Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soudní poplatek a rozšíření žaloby

Od: lilil odpovědí: 7 změna:

Podal jsem žalobu a zaplatil z ní soudní poplatek , po delší době, ještě nebylo nařízeno jednání jsem žalobu rozšířil, soud mě vyzval k doplacení soudního poplatku. Ten jsem již nezaplatil, protože jsem to rozšíření nechtěl projednávat, ale chtěl jsem projednávat jen to z čeho jsem soudní poplatek zaplatil. Soud aniž by se naco ptal celé řízení zastavil. Proč neprojednával tu část žaloby z které jsem zaplatil soudní poplatek. Je to ještě ve lhůtě, má význam se proti tomu odvolat?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

@lilil - Ten jsem již nezaplatil, protože jsem to rozšíření nechtěl projednávat, ale chtěl jsem projednávat jen to z čeho jsem soudní poplatek zaplatil.
A sdělil jste to soudu?

lilil
hodnocení

Nesdělil, a dá se s tím nyní něco dělat, je to ještě ve lhůtě na odvolání

hodnocení

0x

Pokud jste na výzvu soudu nereagoval, soud rozhodl správně a odvolání bude bezpředmětné - viz

z. č. 549/1991 Sb. o soudních poplatcích

§ 9

(3) Soud poplatníka ve výzvě poučí o tom, že řízení zastaví, jestliže poplatek nebude ve stanovené lhůtě zaplacen.

Těžko se budete odvolávat proti usnesení způsobenému vaší nečinností - soud skutečně nedokáže určit, proč jste nezaplatil. když jste se ani neobtěžoval jej informovat.

lilil
hodnocení

Aha, takže i když jsem zaplatil první poplatek, a nezaplatil druhý, tak tedy soud to kompletně

zastaví, bez ohledu nato, že jsem první poplatek zaplatil?

Ano. O vrácení toho prvního požádejte soud, pokud jej nevrátí sám - podmínky vrácení viz § 10 cit. zákona.

lilil
hodnocení

A ještě se chci zeptat, když jsem tedy nezaplatil ten druhý soudní poplatek, tak podle jakého zákona soud zaslal žalovanému žádost o vyjádření k žalobě? To soud pracoval bez zaplaceného SOP?

Obecně pravděpodobně podle občanského soudního řádu - a ano, mohl současně zaslat jak výzvu žalovanému, aby se vyjádřil, tak vám, abyste zaplatil. Ušetří se tím čas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]