Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí svatbu?

Od: athenaise* odpovědí: 38 změna:

Zdravím diskutéry, nenašla jsem rubriku na tuto otázku, tak vkládám sem. Máte někdo zkušenost, jak to v dnešní době chodí ...kdo platí co na svatbě? A.

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

7x
Ten kdo si to objedná.
Nejsme ve středověku.

hodnocení

4x

U nás to bylo o dohodě s dětmi - dostaly "obálku"a jinak se postaraly samy tak, jak si přály.

Nebo se podívejte sem oslavyasvatby.cz/...

pb®
hodnocení

4x

Měli jsme svatbu loni v létě, okolo 100 hostů. Rodiče nic neplatili a nic jsme po nich nechtěli, jen přispěli darem. Natvrdo jsme si řekli místo věcných darů o peníze, což pochopili všichni až na jednu bláznivou, která se na svatbu vnutila (sestra od manželova kamaráda). Tak mám tři utěrky a nějaké dózičky k ničemu.

Nebojte, pokud jsou dary finanční, tak se svatba zaplatí a pokud je hostina třeba na zahradě, tak se i vydělá. Pokud novomanželé touží po deseti varných konvicích a pěti toustovačích, budou muset sáhnout hodně hluboko do kapsy.

hodnocení

4x

Kdyz nejsou penize, staci zajit na urad pro razitko. Velkolepe svatby nikomu vice stesti ve vztahu nezajisti.

m123*
hodnocení

4x

Svatba před 6 lety. Vše jsme si platili sami. Dary jsme chtěli pouze finanční. To co jsme dostali přesně pokrylo celou svatbu včetně půjčení šatů. Nedokážu si představit, že bych chtěla, aby svatbu platili rodiče. Ať si svoje peníze užijí sami :) .

baba1

Tak to už jste se vdávala asi postarší. Když se vdává mladá holka a kluk což je dobře i pro potomstvo když je od mladých párů, tak mají vítr v kapse a rodiče se musí postarat o zaplacení svatby a je to tak správně a počítá se s tím.

hodnocení

3x

Dcera se vdávala před dvaceti roky, zaplatili jsme půl a ženichovi rodiče také půl. Žádnou velkolepou svatbu nevyžadovali, vše proběhlo v pohodě.

lidus*
hodnocení

2x

Záleží na tom co kdo platit chce. Znám mladé co si vše platili sami, jinde se rodiče domluvili, u dcery to bylo tak, že rodina ženicha platila pití, my vše ostatní, cukroví si každá rodina pekla svoje ale výslužky hostům dávala nevěsta. Nikdy jsme to nepočítali ale vyšlo to asi půl na půl. Někde je zvykem rozpočítat vše na hlavu a každá rodina si platí hosty co pozvala.

lucie*
hodnocení

2x

Přidávám se k názoru,že tradice dnes nehrají roli (pokud na nich novomanželé netrvají) ale i tak by v rodině mělo panovat porozumnění a nikdo nemůže na základě tradic "ožebračit"o životní úspory své rodiče.;)

Určitě bych se domluvila,nebo stanovila pro Vás únosnou částku,kterou bych jim dala"v obálce"jak tady zanělo.At si s těma penězma naloží dle svého,rozpočet na svatbu nebo svatební cestu.Pokud znáte i druhou stranu klidně bych se domlouvala na stejném postupu i s nima.

Jinak přidávám sice starší diskuzi,ale můžete si počíst jak to dneska holky a rodiny řeší emimino.cz/...

hodnocení

2x

Jak se kdo domluví. Někde si všechno platí novomanželé. Některé rodiny se domluví předem a rodiče platí podle poměru kolik hostů z naší/vaší strany. Vše je na domluvě. Nikde není psáno jak to být musí.

Záleží na možnostech každého.

id
hodnocení

2x

Syn se ženil před 3 roky. S přítelkyní byli oba dva 2,5 roku po VŠ a po obou rodičích nechtěli ani korunu, vše si platili sami. Prý jsme se do nich nastrkali během studia dost. Hostů bylo 42 ( i s noclehem). Od nás dostali až na svatbě jen finanční dar v obálce.

hodnocení

1x

Z Vašich různých doplňujících informací soudím, že v manželství s rozvedeným mužem jste ta movitější. Že v manželsví příliš neřešíte "moje a tvoje", ale vyvdaného dospělého syna tak úplně za "téměř vlastního" syna nepovažujete. Ostatně ani vztah syna s otcem nebude příliš vřelý, když jste (zřejmě) otázku svatby jen lehce naťukli někdy kolem Vánoc, pak dlouho nic a teprve teď se otec a Vy dozvídáte, že plánovaná svatba bude finančně nákladná.

