Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na sebeovládání

Od: rodic odpovědí: 12 změna:

V určitých situacích, které nastávají zřídka, mám problém se sebeovládáním, například jako dneska. Jel jsem s těžším nákupem s pomocí malé kárky s velmi úzkými koly a chtěl jsem jet po chodníku, ale to se nedalo. Kola se bořila do sněhu a tak jsem zvolil druhou možnost a to jet po silníci. A tu jsem potkal autobus, jehož řidiči se nelíbilo, že jedu po silnici a on musí zastavit, protože mu něco jelo v protisměru a tak mě dal plácáním ruky o čelo najevo, co si o mě myslí. Správně mělo být, že jsem se na to měl vykašlat, nechat ho mě objet a bylo by nám oběma líp, jenže protože jsem v určitých situacích cholerický, šel jsem mu vysvětlit, proč po té silnici jedu, což evidentně neakceptoval a vznikl mezi námi slovní konflikt, který se trochu vyhrotil. Teď z toho mám takovou vnitřní kocovinu, protože konflikty nesnáším a snažím se jim vyhnout, pokud to jde, jenže tady to bylo zcela mimo moji kontrolu, jako bych jel na autopilota a mozek byl vyplý. Upřímně toto mi vadí a jak jsem psal, mělo to proběhnout jinak. Má s tím někdo osobní zkušenost, že se naučil sebeovládat? Problém u mě je v tom, že se nedostanu do fáze, kdy bych se sám sám sebe ptal, je dobré toto udělat, je dobré toto říct? Prostě to jde všechno nějak automaticky. Rád bych se naučil takto nejednat, zůstat naprosto klidným, jenže jak na to, když v tom konfliktu zcela chybí vědomá zpětná vazba.

Díky předem za rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

svatoslav
hodnocení

0x

Kdo udělal něco špatně? Jaký byl provoz na oné komunikaci? Pokud to byla zapadlá okrska, o nic nejde... pokud tam

byl provoz, to asi není možné jet po vozovce... obecně je agresivita (nejen na silnicích a mezi řidiči) na vzestupu, hrůza, kam se jako společnost řítíme... raději vůbec žádné střety nevyhledávat, nevíte, na koho narazíte, kdo si vás fotí atd. atd.

rodic
hodnocení

Provoz byl od 0 do 10 tak na 4, rozhodně nemusel dlouho čekat, než mě objede. Co se týká toho, jestli je možné jet, dvakrát mě potkali policajti a to jednou ve tmě a neříkali nic. Ve tmě jsem tedy měl světlo a reflexní pásky.

asd1

Neříkali nic, protože takhle jít můžeš legálně. Ale je to o hubu, to je prostě fakt.

asd1
hodnocení

0x

V dnešním provozu kárka na silnici = riskuješ že tě někdo sejme, tak to ťukání na čelo bylo na místě. Ale měl jsi jen ukázat na chodník že tam se nedá a po silnici musíš. Jinak předpověď počasí je jasná a neprůjezdný chodník se dal čekat = máš (můžeš) líp plánovat kdy nakoupit...

Sebeovládání - představuj si situaci a tvojí reakci... Např. když už jdeš vysvětlovat, tak v klidu řekneš že po chodníku se nedá, nakoupit musíš, auto nemáš a na taxíka taky ne. Tečka nazdar jdu dál. Předpokládám že jsi šel aspoň ve výstražné vestě...

rodic
hodnocení

To riziko jsem na sebe vzal, stejně jako když někdo sedne do auta a hrozí, že tě někdo sejme. Co se týče sebeovládání, to můžu podle toho návodu plánovat, když bych s tím konfliktem dopředu počítal. A s tím, jak jsem cholerický, to taky tomu nepřispívá.

asd1

Nejlepší byl bezdomáč jdoucí ve dvě ráno po pravé straně zády ke směru jízdy (neviděl co za nim jede), tmavě šedý kabát a vozejk bez odrazek.. Kolega mu dobrzdil za 100kmh asi dva metry za zadkem (v protisměru auta)..

Rizikové to je hodně a aspoň ta vesta se opravdu hodí...

Situace - představovat ri různé co tě můžou potkat a cvičit tvojí reakci. Prostě sebeovládání trénovat. I když cholerik asi budeš pořád tak reakce jdou tréninkem dost ovlivnit.

rodic
hodnocení

Přiznám se, že ta reflexní vesta mě nenapadla, komu není z hůry dáno... jinak jsem jel ve dne za světla o on mě viděl, nebylo žádné náhlé brždění a jel jsem vlevo.

hodnocení

0x

@rodic - Správně mělo být, že jsem se na to měl vykašlat, nechat ho mě objet a bylo by nám oběma líp
Trénujte dýchání a počty - než půjdete komukoli cokoli "vysvětlovat", nejméně desetkrát se pomalu zhluboka nadýchněte a mezi každým nádechem pomalu napočítejte do devíti. Většina toho, co vás irituje, se za tu dobu vyřeší sama - a vy můžete mít dobrý pocit, že jste unikl konfliktu.

rodic
hodnocení

Rada je to hezká, jenže to bych tam musel umět vytvořit ten prostor pro to, abych nad tím uvažoval a jak jsem psal, u mě to jede na automatiku, uvažování zcela vypne.

Ještě jednou - trénujte. Určitě znáte rozdíl mezi tréninkem a ostrou akcí. A jestli vám to nejde samotnému, najděte si psychologa - ono se to "vypínání" pod dobrým vedením lze naučit korigovat.

tentato
hodnocení

0x

Někdy je lepší si zařvat.

Kdybyste nevyjel, tak to dusíte v sobě a seřvete zbytečně někoho doma, manželku, děti.

Řidič autobusu je na ,,příšerný,, lidi a cestující dost zvyklej. Také to není lehké povolání, spíš Vás chtěl chránit.

Hoďte to za hlavu, už se stalo.

----------------------------

Já raději v tomhle počasí vezmu tašku na kolečkách. Můžete ji táhnout za sebou, jde to lépe, než s kárkou. Kárku až v létě.

Nákup prostě promýšlet a jet na dvakrát - třikrát. Jeden den mouku, druhý den cukr, a třetí pivo.

rodic
hodnocení

V tašce by se těch 24 mlék tahalo špatně, byly v akci a každá stovka kterou ušetřím se naší rodině hodí. Jinak kdybych to dokázal v klidu ustát, tak bych si to doma nevybíjel. Jinak prvotně vyjel ten řidič autobusu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]