Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak oslovit ženu, která má víc příjmení

Od: mirka* odpovědí: 22 změna:

Chtěla bych se zeptat, kterým příjmením mám oslovit ženu, která má více příjmení? Vím, že některé si příjmení po manželovi připojí za křestní jméno a původní je na druhém místě, některé mají za jménem původní příjmení a nové na konci. Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

@mirka - některé si příjmení po manželovi připojí za křestní jméno a původní je na druhém místě, některé mají za jménem původní příjmení a nové na konci
A) je správně - na prvním místě je vždy uváděno příjmení přijaté od manžela (manželky), na druhém místě vlastní příjmení před svatbou.

Z. č. 301/2000 Sb. o matrikách, jménu a příjmení

§ 70

(2) Fyzická osoba, jejíž příjmení jsou zapsána v knize narození nebo v knize manželství, může před kterýmkoli matričním úřadem prohlásit, že bude užívat pouze jedno, popřípadě dvě příjmení. Za trvání manželství lze takovéto prohlášení učinit pouze souhlasným prohlášením manželů. Prohlásila-li fyzická osoba při uzavírání manželství, že spolu se společným příjmením bude užívat a na druhém místě uvádět příjmení předchozí, nelze prohlášením upustit od užívání společného příjmení, jestliže toto manželství trvá.

Poprvé můžete oslovit prvním příjmením - buď bude akceptováno, nebo vás nositelka opraví. Ideální je stav, kdy to lze obejít - paní doktorko, paní učitelko, paní kolegyně...

mirka*
hodnocení

Děkuji. Právě znám ze svého okolí dvě ženy, které to mají obráceně, nevím tedy jak je to možné a kdysi jsem byla na školení, kde nám řekli, že pokud má žena více příjmení, oslovuje se vždy tím posledním. Takže jsem v tom měla dost zmatek...

lucie*
hodnocení

3x

Oslovila bych jí všemi přijmeními které má,aby dobře slyšela,jak to zní debilně:-D ...a když je chtěla obě,musí s tímhle počítat,co je psáno,to je dáno*nevi*.

doplněno 10.01.19 13:21:

...jo,jo už to vidím v praxi " halo,dovolala jsem se paní Mgr.Dedrle-Vavruškové mamince Haničky Dedrle-Vavruškové?:-D(jméno z mého okolí a co znám,ženy které si dávají netradiční tvary přijmění,tak často trvají i na titulu) Nikomu neberu jeho volbu,ale usměju se,když to někdy slyším,ještě jsem si nezvykla.

mirka*
hodnocení

Také se mi tato "móda" nelíbí, chápu, že u někoho to jinak nejde, ale než by člověk vyjmenoval všechna příjmení...

Vyjmenovat můžete jen "všechna" dvě - víc nelze. Viz cit. zákon.

hodnocení

2x

Oslovila bych celým příjmením. Z nějakého důvodu se ta žena rozhodla používat dvě příjmení, záleží jí na tom, tak by to okolí mělo respektovat při jejím oslovování.

liska5
hodnocení

1x

Instinktivně bych ji oslovila tím prvním, co má za jménem. To pořadí snad něco znamená. A v hovoru bych se zeptala, zda jsem ji oslovila správně.

hodnocení

0x

Znám dvě takové ženy. Jednu oslovuji "paní doktorko" :)
Té druhé, kolegyni v práci, když zatelefonuji, tak se představuje jedním ze svých příjmení, a to používám i při oslovení.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, zřejmě na toto není přesné pravidlo. Vycházím z toho, jak jsou oslovovány např. poslankyně v Parlamentu, které mají dvě příjmení - není to jednotné, někdo volí jen jedno příjmení a někdo obě (což je asi lepší, aby ta žena z toho neměla špatný pocit). Já osobně, pokud by bylo jedno příjmení cizokrajné (manžel by byl asi cizinec) a nebyl bych si jistý výslovností, tak bych raději volil to české a jasné. Hlavně nedoporučuji použít -ová, pokud tam tato koncovka u příjmení není (ta žena ví, proč chce být např. Alžběta Novák Wassermann). Zdravím!

doplněno 10.01.19 11:03:

vernon - vidíte, já bych zase považoval za nesmysl, když někdo své chování (nebo buranství) povyšuje na jedinou správnou normu, vzor či příklad.

vernon
Nesmysl. Čeština přechyluje vždy. Když to příjmení přechýlené není, přechýlím ho. Tečka.
P.S.Taky tady byla jedna, co neměla přechýleno. Přechyloval jsem. Vrhala na mne nenávistné pohledy. Nezájem...
cernylysak

Je blbý, že vernon má pravdu, u češek v česku zásadně -ová

§ 69

(1) Příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice.

