Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dovolenou

Od: ludena1* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

mé jméno je Luděk a chtěl jsem se zeptat na poměrně kocourkovskou příhodu, která se mi děje v práci jsem směnař nepřetřžitý provor, krátký dlouhý týden, od data 1.1.2019 mám podanou výpověď, na všech výplatnicích mam postupně seškrtáno k 18 dnům dovolené kterou mám hlášenou už od 28.12.2018, vzhledem k tomuto stavu jsem si chtěl vybrat dovolenou od data 21.1.2019, což by mě činnilo 21 dní (18 dní staré + 3 dny nové poměrné dovolené(u které jsem se dopídil že dle zánoníku na ni mi nárok nevzniká, protože bych musel odpracovat 60 dní nového kalendářního roku (což je ruku na srdce konec 4 kalendářního měsíce))ale to jsem si zjistil po podání dovolenky, čekal jsem že to bude lítat +-1den) to, že mam v nepořádku dny dovolené jsem se dozvěděl ráno po noční 17.1.2019 v 6:30 protože vedoucí, který den co den chodil do práce v 5:00 a končí v 17:00 jako hodiny ať byl sníh, nebo slunko se mi začal vyhýbat a úplně přesně i noční navazující a to ho už jsem chytil v 7 ráno na parkovišti s tím, že mi zavolá, nebo dá vědět.

Tak pro krásném prospání následujícího dne, se vzbudím s sms viz 1 soubor takže na to koukám jak blázen na vejplatnici mám 18 dní viz 2. soubor, ale tohle je přímo na vysvětlení zaměstnavatele ke mě. Takže moje otázka zní, opravdu mi nevzniká nárok na dovolenou ani dle zákoníku práce §214? A ne, opravdu nemám jen seškrtanou dovolenou, mam jí prostě pokrácenou. Nemá někdo podobné zkušenosti?

Nárok na dovolenou
Nárok na dovolenou #2

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Co přesně míníte obratem "od data 1. 1. 2019 mám podanou výpověď"? Kdy jste zaměstnavateli předal písemnou výpověď?

Jestli jste mu ji doručil až 1. ledna, začne výpovědní doba běžet 1. února a zaměstnání skončí 31. března.

V takovém případě stihnete odpracovat 60 pracovních směn a vznikne Vám nárok na poměrnou část dovolené ve výši tří dvanáctin roční výměry dovolené.

Nebo jste výpověď doručil ještě v prosinci a pak zaměstnání skončí 28. února. V tomto případě byste odpracoval 43 směn (pro účel dovolené se jako odpracované považují i svátky, za něž Vám náležela náhrada mzdy, a dny, v nichž jste čerpal dovolenou).

V druhém případě by Vám vznikl nárok na dvě dvanáctiny roční výměry dovolené (za každých odpracovaných 21 směn jedna dvanáctina dovolené).

Neřešte dovolenou se svým nadřízeným (i když by to měl znát i on), ale obraťte se na personální oddělení nebo na mzdovou účtárnu (obě oddělení to musí znát).

doplněno 18.01.19 20:50:

Teprve teď jsem se podívala na ten druhý obrázek z prosince 2018: Těch 18 dnů dovolené by měl být zůstatek za loňský rok.

Roční výměra 25 dnů, k tomu jeden den z roku 2017 > 26 dnů. Z toho jste vyčerpal 8 dnů, takže zbývá 18 dnů dovolené. K tomu se přičte dovolená za letošní rok, minimálně 4 dny > celkem mi to vychází na 22 (18 + 4) dnů dovolené.

Čerpání dovolené ale určuje zaměstnavatel. Jestli Vám čerpání neurčí do konce zaměstnání, bude Vám muset po jeho skončení nevyčerpanou dovolenou proplatit.

Poznámka: Docela by mne zajímalo, jak "někdo" dospěl k těm 15,5 dnům. (Zajděte si na to personální osobně a nechte si to vysvětlit.)

ludena1*
hodnocení

Děkuju za každý pohled, každopádně vyjádžení osobního a nadřízených sem určitě předám.

ludena1*
hodnocení

Výsledek je takový, že dovolená byla přepočítána na 8 z toho 12 dní dovolené + 3 a pů dne za letošek, na otázku i když jsem směnař proč mi byla dovolená vedena jako 8 a zbytku kluků standartně směnová mi bylo řečeno, že je to takhle standartně děláno od nějakého roku nástupu, že se to snažili sjednotit, každopádně co způsobilo moje zmatení je toto.

Pointa tohoto, evidentně externí firmy na počítání mezd mají bordel v tom, co dělají.

Nárok na dovolenou #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]