Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod,jak postupovat? Mám na něco nárok?

Od: plaskova odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

hledám pomoc nebo spíše radu od někoho, kdo už se setkal s rozvodem. Manžel se chce po 25letech rozvést, žádost podá on. Máme dům, který jsme postavili, ale financovala to tchýně s tchánem. Byla podmínka, že dům bude psaný jen na manžela. V 18ti letech, mě nenapadlo, že budu jednou muset řešit podobnou situaci. A tak by mě zajimalo, jestli mám nárok na nějaké peníze, když jsem v domě žila, mám tam trvalý pobyt a určitě jsem do něho i něco investovala?

Děkuji za odpovědi.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dohoda by byla možná? To je nejjednodušší zůsob.

NOZ § 765

(1) Zanikne-li manželství rozvodem, spravují se majetkové povinnosti a práva rozvedených manželů dohodou manželů nebo rozvedených manželů.

(2) Nedohodnou-li se rozvedení manželé o vypořádání, může bývalý manžel podat návrh na vypořádání rozhodnutím soudu.

Jinak platí

§ 742

(1) Nedohodnou-li se manželé nebo bývalí manželé jinak nebo neuplatní-li se ustanovení § 741, použijí se pro vypořádání tato pravidla:

a) podíly obou manželů na vypořádávaném jmění jsou stejné,

b) každý z manželů nahradí to, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho výhradní majetek,

c) každý z manželů má právo žádat, aby mu bylo nahrazeno, co ze svého výhradního majetku vynaložil na společný majetek,

d) přihlédne se k potřebám nezaopatřených dětí,

e) přihlédne se k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, zejména jak pečoval o děti a o rodinnou domácnost,

f) přihlédne se k tomu, jak se každý z manželů zasloužil o nabytí a udržení majetkových hodnot náležejících do společného jmění.

(2) Hodnota toho, co ze společného majetku bylo vynaloženo na výhradní majetek manžela, stejně jako hodnota toho, co z výhradního majetku manžela bylo vynaloženo na společný majetek, se při vypořádání společného jmění započítává zvýšená nebo snížená podle toho, jak se ode dne vynaložení majetku do dne, kdy společné jmění bylo zúženo, zrušeno nebo zaniklo, zvýšila nebo snížila hodnota té součásti majetku, na niž byl náklad vynaložen.

jen asi budete složitě dokazovat ty investice ze SJM, případně z vašeho výhradního majetku, máte-li jaký.

liska5
hodnocení

0x

Zažila jsem něco podobného. Pokud jste spolu žili a hospodařili 25 let, tak vše, co se za tu dobu do domu investovalo: zateplení, kotle, obklady, podlahy, nová okna, opravy střechy... sečíst, vydělit dvěma a odečíst opotřebení. Přesně se to sotva podaří, tak aspoň zhruba. Pak můžete vyrukovat se sumou, kterou od něj budete požadovat a do kdy ty peníze chcete. On buď na sumu přistoupí, nebo ne. Pak je třeba mít od všeho doklady a bude to tahanice. Ideální je, když manžel odsouhlasí nepřemrštěný požadavek a dohodnete se, že třeba půlku dá hotově, půl ve splátkách.

liska5

Tohle jsme měli vyřešené, než došlo k rozvodu. Tam už se majetek neřešil, jen zmínili naši dohodu. No a byli jsme možná za čtvrt hodiny venku.

plaskova
hodnocení

Takže říkáte, i když dům z velké části platili tchánovci a je napsaný pouze na manžela, měla bych aspon na něco nárok? On teď zkouší, že se o vše vždy staral jen on sám a okolo domu udělal taky všechno sám a proto mi nic nedá, protože mi nic nepatří. Tudíš je tedy šance aspon na něco?

Pokud máte od něčeho co jste kupovala doklady, tak šance je. Pokud řeknete, že manžel financoval dům a vy jídlo a běžné spotřební věci, vezmete si igelitku s prádlem a půjdete.

liska5

Ale žili a hospodařili jste spolu. Opravy financoval ze společného. To asi bude škrťoun.

liska5

A vy jste tam nevedla domácnost, nevařila,neuklízela, neprala, nežehlila mu..? Měl servis a za ten se snad platí. . Taky jste snad kupovali nábytek, elektrospotřebiče, od pračky po televizi, nádobí, lůžkoviny, opravy, malování... A nákupy, ty běžné, platil pouze on? A kdo platil elektřinu, plyn, vodu, odpady,.To se počítá, jako ze společného.

liska5

On Vás využil, zvelebil si díky i Vašim penězům svoje hnízdo a až bylo hotovo, tak Vás chce vyhodit? A co auto,nebo ploty, chodník... taky jste kupovali společně? Nějako cifru snad dokážete z toho vypočíst. A máte kam jit?

