Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,mohu odejít na úřad práce abych se mohla starat o maminku,ktera spatne chodi a potrebuje můj doprovod?Mela bych nárok na dávky? Děkuji za odpovědi.
Ptám se proto,jestli není výhodnější úřad práce, než vyřizování sociální péče ,nevim,jak bych z toho vyžila. Děkuji
Pro získání příspěvku postupujte následovně:
Podejte žádost o příspěve/... na kontaktní pracoviště krajské pobočky Ú/.... Tiskopis žádosti si můžete vyzvednout na kontaktním pracovišti krajské pobočky Úřadu práce nebo ho vytisknout, či přímo vyplnit online a poté vytisknout z níže uvedené internetové adresy.
Sociální pracovník z příslušného Úřadu práce Vaši žádost posoudí tak, že provede sociální šetření – bude zjišťovat, jak moc samostatný je žadatel ve svém přirozeném prostředí.
Krajská pobočka Úřadu práce požádá příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení o posouzení toho, zda, a pokud ano, do které kategorie ze stupňů závislosti žadatel spadá.
Okresní správa sociálního zabezpečení bude při tomto posouzení vycházet:
ze zdravotního stavu žadatele, a to na základě nálezu vydaného poskytovatelem zdravotních služeb,
z výsledku provedeného sociálního šetření,
ze zjištění potřeb osoby, případně z výsledků funkčních vyšetření,
z výsledku vlastního vyšetření posuzujícího lékaře.
Podrobné informce zde: prispevky.cz/...
Zdravím. Jít na ÚP chápu jako přestat chodit do zaměstnání z důvodu péče. Já bych vám (z vlastní zkušenosti) radila, dojít s maminkou k jejímu praktickému lékaři a poradit se s ním. Protože je to právě on, kdo píše zprávu o zdravotním stavu pacienta pro komisi a doporučuje či nedoporučuje péči druhé osoby. Teprve pokud on posoudí stav jako takový, který vyžaduje péči osoby blízké, má smysl o něco žádat. Pokud on doporučí II. a vyšší stupeň (a komise schválí), můžete zůstat doma s maminkou, stát za vás bude hradit zdravotní a sociální pojištění, maminka bude dostávat příspěvek na péči a roky péče se vám budou počítat jako odpracované pro důchod. Když nedoporučí, samozřejmě můžete zůstat s maminkou doma a pomáhat jí, ale bez příspěvku a všech ostatních výhod. Ida
Pokud se zaregistrujete na úřad práce, budete muset plnit povinnosti uchazečů o zeaměstnání, mezi něž mj. patří intenzivní hledání nového zaměstnání. Pokud by Vám ÚP nějaké zaměstnání zprostředkoval, musela byste do něj nastoupit.
Jestli se chcete starat o maminku, není pro Vás evidence na ÚP vhodná.
Podle toho co popisuje, se obávám, že dosáhnete na I. maximálně II. stupeň závislosti. To je 880Kč nebo 4400Kč měsíčně. Za to být doma a pečovat nelze. Ono velmi špatně lze být doma i za ten III. a IV., které jsou nyní 8800Kč a 13200Kč měsíčně. Plánuje se zvýšení III. a IV. stupně, ale ještě to vláda neprojednala, tedy to ještě není jisté. III. stupeň by měl být 12800Kč a IV. stupeň 19200Kč. Ten nejvyšší stupeň náleží naprostým ležákům.
Pečujeme s manželem o jeho babičku, která má přiznaný II. stupeň. Od října žádám o zvýšení, zatím žádné rozhodnutí. Píšete, že maminka špatně chodí. Ale chodí. Naše babka už nechodí vůbec, z postele jí musíme zvedat a do postele ukládat, neoblékne se, neudrží moč ani stolici, nosí pleny, které jí musíme převlékat a mýt jí u toho pozadí a dost často i manuálně vybavit stolici, neb má ochablé pánevní dno a dost často není sama schopná defekace. K tomu skoro neslyší, na jedno oko je slepá a na druhé téměř slepá kvůli zelenému zákalu. V rukou artrózu, tedy si sama neuvaří, neukrojí, nají se pouze lžící. A já jsem přesvědčena o tom, že nám to zvýšení na III. stupeň závislosti zamítnou a já budu muset psát odvolání. Zde prispevek-na-peci.cz/...si můžete zjistit, kolik z posuzovaných kritérií maminka nezvládá a na jaký stupeň by měla nárok.
Každopádně se musíte obrnit trpělivostí a mít na běhání po úřadech čas a sílu. Já jsem doma na rodičáku a Úřad práce, přes který se to vyřizuje, mám asi 15min pěšky od baráku. Chodit do práce, tak to nejsem schopná vyřídit. Ostatně proto jsem to také před dvěma lety nedotáhla do konce.
Ještě bych doplnila, že tím že se obětujete, vzdáte se práce, snížíte si životní úroveň a pečujete o své blízké, připravíte sama sobě nižší důchod.
Já bych také doplnila, že pokud má vaše matka jen problémy s chůzí, tak to nebude jednoduché. Kamoška měla velmi nemocnou maminku, kvůli srdci s bídou došla na WC, bypas jí nemohli dělat kvůli zničeným cévám z cukrovky, podle doktorů neměla na nic nárok, bylo jí teprve 65. Paní pak asi za rok umřela. A přitom jsme měli v okolí babu, která brala péči na svou matku, která bydlela jinde, dokonce si i sama uvařila. Doufám, že dnes je to jiné. Ale přesto jsou případy, kdy lidé na péči nedosáhnou a někteří si to "vyběhají".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.