Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mě notářka nepozvala k dědictví po matce

Od: miluse* odpovědí: 37 změna:

V r. 2014 zemřela moje matka. Bratr mě o tom vůbec neinformoval -až v den pohřbu poslal sms. S matkou jsme se díky bratrovi rozešly ve zlém. Čekala jsem, že budu vyzvána k pozůstalosti. Vůbec se tak nestalo. Začala jsem se o to zajímat u Okr.Soudu, kde jsem si vypsala všechno z proběhnutého dědického řízení. Písemně se odvolala a bylo mě samosoudcem odpovězeno, že matka měla nepatrný majetek a že bratr se ujmul pohřbu, který i zaplatil a proto všechno bylo vydáno bratrovi. Vůbec jsem nebyla oslovena Notářkou i když tam ve spisech moje údaje byly uvedeny. Bratr všechno zrušil, zrušil i hrobové místo na pohřebišti, kde měli urny babička s dědou a matku místo aby uložil k nim, tak bez mého souhlasu dal vysypat vpichem do země úplně v jiném městě. Nevím, jak dál pokračovat - zda se znovu obrátit na soud, když už to bude v červnu 5 let co zemřela...

Nejde o dědictví, ale spíš o to, že všechno od matky dostal - měl mě vyplatit z baráku - ani to neudělal a rozhodoval jako kdybych já neexistovala. Dodnes nepochopím, proč se takhle k matce zachoval, když měla udržovaný hrob svých rodičů a který si dobře udržovala.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

@miluse - Proč mě notářka nepozvala k dědictví po matce
Protože nemusela.

Z. č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních

§ 154 Pozůstalost s majetkem bez hodnoty nebo nepatrné hodnoty

(1) Zanechal-li zůstavitel majetek bez hodnoty nebo jen majetek nepatrné hodnoty, soud usnesením vydá zůstavitelův majetek tomu, kdo se postaral o pohřeb, jestliže s nabytím tohoto majetku vyslovil souhlas, a současně řízení zastaví; to neplatí o takovém majetku zůstavitele, o němž zákon stanoví, že k němu nabývají vlastnické právo jiné osoby.

matku místo aby uložil k nim, tak bez mého souhlasu dal vysypat vpichem do země úplně v jiném městě
Vzhledem k tomu, že bratr zajišťoval (a platil) pohřeb, je zcela na jeho rozhodnutí, jak s maminčinými ostatky naloží.

měl mě vyplatit z baráku - ani to neudělal
Nějakou smlouvu máte? Asi ne, že - tak těžko můžete cokoli požadovat.

Na co smlouvu? Pokud barák byl psaný na matku, je dcera nepominutelný dědic. Jenže vlastnictví domu by se určitě nedalo brát jako nepatrný majetek, takže bráška měl asi barák napsaný na sebe ještě před úmrtím matky.

@totak - Vycházím z toho, že tazatelka píše "všechno od matky dostal - měl mě vyplatit z baráku" - což spíš vypadá na dar. Třeba to paní upřesní.

miluse*
hodnocení

Barák byl přepsán na bratra aniž by mě to řekli. Když jsem to zjistila, matka tvrdila že mě do půl roku vyplatí. Nevyplatil.

Proč je uváděno nepatrné dědictví, když do dědictví byl zapsán i hrob, kde měla matka urny s rodiči?

Dneska ten hrob stojí min. 35 tisíc a urny zmizely . Hrob byl doposledka udržován.

Byly to i moje prarodiče - je bratr povinen mě sdělit, jak s urnama naložil?

Jak to, že může rozhodovat o všem sám? Žádné vydědění nikde nic nebylo.

hodnocení

3x

@miluse - Barák byl přepsán na bratra aniž by mě to řekli. Když jsem to zjistila, matka tvrdila že mě do půl roku vyplatí.

Do toho, jak matka naloží se svým majetkem vám, nezlobte se, nic není, takže vám nic říkat nemusela. A jak jsem odhadla, nijak nedoložíte, že vám bratr měl něco vyplatit.

Proč je uváděno nepatrné dědictví, když do dědictví byl zapsán i hrob, kde měla matka urny s rodiči? Dneska ten hrob stojí min. 35 tisíc a urny zmizely .

My jednak nevíme, jaká hodnota hrobu byla při projednávání dědictví ani to, zda do něho vůbec spadal, jednak co vím, tak hrob může mít vždy jen jednoho nájemce, který je oprávněn k nakládání s ním. Mimo to jste tuhle námitku měla uplatnit v okamžiku, kdy jste se o dědictví zajímala u soudu. Zkuste to znovu.

Byly to i moje prarodiče - je bratr povinen mě sdělit, jak s urnama naložil?

Není.

