Nejste přihlášen/a.
dobry den
vim že musim odpracovat 60dni abych měl narok na ročni dovolenou pracoval jsem od začatku roku do 28 března včetně to děla 62 prac. směn chapu dobře že do těch 60dnu se počita vyběr stare dovolene i 1den nove?a navštěva u lekaře to znamena na propustku mam problem že mě to nechce muj byvaly zaměstnanec mějak uznat otazka jak tomu rozumi muže mě někdo prosim pomoci potšeboval bych to i nějak pisemně mu doložit aby se měl čeho chytit děkuji
@peza - vim že musim odpracovat 60dni abych měl narok na ročni dovolenou
Nebo na její poměrnou část za dobu, kterou jste byl zaměstnán:
ZP § 212
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
Jenže z toho, co píšete, není jasné, zda ne/máte odpracovaný celý březen - jestli váš pracovní poměr skončil 28. 3., pak byste na dovolenou za březen neměl nárok:
(2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.
Nejde o krácení dovolené, ale o to v jakém rozsahu Vám vznikl nárok na dovolenou > jestli na celou roční výměru nebo na poměrnou část dovolené za každý celý odpracovaný měsíc.
Nárok na roční výměru nebo poměrnou část dovolené vznikne po odpracování 60 pracovních směn.
Z hlediska nároku na dovolenou se jako odpracované směny počítají i dny, v nichž jste čerpal dovolenou. Návštěva lékaře je ale překážkou v práci na straně zaměstnance, ta se za odpracovanou směnu nepovažuje.
Z Vaší formulace není zřejmé (jednoznačné), co přesně Vám bývalý zaměstnavatel nechce uznat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.