Nejste přihlášen/a.
Prosím vás jak je to s podáním daňového přiznání kdzž je manžel od října na úřadu práce. A jak to bude s odpočty na děti za které měsíce si je může uplatnit. Děkuji
Dobrý den,
je zbytečné podávat sám daňové přiznání, když je povinností posledního zaměstnavatele provést na žádost roční zúčtování. Podmínkou je, že nebylo víc zaměstanavatelů současně a že bylo podepsáno (nebo se dodatečně podepíše) prohlášení poplatníka. Takže nejlepší by bylo urychleně zavolat poslednímu zaměstnavateli a zaběhnout k němu podepsat žádost. Případně se to dá vyřídit i poštou. Je ale nutné to provést do 15.2. Možnost podat DP sám má manžel až do 31.3. Uplatit odpočty za děti i za poplatníka lze samozřejmě za celý rok. Pokud Vy sama nemáte příjmy, může si uplatnit odpočet i na Vás. Pokud příjmy máte, nechte si udělat odpočet na děti u sebe.
Proboha, junko, jak jste přišla na takový nesmysl? Odpočty se počítají ročně, bez ohledu na to, kolik měsíců ten člověk skutečně pracoval.
Viz zákon 586/1992 Sb., o daních z příjmů, §35ba a násl.
A co u toho stejného paragrafu odst. 3? Znění: Poplatník může uplatnit snížení daně podle odstavce 1 písm. b) až f) o částku ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení daně splněny.
Podle vás bych mohla dělat 2 měsíce, SHM = 30.000, tudíž základ daně by byl za celý rok 4500, odečetla bych si 24.840 za poplatníka - děti radši nepočítám, bylo by toho přeplatku víc. Stát mi tedy podle vás dá 20.340Kč jako přeplatek?
Proboha, kde jste vy na to přišel?
Daňové přiznání si může vyřídit sám - vypíše si ho, zajde za bývalým zaměstnavatelem, ten mu to potvrdí. Odpočty na děti se uplatňují jen za každý měsíc, i započatý, kdy byl ještě v pracovním poměru. Pozn. příjmy z ÚP se nezdaňují, tudíž se tam nepíší!
Manžel byl normálně zaměstnanec. Od bývalého zaměstnavatele má potvrzení o příjmech za 01-08/2009.
nyní je registrován na úp. Daňové přiznání tedy budeme podávat na FÚ sami. Zajímalo by mě jak tam doplnit to že je vlastně od září nezaměstnaný.
Já daňové přiznání podával vždy pomocí interaktivího formuláře, který jsem stáhl z iDnes Nejsem sice ten případ, ale ten formulář mi přišel hodně návodý a prakticky všechnu práci udělal za mne, zkuste ho.
doplněno 04.02.10 11:54:návodný
Manžel musí požádat zaměstnavatele o vystavení potvrzení, kde bude uveden příjem, odvedené zálohy na daň z příjmů a ostatní potřebné údaje (to má každá mzdovka v malíčku) za leden až září 2009. Toto potvrzení bude tvořit nedílnou přílohu daňového přiznání. Nezaměstnanost v tomto případě nehraje vůbec žádnou roli, naopak si bude moci některé položky ve výši, jako by byl zaměstnán celý rok. Snad by jen měl přiložit pozvrzení s prohlášením, že od 1.10.2009 neměl žádné zdanitelné příjmy a potvrzení ÚP o datu evidence a infromace, že tento stav nepřetržitě trval až do 31.12.2009
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.