Jak to, že může rozhodovat o všem sám? Žádné vydědění nikde nic nebylo.
Vydědění nebylo zapotřebí - dědictví mu bylo vydáno podle výše uvedeného zákona a žádný další majetek prostě není.

id
hodnocení

3x

Od kdy je bratr vlastníkem nemovitosti jste si mohla zjistit na katastru. Určitě to bylo za života matky.

U nás hrob nešel do dědictví, prý to tam nepatří. Pokud se pravidla nezměnila, nemáte co dědit.

Pustte to z hlavy, neužírejte se a žijte dál. Mamce zapalujte svíčku doma, nejde o to navštívit x krát do roka hřbitov, ale častěji si na ní vzpomenout a to můžete kdekoliv.

"U nás hrob nešel do dědictví, prý to tam nepatří."

Už je to sice 13 let, ale já jsem po otci hrob (respektive jeho nájem) normálně zdědil, stejně jako další pozůstalost.

iz*
hodnocení

2x

Miluše, budete se muset obrátit na soud/notářku, která dědictví projednávala a sdělit jí to, co zde píšete.

V případě domu by mohlo hrát roli, kdy byl darován. Hrob patří obci, nikoliv Vaší matce, ta měla s obcí uzavřenu nájemní smlouvu. Matce mohlo patřit pouze hrobové vybavení > pomník apod.

Ohledně hrobu jste se tehdy mohla obrátit na správu hřbitova a pokusit se hrob převést na sebe. Teď po ± pěti letech už by to ale nejspíš nemělo smysl.

"Vyplacení z baráku" > máte nějaký písemný podklad, smlouvu apod.? Jestli ne, bude to "tvrzení proti tvrzení".

hd
hodnocení

2x

V době, kdy maminka zemřela, tak asi opravdu už měla jen nepatrný majetek, neboť dům ještě před smrtí mohla bratrovi darovat. Existuje tedy darovací smlouva na jeho jméno a tím pádem asi nemáte už na ten barák žádný nárok a ani vyplacení. A hrob bratr možná také ještě zlikvidoval za jejího života. Kdyby vám on chtěl dát nějaké vyplacení, tak by to muselo být jedině dobrovolné z jeho strany. To, že vás měl nějak vyplatit, byla asi jenom nějaká ústní dohoda mezi matkou a bratrem. Kdyby to bylo uvedeno písemně ve smlouvě, musela byste dostat od soudu vyrozumění a také jednu tuto smlouvu.

miluse*
hodnocení

Ano, vše jsem si zjišťovala a přesně s tím barákem to tak je, jak popisujete.

Hrob likvidoval až po roce její smrti... Chtěla jsem si hrob ponechat, ale starostka mě řekla, že hrob zrušil bratr a že nevědí o urnách prarodičů, že on o tom rozhoduje, že jim řekl že neví kdo v urnách je...a to mě nejvíc mrzí...

Myslíte, že s tím by se dalo něco udělat...získat hrob zpět?

hd

Tak přemýšlím, kam ty urny mohl dát. Jestli je nedal do nějakého společného hrobu, tak ty urny musí mít správa hřbitova evidované, že je tam někdo uložil. Nebo nechal udělat vsyp do země a urna už neexistuje. Píšete,že urnu s maminkou uložil do jiného města, tak jestli víte kam, tak se tam poptejte, jestli tam nejsou uloženy i urny prarodičů. To vše musí být evidováno. A to původní hrobové místo prarodičů, jestli je ještě prázdné, na to by jste se musela informovat v kanceláři spr.hřbitova, nebo podle velikosti města, na obecním úřadě,kde mají pod správou hřbitov. On zrušil smlouvu na nájem hrobového místa a pomník, který stál na tomto místě to je vlastně majetek, ten mohl někomu odprodat.

miluse*
hodnocení

Ano...všechno mám zjištěné. Na vsypu je pouze matka. To mě zpráva hřbitovů našla. Jinak nikde nic ...Ale navedl /a jste mě na Obecní úřad, kde spravují hřbitov, kde ten hrob byl. Jednou jsem volala a Starostka se se mnou vůbec nechtěla o tom bavit. Rozjedu se tam osobně. Samotné desky nevím kam dal, ale místo je prázdné a komu ho přenechal to jsem zjistila... Děkuji - rozjedu se tam.

hodnocení

2x

A proto moje matka nemá nic, co by se dalo zdědit. Bydlí v bytě, který patří mé sestře a dále pak není, co řešit. Vztahy se sestrou máme vyřešené, a to i ty majetkové.

Manželky matka je na tom úplně stejně, bydlí v bytě, který je mé ženy a pokud zemře, nebude co dědit. Stejně máme ošetřené i dědictví v rodině po mně, popř. po manželce.