(2) Při zápisu uzavření manželství nebo vzniku partnerství lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství nebo vznik partnerství týká, uvést v matriční knize příjmení, které bude po uzavření manželství nebo vstupu do partnerství užívat, v mužském tvaru, jde-li o
a) cizinku,
b) občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině,
c) občanku, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka, nebo
d) občanku, která je jiné než české národnosti.

(3) Při zápisu narození dítěte lze na základě žádosti rodičů uvést příjmení dítěte ženského pohlaví v mužském tvaru, je-li dítě
a) cizincem,
b) občanem, který má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině,
c) občanem, jehož jeden z rodičů je cizincem, nebo
d) občanem, který je jiné než české národnosti.
Není-li jeden rodič znám, je rodičovské odpovědnosti zbaven nebo je výkon jeho rodičovské odpovědnosti v této oblasti omezen nebo pozastaven, zapíše se mužský tvar příjmení dítěte ženského pohlaví podle prohlášení druhého z rodičů.

farm

U významných osob, sportovkyň, filmstar se v češtině nepřechyluje. Ta jména - hlasatelé užívají obě.

ben®

cernylysak - to, co jste zde nakopíroval, neříká nic o tom, jak oslovovat. Takže, to je zcela mimo.

cernylysak

bene, ty se můžeš zmiňovat o -ová, to ti nevadí, ale mě za to vynadáš?Navíc podle tvého příkladu by to mělo být spíš Alžběta Nováková a pak teprve možná Wassermann.

Takže tu bych neoslovil nikdy jinak než paní Nováková a nebo Wassermannová

hodnocení

0x

@lucie - aby dobře slyšela,jak to zní debilně

Někdy není dvojí příjmení kapric, ale nutnost.

lucie*

...znáte nějaký případ v čem je to nutnost?mě teda nic nenapadá...chápu,že žena si vytvoří se svým rodným přijmením nějaký život,povědomí,proto se jej nechce vzdát(taky mám své rodné)ale jaký vztah/nutnost jí vede k tomu,že má i přijmení manžela to nechápu?

Znám - třeba vědecké pracovnice, roky publikující a tedy známé pod svým "svobodným" jménem. Pak se vdají a celkem logicky chtějí mít i manželovo příjmení - co je na tom k nepochopení?

lucie*

...to že logicky potřebují i manželovo přijmení.Co je na tom logického?aby každý věděl,že se vdaly?to je nutnost?trochu banální důvod,si myslím.

Ne "potřebují" - "chtějí" jsem napsala. A to, že vy jejich důvody nechápete není pro ně rozhodující.

lucie*

...to že něco chtějí neznamená že je to nutnost (takže to není nutnost jak jste psala) je to jen rozmar,který dnešní doba umožnuje.,nikoli nutnost ;)

Možná - ale o tom původní dotaz nebyl, takže nemá smysl dál rozebírat, co si myslíte.

A odvolávka na dnešní dobu už je úplně mimo - paní Hodinová-Spurná - znáte?

lucie*

neznám...píšu dnešní doba-protože dnes je uznáno i plno netradičních křestních jmen a celkově nejsou skoro žádná omezení,hlavně společenská.Dnes už se neřeší tradice,ani nutnost /povinost ženy mít manželovo jméno,pomalu si společnost zvyká na vše,lidé se třeba pousmějí,ale není to pohoršující.

Já jsem v manželství,ale každý máme své rodné jméno,ale třeba manželova první žena si jeho jméno nechala a ještě bez"ová".Né z lásky a vzpomínek,ale protože se jí líbí a jako vysoce postavené úřednici jí prý sluší,její původní,rodné jméno by znělo hloupě bez "ová".Prostě rozmar;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]