Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propadly ridicak

Od: alzbeta odpovědí: 7 změna:
Mám už mnoho let propadly řidičský průkaz. Nevím ani, jestli ho vůbec mám. Vůbec jsem od té doby neridila a nevymenila jsem si ho. Jak mám postupovat, pokud bych chtěla znovu řídit. Jak velká mi případně hrozí pokuta?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Pokud paní už mnoho let neridila, z důvodu bezpečnosti a zdraví nás, ostatních účastníků silničního provozu, by snad bylo lépe, kdyby to tak zůstalo i nadále.
Ale přidám i konstruktivní odpověď, možná by nebylo od věci si zaplatit nějakou hodinu v autoškole pro znovuzïskání řidičských návyků.
bot

Já myslím, že paní si už bude vědět rady, určitě má nějaký plán, aby do řízení zase přišla. A určite dost zkušeností má. Také bude někoho mít, kdo jí s tím pomůže. Nemůžete to takto posuzovat. A možná právě ona nezpůsobí nějakou kolizi, ale spíše ten dlouhojezdící oprsklý účastník provozu. Možná auto potřebuje z vážných důvodů, nákupy, odvoz nemocného, lékaři. To je jako by ste měla obavy ze začátečníků, ale i ti musejí na silnici a nějak začít jako vy.

hodnocení

0x

Dojděte si na jakýkoli úřad s rozšířenou působností, nejbližší vašemu bydlišti. Tam najděte registr řidičů, vše jim tam vysvětlete a měli by vám nový ŘP bez problémů do cca 20 dnů vyměnit. Možná si vyslechnete nějaké kázání, pokuta je možná, ale konkrétní výši se mi zatím nepodařilo dohledat, rovněž jsem nezjistil, že by ji někdo již platil. Potřebujete jen OP kvůli totožnosti a starý ŘP. Pochopitelně pokud jste ho ztratila, tak ho nepředložíte. Foto již není třeba, pořídí si na úřadě. Správní poplatek za výměnu se při normálním průběhu nevybírá, může však úřad vybrat správní poplatek za vydání ŘP namísto ztraceného.

doplněno 19.01.19 10:27:

@doktpr: Můžeš dát odkaz na předpis? Docela by mě to zajímalo, protože výměna po uplynutí platnosti je až na zvláštní případy bezplatná.

doplněno 19.01.19 12:01:

Doktore, tam muselo být ještě něco jiného. I já jsem měnil ŘP na podzim (09/2018) v termínu a naprosto bezplatně. Takže ten poplatek musel být za něco jiného a obyčejných držitelů ŘP se netýká.

doktpr365*

Pokuta nehrozí,ale poplatek za vystavení noveho je 200.

alzbeta
hodnocení

Moc děkuji za doporučení a rady. Samozřejmě bych si zaplatila jízdy a zacvičila bych se např. s bratrem a kamarádkou. Určitě bych hned sama nesedla za volant. I tak potom potřebuji auto jen na dopravu z nedostupné ho místa, kde jsou malé silnicky, takže bych se postupně vyjezdila. Ohrožovat okolí ani sebe a své děti rozhodně nechci.
doktpr365*

Sice nemam propadly,ale měnil jsem na podzim kvuli profesaku menim kazdych 5let. A platil jsem 200.

Ale jasně, to je "výhoda" Céčka a s ním spojeného profesáku. To vám na školení neříkali, že to máme další "výhodu"? Všichni mění řidičák po skončení platnosti zdarma jen řidiči náklaďáků za poplatek 200,-Kč. Nic víc za tím nehledejte, prostě je to tak.Jinak měnil jsem včera, také za 200,-.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]