitka platí za zveřejňování nemovitosti nemalé peníze a dělá vlastně propagaci a hledá kupce. Pokud majitel nemovitosti se smlouvou s realitkou prodá nemovitost bez ní, má právo realitka požadovat po majiteli čásku uvedenou ve smlouvě.
jabraka - kde jste se dočetl, že píši Pokud realitka prodá družstevní byt bez vědomí družstva,dopouští se trestného činu
Asi se vám něco zdálo.
proc bych si nemohl prodat byt i kdyz ho za me nabizi realitka? realitka ho muze nabizet ale pokud zamnou prijde treba znamy manzelky ze slysel od manzelky ze prodavame byt a chce ho koupit tak ho urcite nebudu jemu prodavat pres realitku, az si realitka sezene kupce pak je v poradku ze ho prodam pres ni
a podepisovat neco ze nesmim byt prodam sam? smesne , to muze podepsat jen fakt ten kdo tomu nerozumi
Nemyslím si, že by prodejce smlouvu s realitkou neměl. To možné není. A na katastru ho opravdu nenajdete. Možná se to podaří dostat z realitky. Někteří prodejce například chodí i na prohlídky bytů.
Ano, je možné, že exkluzivní smlouva s realitkou neexistuje. Např. když prodejce sám na některém serveru byt inzeroval a realitka ho oslovila, že mu pomůže byt prodat s tím, že byt může nadále prodávat sám majitel/prodávající.
Pokud znáte prodejce, dozvíte se od něj víc.
Koupil jsem byt bez realitky; považuji to za také šmejdy,kteří za to, že dají inzerát,na což není potřeba žádného vzdělání ani umu,chtějí balík peněz,za to, co každý právník udělá za desetinu ceny a oni mají šablonu smlouvy v počítači.Vyslal jsem kamaráda na prohlídku bytu,zjistil tedy kde se nachází a já šel najisto.A pokud prodávající není trouba, tak se dohodnete.Smlouva byla u notáře,peníze také a ne v nějaké pochybné realitce, kdy polovina z nich je provozována doma v kuchyni.
jak píše @bruno2, pokud je na byt uzavřená exklusivní smlouva, nejde to. Pokud není, jde to, protože ten byt může nabízet více realitek najednou a prodat ho může kterákoliv, která to stihne první.
Pokutu by dostal, kdyby porušil exkluzivní smlouvu. Vy jste nepodepsal papír, ale nějakou smlouvu, prohlášení, seznámení nebo něco jiného. Ve věci koupi nebo převodu bytu vřele doporučuji každou listinu, kterou podepisujete, řádně si přečíst. A když s jejím obsahem nebudete souhlasit, tak nepodepisovat!
Vašku a Vy nevíte, co přesně stálo v tom papíru, který jste podepsal?
Nikdy nepodepisujte nic, s čím nesouhlasíte, nebo čemu nerozumíte. Solidní realitka (ale i každý solidní zaměstnavatel, dodavatel apod.) Vám na požádání poskytne smlouvu předem k prostudování, případně ke konzultaci s právníkem.
"Jak ten papír nepodepisovat?" > Jednoduše: stačí říct, že s tím návrhem nesouhlasíte a odmítnout podepsat.
Prodej družstevního bytu versus prodej družstevního podílu
Zatímco byt se prodá za statisíce až milióny, tak družstevní podíl je, jak kde, v desetitisících.
Nalijme si čistého vína. Je jasné, že prodej za miliony jde bokem a není nikde na družstvu prezentován. Ale se o tom samozřejmě ví. Zrovna tak, jako se prodávaly státní byty, za odstup. Dostal jsi byt zadarmo a potom jsi ho prodal a dostal za to penízky. Také se to nesmělo, ale dělalo se to.
Na družstvu se pak již podepíše změna vlastníka s koupí podílu.
Družstvu je jedno, kdo bude majitel podílu, ale není mu jedno, jak se bude nový obyvatel chovat, jaká s ním bude komunikace a že platit vše potřebné.
Jestliže pán pověřil realitku, tak si zadal sumu, za kterou byt /podíl, když chcete/ chce prodat. Když se najde kupec, který požadovanou sumu složí, tak nemůže couvnout. Teprve, když se byt neprodá, tak můžete nastoupit Vy.
Mám zkušenost, že když je byt pěkný, v pěkné lokalitě a dobří sousedé, tak si mnohdy takový byt koupí pracovníci v realitní kanceláři sami pro sebe, čo pro svoje příbuzné, nebo známé.
Takže nějaké přeplácení, pokud je smlouva s RK, není zatím možné. Až když se nenajde kupec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.