Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nastupuji do nového zaměstnání na dobu určitou - na 3 roky. Co by se stalo v případě, že bych dejme tomu po půl roce otěhotněla?
1)Mám stejná práva jako u pracovní smlouvy na dobu neurčitou? - tzn. jsem jako těhotná chráněná před výpovědí?(samozřejmě pokud mi nevyprší smlouva na dobu určitou)
2)Nebo mě u těchto smluv na dobu určitou může zaměstnavatel jako těhotnou prospustit, když mu těhotenství nahlásím (může brát mé těhotenství jako z mé strany porušení prac. smlouvy na dobu určitou?)
Moc děkuji za radu
Nejspíše budete mít zkušební dobu (ta je nejvýše na 3 měsíce,ale může být i kratší nebo nemusí být vůbec),v té rozhodně žádné těhotenství neoznamujte ,i kdybyste těhotná byla.Tam Vás může propustit i jako těhotnou.Po tom už ne až do vypršení smlouvy.Nejedná se o žádné porušení pracovní smlouvy.Možná bude zaměstnavatel morálně rozladěn,nejspíš Vás přijal jako záskok za mateřskou(viz sml.na 3 roky),ale to se nedá nic dělat.Jste mladá,máte právo na svůj život,na dítě.S pozdravem Lenka
Z hlediska změstnavatele jistě.Z hlediska ženy,která chce mít děti a nemá přesně nalinkováno ,kdy tomu tak bude - nechává to na přírodě...se to dá pochopit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.