Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč si lidé kupují padělky?

Od: jezevec* odpovědí: 27 změna:

Ahoj všichni,

řekněte mi prosím jednu věc. Kamarád nedávno dorazil ve zbrusu nové zimní bundě Bogner. Říkám mu "ty vole, ta je tak za padesát litrů, ne?" Odpověděl : "to je fejk, stála patnáct stovek". A teď mi řekněte jednu věc. Proč mají lidé potřebu kupovat si padělky kabelek, padělky triček, padělky bot, hodinek atd.? Proboha snad si triko Lacoste kupuju proto, že po třiceti cyklech v pračce vypadá pořád stejně a drží tvar a ne proto, abych všem ukázal krokodýla na levém prsu, ne? K čemu mi jsou hodinky "jakoOmega", když nepřežijou pět minut ve sprše?
Možná jsem trošku mimo, ale tohle fakt nechápu. Může mi někdo napovědět, co lidi k nákupu "fejků" vede?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

8x
Jde o snahu zvýšit si alespoň navenek sociální status.
Stejně jako snaha zvýšit si vlastní atraktivitu omalovánkami, pushapkou a stahovacími korzety u žen a starodávným BMW, dovolenou na splátky nebo aspoň srolovanou ponožkou v trenkách u mužů.

nesmysl. jestli to má takovou nebo vonakou nášivku je mi ukradený.

Vám třeba ano, mně taky, ale spousta lidí se kvůli tomu klidně i zadluží :)

janm*
hodnocení

5x

Třeba chtějí originál ale nemají na to, tak si koupí aspoň padělek, já jsem se po "značkách" nikdy nepídil ale rozhodně bych za bundu nedal padesát tisíc i kdybych na to měl a nevěděl co s penězi, to jsou vysloveně "uvalené peníze" za v podstatě "kus hadru" stále je to jen kus hadru lepšího hadru, kdyby to zlepšilo situaci dělníků kteří to vyrábí tak to klidně koupím ale na tom se myslím nehorázně pakuje úplně někdo jiný tak proč vyhazovat peníze oknem, to radši dát na charitu, nebo něco smysluplného...a taky takové předražené věci to aby se člověk bál někde nechat, to se pak bát položit někde hodinky když stály sto tisíc, bát se zout boty , bát se pověsit bundu v čekárně, víte co to je pověsit na věšák padesát klacků jen tak? *smich*

hodnocení

5x

Co třeba z toho prostého důvodu, že se jim líbí nebo jinak vyhovují a ne/značku neřeší?

hm*

No konečně někdo uvedl možná ten nejčastější důvod! Prostě si vyberou věc, která se jim líbí a dobře jim sedne a na kterou mají. A jestli má nebo nemá někde nějaké logo nebo nápis, na tom nezáleží.

Džíny si kupuji u Vietnamců, protože jsou prostě cenově přijatelné a vesměs rozhodně nevypadají hůř, než ty ve "značkových" obchodech. A každé mají nějakou nášivku, ani nevím, co na ní je. Možná to jsou taky "padělky".

Souhlas. Značky na textilu a botách neřeším. Dokonce nesnáším když je nějaká moc vidět. Tohle zboží kupuju proto aby mi sloužilo a nemám v úmyslu chodit na modní přehlídky

Vzpomínám na super pohodlné tenisky ADIDOS...

Myslím si, že dobře 90% lidí opravdu kupuje tyto padělky právě z důvodu ceny. No a samozřejmě nebude kupovat něco, co má hezkou značku, ale nohu do toho neobuje, na krku ho to škrtí, atd.

Prostě si jdou koupit levněji než "V akci 80% výprodej" u prodejce velkého obchodního domu.

jmlc - já zase vzpomínám na tenisky ADIDAS. Opravdové. Ženuška mi je koupila ve slevě za 600 Kč někdy před patnácti lety lety. Vydržely snad 12 let a dnes bych za ně dal klidně desetkrát tolik, kdyby je někdo vyráběl. Vydržel bych i ty příšernou barvu.

Jenže takové už Adidas nedělá. Potřebuje obrat, značku má. Vyrábí to v Číně, Indii, ... A kvalita stojí za houby. Dobře polovinu značkového oblečení reklamují do 1 roku. Tak koupím za desetinu ceny a počítám s tím, že vydrží pár měsíců...

jmlc - já bych oželel i životnost, kdyby je někdo vyráběl. Tenkrát jsem taky žádnou životnost nečekal. Seděly na noze, optimální tlumení otřesů. Šílená modrá barva ..

hodnocení

3x

Jednoduché - chtějí být považováni za "lepší lidi".

