Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nestadartní dědické řízení, mám práva?

Od: pevonie odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, v roce 2016-2017 jsem řešila dvě pozůstalosti, nikdy jsem nic takového neřešila a na právníka jsem neměla peníze aby mi poradil. Až teď , když má kamarádaka řeší pozůstalost po babičce jsme se dozvěděla teprve jak to celé probíhá.. Nejdříve zemřel zemřela babička a o pár měsíců po zději otec. Vztah z této strany byl na bodu mrazu. Byla jsem pozvána k notáři. Soupis majetku u babičy byl že nic neměla, a vybavení bytu bylo staré a nemělo žádnou cenu. Opak je pravdou ,ale nežila jsem s ní a těžko se dohadovat. Babička měla dceru a syna mého otce, který s ní žil v dmácnosti ve státním bytě a ještě tam bydlel vnuk ( můj baratr) s nima. Otec zemřel několik měsíců po ní a jeho pozůstalost byla že nic nevlastnil, a měl dluh na nájmu a přeplatek voda/energie.. Notář se mnou nejednal,jen nějaký zástupce jeho. Nesepsal žádný protokol, nic mi nepřečetl a řekl že nemám co požadovat, pokud bych chtěla přeplatek vrátit musela bych s epodílet na nákladech za pohřeb, které převyšovaly přeplatky. Že se mám vzdát dědictví ve prospěch svého bratra, který s nima žil v bytě. Tak jsem se mu podepsala do nějaké knihy nebo spisu kam mi ukázal. Když jsem se zeptala jeslti dostanu nějakou kopii, řekl že není pořeba že jako formalita příjde jen papír o ukončení. A že i na pozvánce bylo napsáno že ,když nebudu reagovat vzdávám se.Nikdy nepřišel papír. Otázka je jestli když žili v ve státním bytě jestli na mě nepřecházeli jako na dědice práva na byt nebo jak se to říká. Tento byt půjde brzo k prodeji nájemníkům. A dalo by se ještě něco dělat v této věci s odstupem času? Můžu po tak dlouhé době do spisu nahlédnout a jak o ot požádat, zdůvodnit? Popřípadšě jak si zažádat o advokáta exoffo? Předem děkuji za čas věnovaný těmto řádkům a děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dědictví po babičce se vás netýká - dědili její potomci, tedy dcera a syn.

Dědictví přešlo na vašeho bratra, zřejmě na základě toho, že vypravil pohřeb.

Z. č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních

§ 154 Pozůstalost s majetkem bez hodnoty nebo nepatrné hodnoty

(1) Zanechal-li zůstavitel majetek bez hodnoty nebo jen majetek nepatrné hodnoty, soud usnesením vydá zůstavitelův majetek tomu, kdo se postaral o pohřeb, jestliže s nabytím tohoto majetku vyslovil souhlas, a současně řízení zastaví; to neplatí o takovém majetku zůstavitele, o němž zákon stanoví, že k němu nabývají vlastnické právo jiné osoby.

Jestliže jste dědictví odmítla a neobjevily se žádné nové skutečnosti, není důvod ke znovuotevření řízení. O nahlédnutí do spisu byste požádat mohla u notáře, který dědictví vyřizoval, ale raději se předem informujte na možnosti (např. může být v archivu a pod.).

Bezplatné právní poradenství buď Česká advokátní komora - podmínky zde cak.cz/... - zda je splňujete netuším, případně se podívejte, zda v okolí nějaká jiná poradna není. Někdy bývá například v rámci MÚ.

Ještě doplním, že se vás netýká ani přechod nájmu bytu, nebož jste nežila s nájemcem ve společné domácnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]