Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o ověřené informace jak je to s daněním při prodeji zděděné vs darované nemovitosti.
Když zkrátím příběh, tak jde o to, že staří lidé už od jistého okamžiku nebyli soběstační a navíc byli vážně nemocní. Jejich potomci tedy chtěli nechat přepsat jejich byt, do které už se nemohli vrátit na sebe rovným dílem. Tedy darovací smlouva a zápis do katastru. Důvodem bylo to, že pokud by tito staří lidé byli v domě s pečovatelskou službou, které stojí nemalé měsíční náklady, tak by se prodeje nemovitosti tyto náklady hradily.
Jenže se stalo, že v době během zápisu do katastru stará paní zemřela a dva týdny na to i starý pán.
Měl jsem za to, že pokud nastanou okolnosti, kdy dárce nemovitosti zemře, tak se proces zápisu do katastru nedokončí. Ale to jsem se asi mýlil a nyní je nemovitost přepsána na potomky těchto zemřelých.
Vzhledem k tomu, že ani jeden nemá na to ostatní vyplatit, tak chtějí byt prodat a částku si rozdělit.
Jenže zde je ten daňový problém a teď mě vyveďte z omylu nebo uveďte na pravou míru informace, které jsem si přečetl.
Údajně by to mělo být tak, že obdarovaný musí splnit takzvaný časový test a v dané nemovitosti buď 2 roky bydlet nebo ji 5 let vlastnit, aby ji pak mohl prodat a neplatil daň z příjmu, která činí 15%.
Pokud by nemovitost nebyla darovaná, ale potomci ji zdědili v rámci dědictví, tak se do časového testu počítá i doba po kterou zemřelí nemovitost obývali. Tudíž by bylo možné nemovitost ihned prodat a danění příjmu se tak vyhnout.
Má někdo zaručenou informaci nebo vlastní či zprostředkovanou zkušenost s touhle rodinnou situací?
Ještě jsem zaslechl variantu, že by se daň z příjmu počítala pouze z částky z rodílu odhadní a prodejní ceny.
Aby informace byly úplné, tak jiné daně by se platit neměly. Protože darovací daň se neplatí pokud je obdarovaný v přímé linii, daň z koupi nemovitosti platí kupující. Takže jedinou daň, kterou by podle mě obdarovaní v přímé linii měli platit, by byla ta daň ze zisku z prodeje nemovitosti v případě nesplnění časového testu.
Prosím, nevymýšlejte jiné varianty jako byt pronajmout atp. Cílem je opravdu nemovitost prodat a částku si rozdělit rovným dílem.
Děkuji.
Ten příběh otázku rozmazává.
Odpověď musí být za určitosti.
Byt byl DAROVÁN, patří jiným vlastníkům a ti ho mohou jako svůj majetek prodat.
Prodej je de facto příjmem a ten se musí zdanit.
Nemusí se zdanit, pokud splníte časový test 2 roky bydlet nebo 5 let vlastnit.
V okamžiku daru uděláte znalecký posudek hodnoty nemovitosi a ten vložíte na stranu výdajů. Danit budete rozdíl mezi prodejem a cenou uvedenou ve znaleckém posudku, tedy pokud se jednalo o příjem, pokud jste "papírově" prodělali, nic dani nebudete.
S kamarádama jsme si koupili 3 pokojový byt a jako 3 kamarádi, jsme každý měli 1 pokoj, abychom mohli své potřeby dělat nezávisle na jakékoli dohodě s jiným. Po 4 letech na to přišla žena jednoho z nás a tak jsme byt potichu prodali. Bohužel jsme do něho narvali mnoho set tisíc a byt se prodal za 300% ceny nákupní a samozřejmě tento rozdíl chtěl po nás FÚúú dodanit. Na rekonstrukci jsme měli jen pár dokladů ze stavebnin Bauhausů OBI Hornbachů, práca a stavební bazary, demolice odpad šly kasa-cink, ještě to bylo 80 km po dálnici daleko, tak nás to ,přišla ,, kurva draho.
Bohužel. Takto to je, Počkal bych, až vás FÚ vyzve. Pak bych dělal blbýho a do očí tvrdil jim nesmysly, uvidí že nejste podvodník, ale nechají to nepodání být. Pokud si toho nevšimnou 4 roky (3+1) můžete to hodit za hlavu. Věřte mi, že oni mají spoustu jiných starostí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.