Opět bych parafrázoval seriál Teorie velkého třesku - chtějí být VíAjPí, ale jsou jenom Pí ..

hodnocení

2x

Nojo Jezevče, ale ne všechny padělky jsou šunty. Ale kvalita padělků se také odvíjí od ceny. Jediné, co se nikdy nevyplatí kupovat, jsou padělky parfémů. To je na 100% vždy prohra. Ale v dnešních e-chopech je to skoro nemožné odhalit, protože oni si klidně za fake řeknou tu samou cenu jako za originá a podle krabičky to nepoznáte, protože jestli je něco zkopírované dokonale, tak je to právě ta krabička. ;)

No a na otázku proč to lidé kupují, jste si vlastně odpověděl sám. Aby si lidé mysleli, že má na chrbátě bundu za těch 50 "litrů". Vám to kamarád řekl, ale cizí lidé ho přece nebudou zastavovat a vyptávat se ho, kolik za ni dal. No a já si myslím, že kdyby měl těch 50 litrů, tak by si ji za tu cenu koupil. A jelikož je nemá, tak se těší z téhle. Vždyť Vy jste to také na první pohled nepoznal. Musel Vám to říct. :)

jezevec*
hodnocení

No jo, ale proč? Znám pár hodně bohatých lidí, ale nikdo z nich si bundy za padesát litrů s obřím nápisem Bogner přes celý záda nekupuje, i když by si mohli koupit každý týden jinou. Úplným extrémem je pak jeden známý, v krajském městě vlastní asi deset činžovních domů, bydlí v domě se dvěma bazény a vyhřívaným tenisovým kurtem. Je zajímavé ho pozorovat, jak vystupuje z Porsche oblečenej do fleecový bundy od Číňanů a maskáčových kalhot (v tomhle úboru chodí už asi deset let). Ale co si proboha lidi koupí padělků dokazují? Že si o nich bude okolí myslet, jací jsou boháči?
Má slečna s padělanou kabelkou Michael Kors větší prestiž na veřejnosti?

lucie*

...není třeba hledat v tom složitosti.Prostě každý vidí hodnoty jinde,někdo v hadrech na dobré adrese s kvalitním bazénem,jiní neřeší bydlení,ale chtějí značkové tepláky aby se cítili dobře.

:) a někteří se cítí nejlíp, když vezmou psa z útulku a jdou v teplákách od Vietnamců do lesa a originální nebo fake hadry jsou jim ukradené :)

radis
hodnocení

2x

Kupují si je proto, aby si lidé mysleli, že mají peníze, protože je většinou nemají.

lucie*
hodnocení

0x

To že ty výrobky vydrží méně nemusí být pravda.Většinou se vyrábějí v jedné fabrice (nejčastěji v číně) a jako všude tam mají i druhojakostní várky a nebo co vyrobí"po zavíračce"...ale to je jen část,další jsou opravdu nekvalitní,okem rozeznatelné "fake".Rozumný člověk si koupí takový "fake"aby to jeho okolí nepoznalo.:-D a taky ti rozumní nikdy nedají tolik peněz "za značku",protože ty ceny nejsou jen o kvalitě.

Lidi k tomu vede to,že chtějí taky zažít pocit mít něco pěkného,vyjímečného co má nádech nedosažitelnosti.Při běžných platech si nikdy nedovolí snad ani značkový parfém natož oděvy,kabelky apod.Podobný pocit jako když jsme byli malí a holky si zkoušely maminčiné podprdy a plesové šaty a kluci kožené bundy otců nebo jejich hodinky.

Když si někdo koupí "fake"Omegy hodinky nebo vzhledem ke svému platu běžné dostupné hodinky,tak ve výsledku můžou mít stejnou výdrž.*nevi*Já své doktorce pochválila brýle Dior a ona"co Vás to překvapuje?" (překvapilo,protože doktoří pořád brečí,jak mají malé platy:-D) "používám je denně,tak jsem si dopřála kvalitu a design".Tak by měl člověk přemýšlet,ale pokud něco nosí jen někdy,občas,tak si vystačí i s "fake".

hodnocení

0x

"Proč si lidé kupují padělky?"

Protože na originál nemají a chtějí taky trochu vypadat. Mimochodem, jak píše Suzymon - ne každý padělek je šunt a leckdy můžete mít za cenu originálu několik padělků, které Vám celkově vydrží déle, než předražený originál.

klokani
hodnocení

0x

Možná proto, že se to vůbec nepozná, že je to padělek. Když je bunda fakt pěkná, tak si jí koupí ten, který 50 litrů na ní nemá. A navíc nějaké praní a držení tvaru v tuto chvíli vůbec neřeší.