Děti jsou zaopatřené i pokud se dědictví týká.

Tyto "voloviny" nás tedy nemohou zaskočit.

miluse*
hodnocení

Pro Vás to jsou možná voloviny - všude to není stejné jako u Vás...znám případy, kdy matka vše rozdala a pak jí nakonec vyhnali i z bytu ...takže neříkejte,, Tyto "voloviny" nás tedy nemohou zaskočit."

asd1

Musí si nechat břemeno užívání ;)

Holt matka vše nechala synovi a ty nemáš nic. Můžeš leda tak vrtnout do darování domu pokud proběhlo nedávno - pak by dům šel do dědictví. Jinak asi nic, hroby, urny atd. jsou nejspíš nenávratně fuč, poděkuj nejen bratrovi, ale i matce...

@asd1 - Můžeš leda tak vrtnout do darování domu pokud proběhlo nedávno - pak by dům šel do dědictví.
Nemůže a nešel.

asd1

Pravda, dar by se odečetl z dědictví.. Vzhledem k tomu že se nedědilo skoro nic, tak neni z čeho odečíst.. Dost blbě nastavené...

Dva dědicové, jednomu daruju 500k a nechám 1000k majetek = dar se přidá k dědictví a dělí se na půl, dar se odečte z dědictví = jeden dostane 750k a ten s darem 250k. Pokud jednomu daruju 1500k a majetek nenechám, tak neni co dědit a ten bez daru ostrouhá...

miluse*
hodnocení

Děkuji za pomoc a zodpovězení i všem ostatním...Tak jsem ostrouhala...

bozenaa
hodnocení

1x

Milá paní Miluše,

vím, že vám to nijak nepomůže, ale věřte, že jsem na tom úplně stejně jako vy. Poslední roky jsem se starala o maminku / bydlení jsme společné neměly/. Odešla jsem ze zaměstnání, abych se o ni mohla starat, měla těžkého Alzheimera. Měla pouze rodinný dům, jiný majetek jako auto, chatu atd. neměla. Mám též podobně hrabivého bratra, který ještě za života maminky ji zpracoval, aby barák darovala jemu. Ještě než v nemocnici zemřela, odvezl veškeré zařízení z domu neznámo kam, nedal mi vědět a vyměnil v domě zámek, takže já jsem tam už neměla přístup. Nedal mi po mamince ani fotky a nemám po ní bohužel na památku vůbec nic. Zrovna tak je to s hrobem. Že tam jsou uloženi otec a prarodiče, to vím, ale že bychom tam společně uložili maminčinu urnu, to mi nesdělil a já do dneška, je to 7 let, nevím, zda tam tu maminku vůbec dal. Trápila jsem se s tím několik let, nemohla jsem spát apod., ale pak jsem usoudila, že s tím vůbec nic neudělám. Bratr se vozí v drahém autě a několikrát do roka jezdí na dovolené, zatímco já mám podprůměrný důchod z toho důvodu, že jsem pobírala jen malý příspěvek na osobu blízkou. Snažím se vše vytěsnit z hlavy, jde to velmi těžko a kdykoliv jedu na hřbitov, opět mě to pohltí a několik dní jsem z toho špatná, když vidím, že bratr ani na dušičky si nevzpomene a na hrob nejezdí. Nikdy se s tím nesmířím a nezapomenu a doufám, že už bratra nikdy v životě neuvidím. Tak vidíte, že je víc takových případů jako ten váš, ale nic s tím neuděláme. Přeji vám pevné nervy !

miluse*
hodnocení

p. Boženko,

takhle až na malé drobnosti to bylo podobně u nás.

Máte pravdu...a děkuji - jeho dětem je to úplně jedno. On se znova oženil a zajímá se jen o tu svojí novou manželku. Až na to bude čas - napíšu to přímo jí...myslím si, že v jejích očích jsem díky bratrovi ta špatná já...ať si to pak přebere jak chce. ..

liska5
hodnocení

0x

Chápu, jak Vám je. Nejde jen o hroby a peníze za barák. Máte navíc hnusného bráchu- sobeckého manipulátora. Znám několik takových případů, že se takhle zachoval sourozenec. Kdoví, zda to o něm ví jeho nejbližší. On se tam určítě prezentuje zcela jinak. Já osobně bych to vzdala. Myslím, že s ním by to byl pro Vás marný a vyčerpávající boj. Vše si ve své hrabivosti promyslel. Z takových člověk až onemocní. Psychosomatika pracuje. Snažila bych se nepátrat. Doma u maminčiny fotky zapálit svíčku. Bráchu v mysli odstřihnout. Přesto jeho potomci by měli vědět, že Vám dluží a jak se zachoval. Těm bych to napsala. Buďte připravena, že už je náležitě zpracoval. Nedělám si iluze. Ale tím by to bylo pro Vás uzavřené. Mnoho lidí zažilo podobné ztráty. I já. A važte si těch dobrých vztahů, které máte.

