Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Potřebovala bych poradit,nebot opravdu již nevím jak z této bezvýchodné situace!
Asi před 5 rokami jsem ručila svému bývalému partnerovi na spotřební půjčku.Ten mi po nějakém čase tvrdil že již úvěr splatil a dále jsem se tímto nezabývala.Ale asi před třemi měsíci mi byla uvalena exekuce na plat s tím že tento úvěr není splacen a že celková dlužná částka dělá necelých 100 000kč!
Tedy asi 3krát tolik,než původní dluh čítal!
Problém je v tom že jsem samoživitelka,mám malého syna a tedy o to více mi příjdou velice podivné praktiky exekutorů,kteří jdou tzv.pouze po mě a ne po mém bývalém partnerovi!Když se náhodou dovolám exekutorovi"z cizího telefonu,protože můj mobil mi nezvedá"dozvím se že na mého bývalého druha z jakýchsi tajemných důvodů nemůžou a podobně!
Opravdu nevím co si mám počít.Nemám samozřejmě peníze na právníky a pod.abych se poradila.
Např. jak si nějak účinně stěžovat u exekutorské komory.
Děkuji za každou cennou radu:děkuji.
Mám dojem, že popis vzniklé situace neodpovídá skutečnosti. Tomu, co zde uvádíte zákonitě předchází zákonný postup. Nejprve jste musela být oslovena věřitelem k plnění za dlužníka, v případě nereagování na tuto písemnou výzvu, mohla být věřitelem podána žaloba k soudu pro neplnění smluvního vztahu.Soud toto mohl projednat v řízení bez Vás, ale každopádně jste musela být o tom informována doručením rozsudku či platebního výměru. V zákonné době jste mohla podat odvolání a soud by musel celou věc projednat v normálním soudním řízení. Tak či tak, po nabytí právní moci rozsudku je možno ze strany věřitele podat návrh na výkon rozhodnutí a teprve tehdy se do věci zapojí exekutor. Proběhlo -li vše tak jak popisuji, pak nezbývá než uhradit veškeré vyčíslené pohledávky. Naopak, když jste si naprosto jistá, že exekuce na plat byla první skutečností, kterou Vám byla Vaše povinnost ručitele připomenuta, pak se můžete soudně bránit žalobou na věřitele z důvodu neplnění jeho zák. povinností.
Nevyhnete se však v žádném případě uhrazení půjčky, jen v případě, že u soudu uspějete nebudete pravděpodobně muset hradit veškeré příslušenství k dluhu (t.j. soudy,exekutory, úroky a pod.)
Nějak jsem nepochopila, na co si chcete stěžovat. Společně s vaším expřítelem jste dlužila peníze, které nebyly zaplaceny. Společnost se obrátila na soud se žádostí o exekuci, ta byla schválená a exekutor se snaží získat dlužné peníze (nesplacenou část půjčky + úroky + příp. jiné poplatky z prodlení + soudní náklady + náklady na exekuci... ona ta částka fakt rychly narůstá).
Soud tedy rozhodl o exekuci na váš majetek, exekutor exekuci plní. Vám v podstatě nezbývá nic jiného, než zaplatit a potom můžete ty peníze soudně vymáhat po vašem ex. Ovšem je otázka, jestli byste uspěla, ptž pokud po něm nyní exekutor nejde, tak to bude znamenat, že mu nemá co zabavit Z hlediska exekutora je jedno, jestli ty peníze zabaví dlužníkovi nebo ručiteli, ručitel je od toho, že ručí, že peníze budou zaplaceny. Když dlužník nemá (nebo nechce platit), je logické, že věřitel jde po ručiteli. Od toho ručitel je.
jarmilo, pozorně si přečtěte výše uvedený odkaz.
Dostala jste se do velmi složité situace a musíte ji řešit.
Poraďte se s právníkem zda se dá ještě něco dělat a nenechte věcem volný průběh. Musíte si zjistit co nejvíc informací o dlužníkovi, věřiteli a o vašem ručitelském prohlášení.
Stěžovat si na exukutora nemá smysl, ten postupuje podle zákona - dlužník věřiteli nesplácí, nastupuje pak na ručitele, na kterém dluh vymáhá. Dělat dnes komukoliv ručitele je obrovské riziko, a vy jste se rozhodla to riziko přijmout na sebe ve chvíli, kdy jste se rozhodla příteli ručitele dělat. Karina
Pohled ze strany zaměstnance soudního exekutora.
Dlužná částka se neskládá jen z jistiny (ve Vašem případě), ale i z úroků z prodlení (pokud je to ve smlouvě), nákladů předcházejícího řízení (soudní poplatky atd.), nákladů advokáta (leckdy nižší než náklady soudního exekutora), a nákladů exekuce, které budou v průběhu vyčísleny.
Exekutor "jde" po vás obou, jen z jeho šetření majetku vyplynulo, že Váš expartner je bez majetku, nepracuje atd., ale vy máte zabavitelný příjem (byť ze sociálních dávek).
Proto plníte oba dva svůj závazek společně a nerozdílně a umořujete svůj dluh jen Vy.
Sice nevím, který SE má Váš případ na starost, ale doporučuji komunikovat spíše písemně - telefonů máme i tak dost Nebo přijďte v úředních hodinách osobně.
Pomůže, když sdělíte, zda Váš expartner někde pracuje, má účty atd.
Sice můžete jen za "ručení", ale i tak Vám držím palce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.