Ani vy jste nepoznal,že je to padělek.Kdyby kamarád řekl, že dal za ni fakt 50 ltrů, tak mu věříte. Tak je to i s hodinkami. Prostě do sprchy s "Omega" nepůjde.

ale

Ale neštve vás všechny, když se padělky po zátahu na tržnicích hromadně likvidují? Není to škoda pro spotřebitele, když na drahé originály nemají a menší tržby za toto zboží by byly jen adekvátní jejich výrobě? Údajné poškození originální značky to obhájí? Vždyť je to vlastně taky vizuální reklama pro majitele značky a jak dlouho to za ty prachy vydrží a jak to kdo nosí je soukromý problém nakupujících. To je jak házet přebytky různých potravin do moře kvůli cenové krizi.

Všechny ne - tam, kde lze odstranit značku nebo logo (dělají třeba vězni), jde oblečení na charitu a podobně.

ale

Ale mohli jsme vidět taky reportáže, kde se hromady ošacení a bot palovaly jen kvůli značce, taková materiální škoda je fakt zbytečná, nebo je snad ospravedlnitelná...?

still10k*
hodnocení

0x

Lidé mají sny, touhu po něčem lepším. A je to absolutně v pořádku, to nám dala do vínku příroda v rámci pudu přežití, i díky tomu se vyvíjíme a nehoupeme se stále na stromech. U každého je cesta k cíli jiná, někdo si nějdřív koupí tři čtyři padělky, než se rozhodne pro originál, jiný si našetří na originál rovnou, jiný přiměje někoho jiného, aby mu (jí) to koupil. Není na tom nic nepochopitelného. Je to dokonce zcela přirozené, proto obchod s padělky kvete. Je to vždy prostředek na cestě k cíli, je to způsob jak se více zviditelnit, jak obstát v konkurenci a v soutěži.

hodnocení

0x

A proč je pro Vás zajímavé pozorovat boháče, který má na sobě podle Vás, oblečení od Vietnamců? Co je Vám na tom divného? Vždyť by Vám to mělo být fuk. A jak víte, že jeho maskáče a ta bunda je opravdu někde z tržnice? Zdání klame. Také znám bohaté lidi a nemají oblečení s nápisy přes celá záda, protože to považují za křiklavé. Mají na pohled docela obyčejnou bundu, ale ta nestála 1.500Kč ale právě těch 30-40 litrů. Jenomže taková bunda má diskrétní označení a "neřve" do dálky žádnou značku. Většinou je to k nalezení uvnitř bundy. A třeba zrovna Bill Gates se vyznačoval tím, že velmi rád nosil všelijaké mikiny a svetry, které byly na pohled úplně obyčejné, jako od těch Vietnamců, ale kvalita a cena byla někde úplně jinde. Takže možná, že ten boháč, kterého pozorujete a myslíte si, že má na sobě obyčejné maskáče a nějakou bundu od Vietnamců, má na sobě právě oblečení za víc jak 50 "litrů". Jenom nepotřebuje křiklavé nápisy. Ale kvalitu takový člověk určitě zná. A nevím proč by se potil ve "flísové" mikině a nějakých polyesterových maskáčích, které by mu odřely stehna, když si může koupit pohodlné a kvalitní oblečení. Takže asi tak.

A proč si jiní kupují fake zboží, na to už jsem odpověděla. Nemají na originál a touží mít něco značkového. Co je na tom k nepochopení, to nevím.

hodnocení

0x
Copak oblečení, ale viděl jsem inzerát, kde teenager vyloženě sháněl fake sluchátka Beats by dr. Dre, ty stály kolem 350 Kč. Originální se daly sehnat za cca 4000 Kč. Týpek ty fake sluchátka chtěl pouze proto, aby udělal dojem na ostatní. Prý hrály naprosto příšerně...:)

hodnocení

0x

Tak jak to tady tak čtu, tak jsem přišla na to, že teda když to opravdu dělá na ostatní takový dojem, tak se ani těm, kteří si ty padělky kupují, vůbec nedivím. Takže za tento fenomen může celá společnost a nikdo s tím nic nenadělá. Prostě ti, co na to nemají, ale mají možnost si koupit ten padělek, tak si ho koupí, protože se jim evidentně daří ohromovat své okolí tím, že mají něco "drahého a značkového". Kdyby na to okolí vůbec nereagovalo a bylo to všem úplně fuk, tak by si to fake nikdo nekupoval, kdyby dopředu věděl, že to je šmejd a že tím na nikoho nezapůsobí. Leda tím, že se mu všichni vysmějí, jak je hloupý. *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]