Chápla bych a mlčela u svatby pro 150 lidí někde na louce s gulášem. Nebo u svatby pro 15 lidí v nóbl restauraci. Snoubenci jsou velmi nesoudní, pokud požadují, aby to někdo za ně zaplatil. Vás osobně zřejmě považují za "kasičku". Nedejte se, na úspory nesahejte. Teoreticky bych viděla platbu svatby tak, že cca polovinu zaplatí rodina nevěsty, čtrvtinu matka ženicha a čtvrtinu otec ženicha. A to jen v případě, že všichni na to mají a že se nezadluží. Pokud by s případným podílem kdokoli se zúčastněných nesouhlasil, budou muset snoubenci slevit z požadavků.

Váš muž může cítit nějakou vinu ohledně rozvodu předchozího manželství a možná i ohledně opuštění syna v citlivém věku. Financováním synovy svatby se ale viny nezbaví. Když už dopustil, že se syn neumí orientovat ve finančních otázkách, musí mu nyní citlivě sdělit, že hogo fogo svatbu financovat nehodlá a po jeho druhé ženě to nikdo nemůže chtít. Zejména v případě, se vzájemné kontakty jsou cca půlroční. Ale záleží jen na Vás, jestli to budete umět manželovi cilivě a diplomaticky vysvětlit.

Teď nevím, jestli je Váš muž otcem nevěsty, nebo ženicha. Dopňte si to správné. Rada je stejná.

athenaise*

@bimbam...asi jak říkáte...jen pro upřesnění...oba máme z předchozích manželství 2 děti ...každý svůj účet a pak peníze na domácnost...tam jsme tak napůl zainteresovaní a když náhodou zbyde nějaká kačka, jedem se někam podívat a nebo si uděláme radost. Tak jsme se před cca 11 lety dohodli a funguje to bez problémů. Když potřebovalo někter z dětí finančně píchnout, jeli jsme každý na své. A když se syn muže a jeho partnerka vloni svěřili, že proběhla žádost o ruku, přijali jsme to jako radostnou událost. Jenže před Vánoci se kluk prokecl, že chtějí svatbu vekou a že již objednali na letošek hostinu, protože se to muselo objednávat dost dopředu (je to dost vytížený podnik). Chlap s tím přišel domů celý rozčilený, že se ho (jich) ani nezeptali. Také nechápu, proč v ten moment otec nezasáhl, ale bohužel, muž už je takový. Prý ať si to potom řeší jak chtějí, ale peníze jim velké dát nemůže. (myslím na svatbu a ještě na svatební cestu) Pokud vím, tak z matčiny strany synka asi nic nekápne, paní moc hotovosti nemá. A tak doufám, že aspoň rodiče nevěsty něco přispějí. Ale bude to mazec *zed*...A díky všem za poradu. Také si to tak myslím.

hodnocení

1x

Že nevsta, to je hloupý přežitek, podle dohody nebo společně. A za nejlepší svatby považuji ty jen se svědky a odjet hned na líbánky.

athenaise*
hodnocení

mnooo, naši mladí se pochlubili, že proběhla žádost o ruku :), ale nebyl čas na promluvu, jak si to představují a já se při vánočním posezení zeptala, kolik si tak představují hostů...dostala jsem rychlou odpověď...prý tak něco málo přes 100 *nevi* ...a pak zase frnkli ...*zed*

Tak to bych si s nimi asi ujasnila dost rychle - než si naobjednají a nazvou - pokud tedy předpokládají, že jim to rodiče zafinancují.

athenaise*
hodnocení

tak já jsem jen macecha ...ale zkusím dloubnout chlapa...ať si to proberou...sice to bude až koncem léta, ale...:-O

taky se chystám mít na svatbě kolem 100 lidí... to ještě neznamená, že očekávám, že to zacálují rodiče ;)

EDIT: teď teprve čtu dole, jak to dopadlo. To je ovšem mazec...

