Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze změnit příjmení?

Od: verkak* odpovědí: 8 změna:

Může si dcera změnit příjmení ze svého rodného na příjmení, které mám já a můj nynější manžel? Je jí již 19 let .

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repak*
hodnocení

4x

Tenhle portál snad lze považovat za oficiální a důvěryhodný:

portal.gov.cz/...

myse*
hodnocení

3x

na příslušné matrice podá dcera žádost včetně zdůvodnění. Platí se 1000Kč, pak proběhne "správní řízení" ve které ji změnu schválí (nebo ne). Pak je potřeba vyměnit všechny doklady, nahlásit změny u lékařů, pojištoven, banky apod...

ar*
hodnocení

2x

Ano problém to není. Švagr si nechal jenom upravit z dlohého Á na A protože celí život používal krátké A a mněl ho všude psané (občanka řidičák živnostťák atd atd) a když mu mněnili občanku ta po zhruba 50 letech jeho věku zjistili že má mít dlouhé Á . to lítání kolem jakříkal by už nechtěl zažít. Tak pokud se to vaši dceři vyplatí ještě v 19letech ať do toho jde ,ale aby se dřív nevdala.:)

pt®

Pokud chce dcera i vy, aby měla jméno vašeho nynějšího manžela, tak to není žádný problém, také díky tomu, že je již plnoletá. V opačném případě by jí musel dát souhlas její otec. Nyní ne, a je to zcela na jejím rozhodnutí a není to ani drahé. PT /stařenka/

verkak*
hodnocení

Taky jsem na to myslela, ale prý nemá v plánu svatbu.

kytka*
hodnocení

0x

Neměl by to být problém, zajděte na matriku.

nicoll*
hodnocení

0x

Mám dotaz? Co vede člověka k tomu, aby si v devatenácti nechal změnit příjmení, po muži své matky? Nemyslím to zle...jen mne to zajímá... kroutím hlavou totiž nad situací, která se děje v mém okruhu ( exmanžel a jeho nynější manželka, která má dceru a chce aby si vzala příjmení po něj v 16 letech a mne to příjde trochu divné, už jen proto jaká situace panuje k mým dětem )
Děkuji za odpověď

verkak*
hodnocení

Naše dcera se sv ým otcem od 7 let není v kontaktu a ani nevíme kde se pohybuje. Do plnoletosti by to bez souhlasu otce nešlo a tak jsme to neřešili. Svým dotazem jestli by to nešlo, když už je plnoletá mne dcera překvapila. Na dotaz ,,proč" mi odpověděla, že nechce, aby ji to jméno pojilo s biootcem a jeho rodinou. končí střední školu a asi by dál chtěla jít s novým jménem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]