Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz, synovi je 18 let a oběma patami šešlapuje k sobě. Dostane nové boty a zanedlouho má obě sešlapané dovnitř, jak ho to odnaučit?děkuji
Mám podobný problém - platfus. Neboli ploché nohy, "propadlou" nožní klenbu. Snažím se problémy řešit vyhovující obuví, v létě se snažím chodit bos, svalstvo se trénuje. Ve svém věku to již jinak neřeším a asi řešit nebudu, ale v 18 letech? Souhlasím s radou k návštěvě ortopeda!
K tomu se dá povědět pouze toto:
Nejlépe OKAMŽITĚ návštěva ortopéda!
A to k DŮKLADNÉMU VYŠETŘENÍ a ZJIŠTĚNÍ SKUTEČNÝCH PŘÍČIN VZNIKU tohoto zdánlivě banálního zdravotního problému.
Jedině ortopéd může Vašemu synovi:
1) ... provést opravdu DŮKLADNÉ odborné vyšetření
2) ... stanovit patřičnou diagnózu
3) ... a hlavně také ... určit potřebný způsob, jak nejlépe dosáhnout nápravy
Protože pokud k tomu ortopédovi Váš syn nepůjde nyní , ... tak v pozdějším věku na něj bude odkázán TRVALE ...!
Nechci vůbec strašit, ale může se stát, že zůstane-li tento stav bez řádného vyšetření a patřičných následných napravujících opatření, ... pak je docela možné, že v době kdy, by se Váš syn mohl těšit z klidných a příjemných procházek nádhernou přírodou a vodit svá vnoučata za ruku, ... tak zůstane pouze u jeho představ a přání, protože vše může skončit takovými deformacemi celého nosného aparátu, že v pozdějším věku - "nejbližšími kamarády" pro Vašeho syna - budou ... DVĚ FRANCOUZSKÉ HOLE.
baciku,
nejsem ortopéd, ale podle toho, co popisujete, jde patrně o problém kolenních kloubů, které dovolí nadměrné vyklonění dolních částí obou končetin pod takovým úhlem, který způsobuje to vnitřní sešlapování obuvi patami.
A je zcela jednoznačné, že indispozicí kolenních kloubů samozřejmě dochází k deformacím celého pohybového aparátu, které nyní ( v jeho věku ) nemusí být ( zatím ) nijak zvláště viditelné, ... ale projeví se až tehdy, kdy bude syn "uhýbat" nepříjemným pocitům, či i možným bolestem ... a pak nastoupí medikamenty na tišení případných bolestí, ... o kterých bych vám mohl také hodně vyprávět, protože ve svém blízkém okolí mám možnost vidět důsledky zanedbané péče v dětství ( to je oficiální vyjádření ortopéda ) ... u jednoho svého příbuzného ( nyní již v důchodovém věku ), který se - bez podpory dvou francouzských holí - neposune ani o krok.
Je potřeba si také uvědomit, že Váš syn - ve svém věku - nemusí ještě zdaleka dosahovat konečné tělesné váhy ... a každé kilo navíc - v pozdějším věku ( čemuž se patrně nikdo neubrání ) - může jeho problémy jenom stále ... dále PROHLUBOVAT.
To, co výše popisuji, je i možný krajní důsledek, kterému bylo možné třeba i předejít, přestože ve čtyřicátých letech nebyla lékařská věda na takové úrovni, jako je nyní.
Proto ... být Vašim synem ... neváhal bych ani minutu ... a toho ortopéda bych navštívil ještě DNES.
... Vám přeji příjemný den ... a Vašemu synovi úspěch v tom, za čím by měl neprodleně vykročit.
Ta rada, dojít k ortopédovi, je velmi dobrá. Ono často laik pokládá za zlozvyk něco, co má ve skutečnosti základ zdravotní. Třeba znám někoho, komu celý život nadávali, že stáčí špičky k sobě a že je to zlozvyk, a teprve v pokročilém věku zjistil ortopéd, že to způsobuje (kompenzovaná) vrozená deformace kyčle. Nemá například syn křivé nohy? Mně kvůli tomu uřísli nohu a přišili ji jinak.
Můj syn měl tento problém také, začal šmajdat z bot- sněhulí...ale zašli jsme k ortopedovi asi v 6 letech, nosil ortop. vložky, vždy když vyrostly nohy, musely být zase nové a vše se spravilo.Hlavně je potřeba nosit boty s pevnou podrážkou, kvalitní, ne od asiatů, šité horkou jehlou...Zkuste ještě teď ortopeda, ještě jsme měli speciální cviky, protože měl i ploché nohy. Samo se to nezpraví.
Bohužel nijak. není to zlozvyk, je to buď vrozené nebo naučené. Já bohužel se to jednou nohou naučil, když rodiče nějak přehlédli, že jsem začal z ničeho nic jednou nohou lehce šmatlat. Důvod byl primitivní. Bradavice na vnitřní straně nožky. Bohužel jsme na to ve svých dvou letech nedokázal upozornit. celý život jsem pak nocil výstelku boty ale už nic nepomohlo. Naštěstí je to jen lehce neznatelné, jen ty sešmatlané leve boty jsou poznat.
Moje druhá dcerka se tak už narodila. Obě nožky do X a šmatlala. Ihned potovala k ortopedovi a po pár letech je jako vyměněná. Je ji 9 let a nikdo by to do ní neřekl.
Bohužel, nechci vám brát iluze,a le v 18 je již pozdě. Žit se s tím ale dá
Žít se s tím samozřejmě dá, ale určitě není pozdě! Samozřejmě se to mělo řešit dřív, ale i teď to určitě půjde zlepšit a aspoň částečně napravit!
V rodině mám několik fyzioterapeutů a často poslouchávám o problémech, které pacienti mají. Ten váš nevyřešíte na stránkách nějaké diskuze, byť sebelépe míněných nebo odborných. Je jediné řešení, ortoped!
Teď "šmajdá", ale v pozdějších letech, jestliže něco zanedbáte, bude mít velké problémy s chůzí. Možná vezměte starší boty sebou a ukažte je lékaři. Bude to pro něho vodítko.
Ale určitě jděte za odborníkem co nejdříve. Čekací lhůty jsou poměrně dlouhé a náprava je potřebná co nejdříve.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.