Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je platná závěť bez podpisu zůstavitele

Od: pavlinaflegrov odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zda je platná závěť sepsaná vlastní rukou zemřelého.Není podepsaná.U sepsání závěťi byl 1svěděk,přítelkyně zemřelého,ta však není v dopise rovněž podepsána.Dopis našla kriminální policie spolu s tělem.Při výslechu policie však nevím,zda tam přítelkyně zemřelého uvedla,že dopis viděla zemřelého v den jeho smrti sepisovat.Může přítelkyně zemřelého disponovat přímým majetkem, když otec uvedl v závěti jen mne a mé bratry? O ex.přítelkyni v dopise píše hanlivě.Třeba jezdit autem,které je psané jen na otce a má být i součástí dědictví?Dědictví zatím neproběhlo.Děkuji za odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den. Pokud chybí vlastnoruční podpis zemřelého, pak je závěť neplatná.

jabraka*

Přinejmenším by tam musely být podpisy dvou svědků.

JB

hodnocení

3x
Závěť musí obsahovat mj.vlastnoruční podpis.
Zde máte vzor
vzory.cz/...

hodnocení

1x

To je snad vtip, ne? Jak by mohla být platná, vždyť z ní ani jasné, kdo ji napsal. Vlast noruční podpis je zásadní podmínka.

Jasné to být může, pokud začíná např.: Já Josef Novák, nar. 8.4.1945...ale prostě podpis je podmínka. Mohl si to nacvičovat a napsat tam bláboly.

tentato
hodnocení

0x

Nahlašte na všechny banky, spořitelny, kde měl otec účty, den úmrtí, posbírejte platební karty, nahlašte úmrtí i na ČSSZ /pokud od ní děda pobíral důchod/, nebo vojenskou správu.

Jestli hospodařil otec s přítelkyní, tak by měla o všem vědět - záleží, v jakém zdravotním stavu otec byl. Nebudeme si nic namlouvat, mnohdy ten člověk nejbližší má důvěru a dostane od nemocného PIN a vybírá peníze z bankomatu. Můj otec skoro neviděl, tak tam raději posílal někoho z rodiny.

Po Vašem otci dědíte jenom Vy a Vaši bratři /tedy děti zemřelého, někdy bývá dědic i manželka, i když nežijí spolu, nerozvedli se prostě/. Přítelkyně ze zákona nedědí nic.

Kdo zařizoval pohřeb, a tím pádem nahlásil adresu, přijde mu od notáře předvolání k soupisu majetku. Povětšinou to tak chodí, pokud se pozůstalí nedohodnou jinak. Může jich jít k vyřizování více.

hodnocení

0x

A proč tam byla kriminální policie? Otec zemřel za podezřelých okolností? A jak jste se dozvěděla o té "závěti". A koho policie vlastně vyslýchala? Vás, nebo tu přítelkyni? A jestli dobře chápu, tak ta závěť právě mluví ve Váš prospěch a prospěch Vašich bratrů, vždyť píšete, že právě v té nepodepsané závěti, mluví Váš otec hanlivě o té své ex-přítelkyni. Je mi divné, že ona jezdí v jeho autě a disponuje jeho majetkem, když je to ex přítelkyně. Což znamená, že to je vztah, který byl už ukončen a ti dva spolu nežili.

Celý příběh je hodně nesrozumitelný. Otce najde policie a ne jeho rodina. U sepsání závěti byl 1 svědek a je to zrovna ta přítelkyně, o které se právě v té závěti otec vyjadřuje hanlivě a ona na to kouká a nic neříká. *sok* Klidně přihlíží, jak ji její přítel v závěti haní a jak všechno odkazuje Vám a bratrům. Nakonec to otec ani ona nepodepíší*nene*. A jak jste se teda dozvěděla, že ona při sepisování toho dokladu u toho byla? Neříkejte, že za Vámi přišla a že Vám vyzradila, že otec všechno odkázal Vám a bratrům a že ona je v dopise pomlouvaná. To by musela být padlá na hlavu. Takže, pokud Vás a bratry otec přímo nevydědil, což udělat lze v případě, že je prokazatelné, že se o něho jeho rodina nikdy nestarala a nejevila dlohodobě zájem, jste všichni, jako jeho děti neopomitelnými dědici. Takže nějaká extra závět, ani není potřeba a není co řešit.

A to tvrzení, že ta přítelkyně viděla otce sepisovat tu závět V DEN JEHO SMRTI je teda hódně podivné. To chcete naznačit, že otec byl v posledním tažení po nějakém fyzickém útoku, začne psát závěť, ona na to kouká, pak klidně odejde a čeká, až ho náhodně najde mrtvého kriminálka a pak u výslechu bude svědčit ve Váš prospěch, že viděla na vlastní oči, jak tatínek všechno dkazuje Vám a o ní v tom dopise mluví hanlivě...*zmateny*

hodnocení

0x

@pavlinaflegrov - zda je platná závěť sepsaná vlastní rukou zemřelého.Není podepsaná
Není - bez ohledu na případného svědka.

NOZ § 1533

Kdo chce pořizovat v písemné formě beze svědků, napíše celou závěť vlastní rukou a vlastní rukou ji podepíše.

§ 1534

Závěť, kterou zůstavitel nenapsal vlastní rukou, musí vlastní rukou podepsat a před dvěma svědky současně přítomnými výslovně prohlásit, že listina obsahuje jeho poslední vůli.

paclonafl
hodnocení

0x
Tatínek žil v domě se svou přítelkyni.Ona ho našla obeseneho v garáži spolu se sousedy.M9ji bratří se s ní stýkají a oni ji dovolili užívat auto i v domě nadále bydlet,což ona auto vzala,ale ž domu se odstěhovala.Dopis na rozloučenou našla na místě kriminálka když místo činu prohledavala.To co je v dopisu vim od svého bratra.jeden bratr s otcovym přáním dat mi dům a auto souhlasi a druhý ne.On by chtěl vse dědit sám.pritelkyne otce mě nemela rada.psala jsem ze je ex.protoze otec je mrtev tudiz spolu nežijí.to že otce videla dopis psát vim od bratra.ona ale nevěděla že to bude dopis na rozloučenou...udajne...ja jsem chtěl a dokázat platnost otcovy poslední vůle.jinak samozřejmě jde vše na 3 díly.otec v dopise přesně určil že peníze a pozemky jdou bratrům.bohuzel se nepodepsal coz je divne...

Pokud je dopis/závěť bez vlastnoručního podpisu, nemá žádný právní význam a dědit budete ze zákona (neobjeví-li se jiná platná závěť).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]