hodnocení

0x

Tak koukám, jaké jsou divné odpovědi. Přece jedna věc je, jak se zaplatí a zorganizuje svatba a druhá věc je, jaké se k té svatbě dají dary.! Správně by se měli rodiče nevěsty i ženicha dohodnout a svatbu zaplatit napůl. Pak ať si každý dá jaké chce dary. Ovšem dnes to funguje naprosto chaoticky a často rodiče svatba jejich dětí nic nestojí, protože to ty děti ani nechtějí, jen aby bylo po jejich. Není divu, když dnes si hrají na princezny baby, kterým je 35. Znám případy, kdy se rodiče poprvé a naposledy viděli na svatbě svých potomků. přičemž ti dva jsou manželé i 15 let. Takže dne se na nějaké rodinné vztahy nehraje a fakt si to dělá každý podle sebe.

Taky bych (nejen u svatby) volila možnost aby bylo "po mém" a klidně si to zafinancovala, než poslouchat rodičovské: "my platíme, my rozhodujeme".

vilik*
Pokud moji potomci vystačí s tím, co si mohu dovolit a chci jim dát, tak ano, peníze dostanou.
Pokud si však přejí svatbu na zámku se stovkou hostů včetně ubytování všech v místě, jako kapelu nějakou megahvězdnou, velkolepou hostinu od cateringové firmy a minimálně 2 kulturní vložky, tak sorry. Na to ať si mladí sami vydělají nebo klidně vezmou půjčku, když bez toho nemůžou být.
Jedubabička má taky pravdu, dalším důvodem může třeba být rozdílná výše příjmů obou rodin i novomanželů.
athenaise*
hodnocení

Tak my něco ve strožoku máme, ale mysleli jsme spíš, aby z toho také něco zbylo na přilepšení k důchodu. Rodiče nevěsty nic moc, ženich něco dostal do vínku od rodičů, ale celé by to nezaplatil a nevěsta studuje a trochu si přivydělává. Takže si nejspíš půjčí a nebo se ještě před objednáním hostiny a pod. přijdou domluvit. Teda v to doufám...protože si nejspíš myslí, že otec ženicha nějaké peníze má *smich*...a nebo, že bych mohla vše cvaknout já...macecha. :)

svatba
hodnocení

0x

Kdysi v našem kraji panovalo :

ženich - pití, auta, ubytování hostů, pronájem sálu/restaurace, květiny, prstýnky, sobě šaty

nevěsta - své šaty, občerstvení, cukroví včetně výslužek

Naši mladí po nás nic nechtěli, vše si zařizovali a financovali sami, bylo nás 45. Od nás dostali peněžní dar v obálce.

athenaise*
hodnocení

0x

Takže...zatím si mladí objednali v nóbl restauraci pro cca150 lidí catering, a o víkendu dojeli za tátou a prý by bylo dobré se "sejít" a prodiskutovat náležitosti. :(...táta si bude muset asi půjčit...nebo nevím...je z toho celej nějakej zmatenej :( a hlavně na to kouká jak čerstvě narozenej :(...časem napíšu, jak to dopadlo.

vilik*
Asi by opravdu chtělo se sejít a předat jim váš příspěvek na svatbu, řekněme 30 tisíc.
Asi jste zanedbali výchovu finanční gramotnosti, nebo jste možná rodina s nadprůměrnými příjmy.
Urychleně vysvětlete studující dceři, že půjčka ani vydání se z veškerých úspor nepřichází v úvahu.
150 lidí!

Půjčit si na svatbu? *cert*

Zatím nejkrásnější svatbu jsem zažil u kamarádky - pronajala si na víkend něco jako pionýrskou chatu, v okolí louka a pár chatek na přespání. Místo svatebního daru někteří kamarádi pomáhali u baru nebo nosili jídlo, jeden dělal řidiče. Venku táborák a selátko, uvnitř v sále oběd-večeře a disco. Za víkend zaplaceno tuším 25tis. a lidí bylo zhruba 120.

Kdo ale peníze nemá, ať si na svatbu nepůjčuje! Je to totální hovadina - nejde napsat slušně.

des

Neměli se mladí napřed sejít s tátou, až pak objednat nóbl restauraci a 150 lidí. Vyhozené peníze, za rok se můžou rozejít. Chudák táta, dávej i když nemáš. To je myšlení dnešních mladých.

