Nejste přihlášen/a.
Tyhle věci beru jako úplně poslední volbu. Nejdřív bych změnila životosprávu a hlavně jídelníček, protože z 8o procent je vysoký choesterol zaviněn naší výživou. Není to jen o tom vynechat potraviny s vysokým cholesterolem - máslo, zákusky, tučné sýry, živočišné tuky, uzeniny, paštiky ap., ale upřednostnit ryby, drůbež, za studena lisované oleje, olivový také, rozmanitou zeleninu, cibuli, česnek, jablka, luštěniny vč. fazolí a soji, cereálie, klíčky, otruby, vločky, kde je hodně vlákniny. Vajíčka nepřehánět, ale jíst pro přítomnost lecitinu a vitaminů ve žloutku. Sýry, jogurty omezeně a jen netučné . A pak sport, pohyb!
S tím vynecháváním másla a doporučováním netučných sýrů a jogurtů opatrně! Obojí se promítne jinde.
Ono to chce vždycky všechno sledovat se vším. Proto by měl každý řešit zdravotní otázky řešit jenom s lékařem, který zná jeho celkový stav. Pokud někdo "vytrhne" jen cholesterol, nebude se ohlížet na celkový zdravotní stav a bude se řídit radami laiků z internetu, se zlou se potáže.
Máslo v podobě, jaké známe my, nezná určitě 70 procent světové populace. Jelikož obsahuje téměř 3x více cholesterolu, jak sádlo, tak ho v boji s cholesterolem doporučuji vynechat mezi prvními. Nikomu ho nezakazuji. A kdybych zakázala, sotva mne poslechne ten, kdo bez něj neumí být. Alternativa tuků je mezi doporučovanými potravinami.
A zapomněla jsem na Avokádo. Pro zajímavost, jeho olej už předepisují v kapslích ortopedi na klouby. Jinak, doporučované potraviny plně ty omezené nahradí ku prospěchu věci.
@Liska5 >
vím, že máte řadu vědomostí i zkušeností, ale problém vidím v tom, že nevíte nic o tazatelích. Zaměřit se jenom na cholesterol, když nevíte nic o celkovém stavu tazatele, je podle mne riskantní.
70 % světové populace bych neargumentovala, argumentovala bych tím, co známe a na co jsme zvyklí my. Víte, že řada lékařů i léčitelů doporučuje jen lokální potraviny, mezi něž u nás avokádo, olivový olej apod. nepatří?
Cholesterol je hodně složité téma, tělo si ho samo i vyrábí. Jeden je pro tělo zásadní a druhý přebytečný a škodlivý. To už si musí každý někde přečíst. // Ano, hotelováci se učí, že ideální strava má být čerstvá, pestrá, sezonní, lokální, ekologicky čistá ...Úplný ideál sotva trefíme, je dobré se mu aspoň přiblížit. A něco se natolik prosadí svými vlastnostmi, jako třeba avokádo, že ho budeme vzývat navzdory jeho původu. Nikomu nesednou všechny potraviny, pokaždé někdo nějaké netoleruje, Ostatně, odkud přišli naši pra-pra-pra- předkové? Na čem po řadu generací vyrůstali? Něčí předci třeba na olivách. Podle interakcí se stravou se po tisíciletí tvořily krevní skupiny a podskupiny. A ty nezůstávají neměnné. Takže po řadu generací konzumovaná jiná strava, potravina, nám postupně ovlivňuje naši krevní skupinu.
Liska5
První věc co mi byla zakázána bylo MÁSLO ! Kterémukoliv jedinci nekonzumace másla nemůže nikdy uškodit.
Máslo úspěšně nahrazují oleje ze semen za studena lisovaných do pomazánek, salátů i hl. chodů, pak ořechy, husí sádlo. To je dáváno na roveň oliv.oleji. I to vepřové sádlo. To má ale víc kalorií, než máslo. Na redukční dietu určitě není, ale cholesterolu má podstatně méně. No a poslední roky avokádo.
A k tomu avokádu. Poptávka roste a vznikl ekolog. problém, že kvůli rozšiřování avokádových plantáží, jsou vypalovány tropické pralesy.
Léta jsem se statinům vyhýbala, protože jsem na internetu o nich četla doslova horory, jedla jsem zdravě, kupovala různé blbosti, které mají cholesterol ovlinit a houby. Teď už jím Rosumop třetím rokem, cholesterol šel rapidně dolů a žádné špatné zkušenosti ani příznaky nemám. Jednou jsem ho dokonce měsíc na zkoušku vynechala a hned vyletěl. Vysoký cholesterol nemají jen obézní lidé, moje kámoška je skoro veganka, je hubená jako lunt a už bere statiny taky několikátý rok bez problémů. Tak se nebojte a klidně si nechte něco předepsat. Ten Rosumop co beru já, je bez doplatku.
Jsou i jiné léky na cholesterol a nejsou to statiny. Statiny bych nebrala kvůli dost nebezpečným vedlejším účinkům. Ale myslím, že dnes se již dá s lékařem diskutovat, já jsem je třeba odmítla, beru jiný druh. Ale většina geneticky podmíněných hypercholesterolemií se stejně léky nesrazí, možná jen trochu zmírní.
Pol. lžičku jablečného octa do půl litru vody každé ráno na lačno. Mě to pomohlo a nikomu to neublížílo
Co míníte pol. lžičkou? (Znám pol. lžíci a kávovou lžičku. Rozdíl v objemu podle mne není úplně zanedbatelný.)
Peter Grunert: Jablečný ocet. Základní nápoj: Sklenice čisté vody /neuvedeno dl/, 2 čajové lžičky jableč. octa, /event. 2 čajové lžičky medu/. Pít před jídlem. Kúra po dobu asi 6 týdnů. Podporuje látkovou výměnu a odbourávání tuků, tlumí chuť k jídlu, zbavuje organismus kyselin,... V některém z receptů dává autor jablečný ocet i do čaje, na půl litru 1 lžíci. Já ho používám na salát.
Lištičko, prosím: to před každým jídlem? A mohou i lidé, kteří mají např. těžkou poruchu srážlivosti?
Tak tohle je dotaz na lékaře. Případně na dobrého výživového poradce. Ona někdy nemusí vadit dignoza, jako interakce s léky. Normálně si to představuji jednou - dvakrát denně. Nic se nemá přehánět. Být vámi, tak dokud se neujistím, tak neexperimentuji. Tohle, jako sólo kúra, není všemocné. Ostatně i ta čistá voda s kapkou citronové šťávy pomáhá. Berete něco na tu poruchu srážlivosti? A máte nějaká stravovací omezení?
Máme s bratrem Leidenskou mutaci, bratr bere léky a je přísně kontrolovaný, já momentálně ne. Ale vím, že bratr, jak chodí pravidelně na odběry, tak stačí malá odchylka ve stravování a už je problém (namátkou nesmí např. listovou zeleninu, ale i jiné potraviny, které mu dávkování léků rozhodí).
Pokud lékař něco doporučí, bývá dobré ho poslechnout. Jeho doporučení je totiž založeno na zkušenosti jeho, ostatních lékařů a výsledků klinických studií. A obvykle se nejedná o pouhé předepsání tabletky, ale i doporučení typu změny stravování, více pohybu, omezení škodlivých návyků.
"výsledků klinických studií" - Jak zadavatel chce, aby studie dopadla, tak take dopadne. To uz vime vsichni. Mrknete na "Statinovy podvod".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.