@liska5 - Přesto jeho potomci by měli vědět, že Vám dluží a jak se zachoval. Těm bych to napsala.
Nezdá se mi to jako dobrý nápad - to je jen mezi sestrou a bratrem a děti stejně většinou dají přednost rodiči před tetou.

iz*

Souhlasím s Jedubabičkou, děti bych do toho neradila zatahovat. Jak k tomu přijdou? Tazatelce by to nijak nepomohlo, ale zachovala by se stejně *** jako její bratr.

liska5

Nepočítám, že by tím paní nějak situaci zvrátila, ale by to pomohlo uzavřít v sobě tu bezmoc vůči nespravednosti. A taky proč by děti, evidentně dospělé, neměly znát morálku svých předků? Třeba jen, aby se poučily, s čím se lze taky v životě setkat. To je věc názoru.

iz*

@Liska5 >

mně by na tom vadilo, že by se tazatelka zachovala ještě hůř než její bratr. A je úplně jedno, jestli jsou děti už dospělé.

liska5

Myslíte, že jim otec sám od sebe vysvětlí, kam a proč "uklidil" urny prarodičů? Paní nechce být s ničím takovým spojována. On si zasluží, aby se za něj děti styděly.

iz*

@Liska5 > nějak se míjíme: Nejde přece o to, co si zaslouží bratr, ale o to, co si zaslouží jeho děti a k čemu by se snížila tazatelka. (Jestliže někdo kritizuje něčí jednání, neměl by sám dělat totéž nebo ještě něco horšího.)

@liska5 - proč by děti, evidentně dospělé, neměly znát morálku svých předků?
Brácha se chová jako *** a naštval mě, tak se pomstím na jeho dětech aby se mi ulevilo? To snad ne.

miluse*
hodnocení

Děkuji za názory...jen pro upřesnění - nechci se mstít nikomu, nechci oslovovat ani jeho děti - ty by to ani nezajímalo...jde mě o urny a hrob prarodičů. Matka už se nedá ze země vyndat je to vsyp nenávratný... Připadá mě to z bratrovy strany jako Hyjenysmus... i ta babička mu cpala horem dolem a kdoví co s nimi udělal...

liska5

Vysvětlete mi, proč by měla paní před rodinou tajit, ze svůj podíl z domu nikdy nedostala? To není lež ani pomluva, to je jen konstatování, jak se věci mají. Stejně tak, že nemá nic společného s likvidací rodinné hrobky a zmizením uren. A oznámit mi SMSkou, že mi umřela maminka až v den jejího pohřbu, abych to případně nestihla...To je tak bezcitné a nefér! suverén

liska5

Oprava: To poslední slovo -suverén- tam nepatří, to je reziduum nějaké vymazané věty.

@liska5 - proč by měla paní před rodinou tajit

Nemluvit o něčem ještě neznamená tajit to.

lidus*
hodnocení

0x

Jak píše Iv. hrob je města a vy platíte nájem, do dědictví nejde, není váš. Nevím jak u vás ale u nás se na hrobové místo dst čeká a tak myslím, že už to někdo má pronajaté. Matka za života dům darovala a vy nemáte nic.Chcete-li klid neprosoudit majlant pro nic, tak zapomeňte. Podraz to je ale nic nenaděláte. Vím o čem mluvím, manžel dopadl stejně. K čemu hrob když se k vám takto zachovali?

miluse*
hodnocení

K čemu hrob? a kam mě děti pochovají? Dneska stojí hrob min. 35 tisíc a to je jenom základ...

Stačí urnový hrob nebo schránka v kolumbáriu - obojí je o dost levnější. Nebo si klidně mohou nechat urnu doma.

marfusa*
hodnocení

0x

Měla jsem zlou matku a mám zlou sestru. Kdyby matka měla majetek, neviděla bych z něj nic. A to se matka snažila k nám jezdit a krást naše věci. Po její smrti sestra odmítla celé rozvětvené rodině sdělit, kde má matka hrob. Já na tom nejsem zdravotně tak, abych pátrala. Já jsem jim nikdy nic zlého neudělala.

id
hodnocení

0x

Opravdu k čemu hrob? Já jej nechci, ani schránku atd. Chci, aby mě rozprášili na rozptýlové loučce s obřadem. Nebudu nutit děti jezdit z druhé strany republiky, aby umyli náhrobek, pokosily kopřivy a to máme s dětmi pěkný vztah.Pokud si na mne vzpomenou, mohou to učinit kdekoliv, kdykoliv a ne povinně na dušičkové svátky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]