Za prvé, je nesmyslné dělat svatební hostinu pro desítky lidí (nejbližší příbuzenstvo je logické, rodiče-jejich sourozenci, prarodiče, sourozenci snoubenců) a pak je normální, že se vše dělí na půl. Nikdo pak nemůže nikomu nic vyčítat.

athenaise*

máte všichni pravdu...jen do toho já jako macecha nemohu moc mluvit, svůj názor jsem mužovi řekla, ale ...:(

vilik*
Sice nemáte možná právo manželovi zakázat přispět dceři, ale máte sakra právo rozhodovat o společných úsporách včetně nových půjček.
Takže tak.
athenaise*

*zed* *cert* *pivo* ...nemyslím, že nemáte pravdu :(

wilik

Nevidím žádný důvod brát si půjčku aby se mladí mohli vzít a hostit 150 lidí.

Nemají na to žádné zákonné ani morální právo, je to jen o tom co a kolik chci přispět. Bych s takovým rychle vyběhl, tohle není o lásce k dětem, ale o tom dělat jim sponzora, kdy si umanou.

Je také možné že se za rok rozvedou, najde si jinou a budete si muset brát druhou půjčku! Pak taky může přijít že nemají kde bydlet a potřebovali by, abyste se odstěhovali do sklepa!

vilik*
Pro wilik, myslím si to samé, ale asi bych to manželovi prezentoval trochu jemněji.

Také jsem pro jasnou rozmluvvu. To je to, co dnes chybí mezli lidmi, komunikace natvrdo. Prostě nemáte prachy, tak si nehrajte na něco, co nejste a nazdar. Já jsem starší kus a fakt je to pravidlo, že čím větší svatba /kterou si dotyční nemůžou dovolit/, tím dříve jdou od sebe. Kdysi jsem znala rodinu, která si půjčila na svatbu dcery, aby se ukázala a tyto peníze spláceli ještě v době, kdy už holka byla rozvedená.

hodnocení

0x

@athenaise - jen do toho já jako macecha nemohu moc mluvit
Neznám vaši rodinnou situaci - ale kdyby se veselka měla platit ze společného majetku, případně by se to odrazilo na majetku vašem (taťka se plácne přes kapsu a vy ho budete - v nadsázce - "živit"), pak do toho "co mluvit" zatraceně máte.

Takový návrh - milá dcerko, můžu ti dát tolik a tolik a poraď si, nebo zaplatím hostinu pro rodiny a ostatni si zařiďte, protože nevidím důvod, proč sponzorovat mejdan pro vaše kamarády.

Ovšem panna nevěsta asi nadšená nebude *smich*

doplněno 22.08.19 18:39:

Omlouvám se za záměnu pohlaví - tak čtěte "synek" a "ženich" ;)

athenaise*
hodnocení

0x

Tak...a je po svatbě. A věřte, že byla jako řemen. Páté kolo u vozu by se cítilo lépe. S mužem a natož se mnou se na ní nikdo nebavil. *nevi*...a jak to je finančně? Rodiče nevěsty zaplatí půlku a druhou zaplatíme my s mužem. Resp. muž sám, protože já opravdu, ale opravdu NIC nikomu dávat nebudu. Jsem naprdnutá jak ...*cert* ...rodina ženichovi matky byla dost početná a prý "zaplatí" svatebními koláčky. *zed*...ale poroučet si tam a dělat hogo fogo...to jo...poslední, co jsem slyšela bylo ( od maminky ženichovi matky)...uhni kruci...a strčila do mě kabelkou. Na ten popud jsem se otočila a jela domů...bez rozloučení. A teď nevím, jak to rozdýchat...mě snad klepne. *kafe* *zed*

petr129

Zdravím.Na naší svatbě jsem byl jenom já + teď už manželka + oddávající a fotograf.Plus teda dva světkové.To byl klídek.Brali jsme se tenkrát 1.4./tedy na apríla/ a tak i když jsme poslali pozvánky,tak ani děti nepřijeli.Musíte se nad tím povznést.Brala jste si manžela a ne jeho rodinu.Moje maminka taky byla proti,ale potom časem to vzala jako fakt a nějak to šlo.Hlavně se nehroutit.

houbes*
hodnocení

0x
Svojí svatbu jsem platil já. Od rodičů jsem jen chtěl dorty jednohubky chlebíčky. Tenkrát mě to vyšlo na 14 000 Kč a je to už 26 let ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]