plaskova
hodnocení

Muž si vydělává mnohonásobně víc než já, to je mi teď vyčítáno, že vše platil on, spořil z jeho platu, staral se o vše jen on. Že už ho to nebaví, vše dal jen do dětí a mě, sám si neužil. Teď si připadám, jako bych celé roky byla jen příživnicí. Nikdy mi neřekl, je potřeba zařídit tohle nebo udělat tohle. Vždy přijel s hotovou věcí, většinou se ani neporadil. Ted se mám prý postarat sama o sebe sama. Ano, starala jsem se o domácnost, nakupovala jsem do ní, vytvořila jsem tam domov pro nás i naše děti. Nevim, která ženská by sama od sebe jela zařizovat a poté pokládat dlažbu kolem domu nebo neznám žadnou, která by sama od sebe jela vyřizovat připojku vody. Chci abysme s toho vyšli oba spravedlivě, proto mě zajimá, zda budu mít aspon na nějakou část nárok. Abych měla něco do začátku. Děkuji

olinl

plaskova- píšete, že neznáte ve svém okolí ženu, která sama od sebe jde něco zařídit nebo udělat. Osobně jich znám asi deset a co nezvládnou sami, tak se mě jdou zeptat na radu co a jak a je vidět v jejich očích, že by to nejraději vše chtěli zvládnout sami, podle svých představ. Jedna z nich je asistentka ředitele větší firmy a obkládala si sama koupelnu obkladačkama, protože když viděla, jak to tam zedník/obkladač lepí "nakřivo" a že se mu nedaří za dva dny obložit jednu stěnu aniž by obkladačky nebyly v té správné rovině, tak ho vyplatila a po práci lepila sama. Osobně bych líp tu koupelnu neoblepil. Vám to spíš nedovolil váš skoroexmanžel, aby to bylo podle něj..

hodnocení

0x
Předesílam, že nejsem právník.Ale z logiky veci- existuje nějaký výpis z banky KOLIK a kdy platili stavbu domu tchani. Tato částka by se dala považovat za dar manželovi,ev synovi tchánů. Vše další je již součástí SJM. Podle mne by manžel měl doložit KOLIK peněz do stavby tchani vložili a toto by se dalo vyjmout že SJM.

@ivanhorseman - Vše další je již součástí SJM.

Není - dům je ve výlučném vlastnictví manžela, takže platí ust. o investicích ze SJM na tento majetek.

@jedubabicka -Tj pokud by stavba , kterou platili tcháni skončila v r. 2000 a v roce 2005 byla provedena izolace objektu v hodnotě 200.000 Kč ze společných prostředků / protože jsou manželé, tak finance jsou společné- nepředpokládám, že by rodiče ještě darovali peníze na budoucí rekonstrukci/, tak došlo ke zhodnocení domu za prostředky ze SJM. Tudíž dle mne by na polovinu tohoto zhodnocení měla mít manželka nárok, nebo se mýlím? To pak jakékoliv zhodnocení za dobu manželství by připadlo výhradně majiteli domu, který je ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů - což nemá logiku.

... i když - má vše co je dle práva logiku?...

Má to logiku - dokud užívají nemovitost společně, pak případné zhodnocení je výhodné pro oba, když se bude vypořádávat SJM, pak (jak výše uvedeno) "každý z manželů nahradí to, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho výhradní majetek" - tedy druhý neodejde z renovovaného domu s igelitkou.

Ovšem v praxi je to o dost složitější a nad rámec této diskuze.

plaskova
hodnocení

Děkuji za vaše odpovědi. Aspon mi to dává malou naději, že jistá šance tu je..

@ivanhorseman - i když - má vše co je dle práva logiku?
Právo je něco jako fotbal *smich*

Ale vážně - logiku má, jen vždycky nesouzní s názory "jak by to mělo být správně".

Ovšem v praxi je to o dost složitější a nad rámec této diskuze - to je mi jasné.I já jsem přemýšlel jak zajistit doklady, faktury, výpisy z účtu že stavění před 25 roky. Já také stavěl, přestavoval atd v průběhu posledních 35 roku a faktury nemám žádné.
liska5

Ono taky záleží na onom majiteli nemovitosti. Jestli je velkorysý, ohleduplný, fér nebo jen hamižný sobec, co se bude bít o každou korunu. Znám jednoho, co předložil manželce při rozvodu k úhradě rozpis nájemného za celá desetiletí společného života. Tehdy jí chlapi radili, ať mu dá rozpis podle ceníku služeb "prostých tutek".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]