Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podvod v rodině

Od: pride88* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

rád bych se zeptal na situaci která se stala u mě v rodině.

Moje tchýně se svým bratrem měli po smrti svých rodičů (ještě žijí) zdědit barák.

Prarodiče a bratr se dohodli s tchýní že převedou barák již teď na bratra a až poté tchýni bratr častečně vyplatí (200tis).

Barák se převedl už je napsaný na bratra, který te´d řekl že barák je převeden a tchýni nic nedá. u domluvy bylo několik svědků ale nic nesepsali. Tchýně to brala tak že co řeknou to platí.

Je nějaká cesta jak získat peníze? po smrti rodičů už tchýně nárok na nic nemá?

Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Teoreticky by se paní mohla soudit - pokud tedy bude mít jistotu, že jí dohodu někdo dosvědčí.

Jinak by bylo možno použít ust.

NOZ § 1660

(2) Na povinný díl se započte i to, co nepominutelný dědic od zůstavitele bezplatně obdržel v posledních třech letech před jeho smrtí, ledaže zůstavitel přikáže, aby se započtení provedlo za delší dobu; potomku se kromě toho započte i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při započtení se však nepřihlíží k obvyklým darováním.

s tím, že by bylo přikázáno "započtení za delší dobu" - ale to se vyplatí jen tehdy, je-li v dědictví další majetek, protože podle

§ 1658

Započtení na povinný díl nebo na dědický podíl nezakládá povinnost něco vydat, ledaže se jedná o případ uvedený v § 2072.

To znamená, že bratr by nemusel nic vracet/vyplácet, pouze by mohl být snížen jeho dědický podíl, případně by vůbec nedědil.

pride88*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

jiné dědictví tam není, pouze ten dům z kterého jí bratr přislíbil že jí vyplatí. Takový podvod jsem ješte neviděl, bohužel byla neopatrná a podepsala jim ten převod...

elane
hodnocení

2x

pride, říkáte: "Je nějaká cesta jak získat peníze? po smrti rodičů už tchýně nárok na nic nemá?"
A ti rodiče již zemřeli? Nebo je to jenom teoretická otázka, co bude až zemřou?

elane

pride, rádcové zde vycházejí z toho, že rodiče již zřejmě zemřeli. To ale není z Vaší otázky tak úplně jasné. Pokud rodiče ještě žijí, postup by byl úplně jiný.

jankoralovsky
hodnocení

1x

Dobrý den,

jestliže je to sepsáno darovací smlouvou, tak ta za určitých podmínek lze vzít zpět. Jenže na to se bude muset tchýně poradit s právníkem. Rovnou se může zeptat na to, zda-li lze právními kroky řešit to, že byla porušena ústní dohoda (smlouva).

hodnocení

0x

@pride88 - bohužel byla neopatrná a podepsala jim ten převod
Co konkrétně paní podepsala, když dle vašeho popisu šlo o darování rodiče-syn?

pride88*
hodnocení

Tak jsem tchýni zavolal a sdělila mi že její rodiče to převedli na ní a jejich syna napůl. A ona pod příslibem peněs svůj podíl přepsala na něj.

To je asi neřešitelné...mám pravdu?

Děkuji

Převedla, respektive darovala svoji polovinu bratrovi dobrovolně a to, že bylo něco slíbeno, zřejmě neprokáže.

Holt ji ta zkušenost, že ani rodině se nemá až tak úplně věřit, stála dvěstě tisíc.

Ale prokáže, samozřejmě se s tím dá něco dělat. NOZ zná něco jako vrácení daru, kromě toho tohle byl spíš prodej, který nebyl naplněn, i když není to sice v listinné podobě, ale je řada svědků. Poraďte se s právníkem, bude to boj, ale není to marné.

mkfzr
hodnocení

0x

Toto (skoro - je to hodně podobné) se nám v rodině stalo taky. Měl se v budoucnu teoreticky dědit napůl byt, jeden bratr nasliboval otci (věk nad 80 let), že je lepší na něj byt převést hned, že druhého bratra po smrti otce vyplatí. No, co myslíte, vyplatil? Samozřejmě že ne. Lidi jsou svině a kvůli penězům neznají rodinu.

Nám bylo jasné, že druhý bratr nic neuvidí hned, ale co můžete udělat? Říct rodičům, že ten jeden bratr se určitě po jejich smrti zachová jako sviňa?

Bohužel rodiče jsou v tomto často naivní (hlavně důchodci), svým dětem věří a nenapadne je, že jejich dítě je hajzlík, co si byt nechá a na sourozence se vykašle. Stejně tak dětem věří báchorky o tom, jak je lepší byt přepsat ještě před jejich smrtí. Což samozřejmě není. Kdyby byl ten bratr echt hajzl, tak jim může ještě dělat problémy, naschvály, terorizovat je a z baráku je vystrnadit.

hodnocení

0x

@pletiplot - NOZ zná něco jako vrácení daru, kromě toho tohle byl spíš prodej, který nebyl naplněn, i když není to sice v listinné podobě, ale je řada svědků.

Odvolání daru podle NOZ lze pouze "pro nouzi" (§ 2068) a "pro nevděk" (§ 2072) - a podle dostupných informací ani jedno nepřipadá v úvahu.

Nepřevádím nemovitosti denně, ale snad stále platí, že pro zápis do katastru musí být předložena písemná smlouva (darovací, kupní) - kterou paní "svůj podíl přepsala na něj".

My nevíme, co podepsala, ale skoro bych se domnívala, že šlo o darování, i když přiznávám, že je to pouze spekulace z toho, co bylo uvedeno. S kupní smlouvou v ruce by měla výrazně jinou pozici.

Jinak, jak už jsem zmiňovala, možná existuje "řada svědků", ovšem o jejich ochotě svědčit zase nic nevíme.

pride88*
hodnocení

Dobrý den,

svědek jsem já,moje přítelkyně a oba rodiče, alo tohle by byl boj v rodině a do toho nikdo nepůjde.

Paní podepsala že svůj podíl převádí na bratra ale o penězích byla jen ústní dohoda.

Velká chyba

elane

Píšete: "svědek jsem já,moje přítelkyně a oba rodiče,"...

Takže rodiče zřejmě dosud žijí? *zmateny*

hodnocení

0x

@pride88 - svědek jsem já,moje přítelkyně a oba rodiče, alo tohle by byl boj v rodině a do toho nikdo nepůjde
No - a jsme u toho, co říkám od začátku. Svědkové by byli, ale svědčit nepůjdou, i když vědí, že se stala sviň nespravedlnost.

V prrvním příspěvku se ptáte: "Je nějaká cesta jak získat peníze?", ale současně ji odmítáte. Lépe řečeno líbilo by se vám, kdyby se to "nějak" vyřešilo bez vaší účasti. Tak to bohužel - a ani toho právníka snad nehledejte, řekne vám to samé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]