Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupení od smlouvy

Od: coduru* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

opět bych Vás rád požádal o radu (zdá se, že jsem příliš důvěřivý a unáhlený). Tentokrát s případným odstoupením od smlouvy. Nedávno jsem se rozhodl pořídit si ojetý automobil. Po pár odpovědích na inzeráty jsem nalezl jeden vůz za pro mne přijatelné peníze a pár závadami, které se mi ovšem nejevili jako příliš vážné. Během komunikace s prodávajícím se zmínil, že má další zájemce a ať mu v případě zájmu zašlu zálohu. Ač jsem v tu dobu ještě neměl dostatečně zjištěné informace ohledně oprav závad, souhlasil jsem s tím, jelikož jsem si říkal, že to případně prodám (i s případnou menší ztrátou) ostatním zájemcům. Koupě tedy proběhla, mám smlouvu podle občanského zákoníku. Bohužel nakonec jsem zjistil, že oprava všech závad by vyšla na příliš mnoho. Kontaktoval jsem tedy prodávajícího s žádostí o kontaktování ostatních zájemců s tím, že bych jim to prodal. Odpověděl, že není problém, ale od té doby nekomunikuje a já začínám mít pocit, že žádný jiný zájemce nebyl a jen mne dotlačil do rychlejšího uzavření smlouvy. Veškerou komunikaci mám uloženou, mohu tedy odstoupit od smlouvy s tím, že jsem byl úmyslně uveden v omyl a vozidlo vrátit?

Děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

1x

Dobrý den,

pokud jste byl na závady upozorněn, odstoupit od smlouvy nelze. Níže ještě upozorňuji na ustanovení ve smlouvě, že se věc přenechává, "jak stojí a leží".

§ 597

(1) Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo od smlouvy odstoupit.
(2) Právo odstoupit od smlouvy má kupující i tehdy, jestliže jej prodávající ujistil, že věc má určité vlastnosti, zejména vlastnosti kupujícím vymíněné, anebo že nemá žádné vady, a toto ujištění se ukáže nepravdivým.

§ 501

Přenechá-li se věc jak stojí a leží, neodpovídá zcizitel za její vady, ledaže věc nemá vlastnost, o níž zcizitel prohlásil, že ji má, nebo kterou si nabyvatel výslovně vymínil.

hodnocení

0x

No já nevím; v jakém smyslu chcete uplatňovat ten omyl? Obávám se, že těžko v tom počtu dalších zájemců. I kdyby tohle mohlo být důvodem (čímž si nejsem jist), tak by pro prodávajícího asi nebyl problém sehnat kamaráda, který potvrdí, že měl zájem, ale že si to rozmyslel (nebo se dokonce odvolat na obchodní tajemství nebo na ochranu osobních údajů, zkrátka říci, že si to ti zájemci nepřejí). Takže asi jedině v tom, že byste objevil závadu, na kterou prodejce vysloveně neupozornil; je to ten případ?
Jinak samozřejmě, toto je laický názor, pokud o tom vážně uvažujete, měl byste se obrátit na právníka. Jistě, právníci jsou drazí, ale můžete pro začátek zkusit internetovou právní poradnu, jistě si nějakou vygooglujete. Namátkou jsem našel

pomocvpravu.cz/...

,upozorňuji, že o ní nic nevím, nebo Na

pravnik.cz/...

stojí zodpovězení dotazu necelou stovku, ale jinak o ní taky nic nevím.

repak*
hodnocení

0x

Nevidím žádný důvod, který by Vás opravňoval odstoupit od smouvy, Dusatka přidala vyčerpávající zdůvodnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]