Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má se začít odhadem nebo ne?

Od: alunka® odpovědí: 13 změna:

Soused projevil zájem koupit část mého sadu, který je pro mě v podstatě zbytný a kolik bych prý za něj chtěla. Řekla jsem, že kromě bonity uvedené v katastru nemám ponětí, kolik by ta část mohla stát a že tedy asi až podle odhadu znalcem. Za několik dní mi bylo řečeno, že odhad se dělá až po prodeji k účelu přiznání daně a proto je jediná relevantní cena dle bonity půdy. Po provedení odhadu znalcem se ukázalo, že sad má vyčíslenou hodnotu jednou tak velkou, než bonita půdy. Mám tedy požadovat cenu podle odhadu, nebo podle bonity? A má se začínat při uvažovaném prodeji odhadem nebo ne? Prosím, milí rádcové, jak se má v takovém případě postupovat?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Určitě odhadem.

hodnocení

2x

Odhad si člověk může objednat kdykoliv, přece musí vědět, za kolik chce prodávat.

hodnocení

2x
Tebe jako prodávajícího nemusí odhad zajímat.
Pokud už nějaký máš, začni na trojnásobný ceně. Klidně i podstatně víc.
Pokud to nepotřebuješ prodat, je cena jen na tobě.
Před časem jsem prodal sousedovi kus louky, dohadovali jsme se možná deset let. Já jsem prodat nepotřeboval. On chtěl mermomocí koupit. Proti původnímu návrhu se kterým kdysi přišel byla nakonec cena mnohokrát vyšší.
Pokud jsi sad nedávno nekoupila, nic neplatíš, žádný daně. Platí jen kupující.

hodnocení

2x
K čemu je odhadní cena? Ta může být nižší než tržní, ale taky výrazně vyšší než tržní. Vždy záleží na poptávce a nabídce. Pokud prodat až tak nechcete, můžete jít výš, pokud prodat potřebujete, můžete snižovat.

tentato
hodnocení

2x

Pokud jste rozhodnuta prodat, také bych to viděla prodat za co nejvyšší cenu.

Do ceny promítněte, kde se ten sad /pozemek/ nachází, jaká je k němu přístupová cesta, přístup k vodě, jestli je to čisté bez břemen, a hlavně jaké plány má město, nebude-li se za nějaký čas měnit územní plán, nebude-li se tam stavět nějaká továrna, zóna. Cena půdy potom půjde již jenom nahoru.

Pokud nepotřebujete prodat, máte děti, vnoučata, příbuzné, kteří by měli zájem, aby to zůstalo v rodině, nejste zadlužená a tedy peníze nejsou potřeba, neprodávejte.

Spíše pronajměte.

Naši předkové říkali - půda a voda se neprodává. Ale doba je jiná.

Jak Vám radí tady, neprodávejte, co Vám kdo nabídl, cenu si stanovíte sama.

Cena půdy půjde již jenom nahoru, dolů nepůjde, bude hlad po půdě, možná, že člověk bude rád, když si sklidí svoje, čisté ovoce, vypěstuje svoje brambory.

Pokud již nezvládáte, máte možnost pronajmout, poslední je teprve prodej. Co budete s penězi dělat? Budou-li ležet jenom na účtě, tak ztrácí hodnotu. EU je v krizi, hrozí /straší/ krize. Bankovní trh se může položit. Nikdy nevíte, nevidíte do budoucna.

Není dobré prodávat známému, sousedovi. Vždycky raději cizímu, nemusíte mít ohledy a cenu si navýšit. Což by u známého, souseda bylo na překážku.

Prodávala jsem byt, sousedka měla zájem, nabídla méně, než jsem ve skutečnosti prodala. Bylo to trošku nepříjemné, ale vždyť už jsem ji po odstěhování víckrát neviděla.

hodnocení

1x

Je jedno, čím začnete. Pokud máte kvalifikovaný odhad, postavte kupce před hotovou věc a pokud nebude souhlasit, ať se poohlédne jinde. Vy prodat nepotřebujete, zájem má on.

To s odhadem až po prodeji pro účely daně je pochopitelně nesmysl. Bonita půdy je možná základ, ale cenu tvoří i porosty a pokud jde o sad, pak ta cena porostů může být velmi podstatná.

vilik*
hodnocení

0x
Určitě za cenu, jaká je pro vás akceptovatelná, zřejmě ta vyšší.
Pokud bude kupec frfňat o ceně dle bonity, poslal bych ho za jiným prodávajícím.

hodnocení

Děkuji Aknelce a Vilíkovi za reakci, také to tak předpokládám. Ovšem ještě bych chtěla poprosit o obecný postup. Jestliže se něco provává, má začít odhadem nebo ne? Jak se správně postupuje? Osobní zkušenost nemám, bohužel, žádnou.

mathew
hodnocení

0x

Já bych to prodával za takovou částku, která je pro mě přijatelná takže klidně i 5x tolik co by byl odhad a pokud by se to někomu nelíbilo tak si to může koupit jinde*smich*

hodnocení

0x

Není to postavené na hlavu? Vy jako prodávající dostanete míň a daň z příjmu budete platit z vyšší částky?

111®
hodnocení

0x

dnes se ceny stanoví dohodou, ale je nesmysl chodit pod odhadní cenu protože z odhadníceny budete platit daň a přijdete o část peněz. Nevím ke bydlíte ale bývaly cenové pozemkové mapy přístupné na netu. Jak je to dnes nevm jestli ještě platí. Nebo o tom měli povědomost obecní úřady, protože klidně v územním plánu část pozemku může být vyčleněna jako stavební parcela a to zásadně mění cenu. Zvažte zda ten prodaný kus nebude tak velký aby na něm šla postavit obytná nemovitost, to bych byl pak s cenu opatrný a šel bych na několiknásobek odhadu.

jjirka

Jestli to nevíte, tak daň platí kupující.To zaprvé.Za druhé , postupuje se dnes podle ceny obvyklé v místě a čase, takže takovým lakmusovým papírkem je internet a realitní portály, podívat se za kolik se prodávají pozemky dané bonity či užití v okolí, případně zadejte do vyhledávače cenová mapa pozemků, vyběhnou vám odkazy, některé jsou bezplatné,některé mají demoverze, vyhledat, kde ten pozemek máte atd.Nebo sem napište, kde ten pozemek je, obec nebo nějaké bližší okolí co je to za pozemek (pole, zahrada, stavební...) přibližnou výměru a někdo vám to tady dohledá

hodnocení

Opravdu mnohokrát děkuji, Vám všem, za Vaši pomoc. Jsem ráda za tento web a jeho čtenáře a přispěvatele a za to, že jste tady, máte zkušenosti a druhým pomáháte. *srdce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]