Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pokud jsem OSVČ a platím si pouze sociální pojištění a zdravotní ne, co se stane v případě nenadálé události, pokud například skončím v nemocnici? Např. důchod dostanu, ale musím si pak celou léčbu uhradit sám? Nevíte, jak to je?
Pro OSVČ je povinné sociální a zdravotní (z toho se hradí lékařská péče, léky apod.) pojištění.
Dobrovolné je pojištění nemocenské, z něhož se vyplácí nemocenské v době nemoci, peněžitá pomoc v mateřství (PPM) v době péče o narozené dítě, apod.
Léčbu byste hradit neměl ani v případě, že byste opravdu neplatil zdravotní pojištění. Ovšem musel byste dlužné zdravotní pojištění doplatit, pravděpodobně i s penále (nebo s částí penále).
Poznámka: Zdravotní pojištění není povinné pouze pro OSVČ. Je povinné pro všechny občany ČR, pokud nespadají do některé skupiny obyvatel, za které pojistné hradí stát.
Oprava (bohužel jsem poznámku nenapsala jednoznačně): Zdravotní pojištění je povinné nejen pro OSVČ, je povinné pro všechny občany ČR, pokud ...
K odpovědi @Sebod (nejspíš jsem svou odpověď měla formulovat trochu jinak): Dlužné zdravotní pojištění nebude potřeba uhradit v okamžiku potřeby ošetření nebo léčby, ale doplatit je bude muset.
Dobrý den, pokud si opravdu neplatíte zdravotní pojištění (povinné ze zákona), tak Vás v případě nutnosti lékaři zdarma ošetří, ale zdr. pojišťovně budete dlužit - jednou to bude vymáhat + tučné penále. Zdravím!
A já bych vám přál, ať vás pořádně rozbolí zuby a mrkne se vám na ně nejbližší kovář, protože kvůli vám už doktoři pochcípali hlady. ![]()
Pochcípali hlady? Chodím do ordinace kde jsou oba manželé zubaři. Každé dva roky si kupují nejnovější mercedes a bydlí v jedné z nejluxusnějších vil ve městě.
Ringo, tohle jsi asi trochu přehnal. Já také neznám žádného lékaře a hlavně ne zubaře, který by chcípal hlady
. Ne teda že bych hlasovala pro to, aby se neplatilo zdravotní pojištění, to ne, ale o vychcípání zubařů nemám obavy. To spíš přijdou někteří lidé klidně o zuby, protože nenajdou žádného zubaře, který by je přijal.Zrovna jsme o tom mluvili se sousedkou, která má syna a protože nebyl u své zubařky tady v malém městě asi dva roky, tak ho jednoduše vyškrtla. Teď ho rozbolel zub a tak tam šel a ona ho nepřijala. Úplně v klidu mu zavřela před nosem s tím, že už ho nevede v evidenci, jelikož nechodil na nějaké pravidelné prohlídky, když mu nic nebylo. A bylo jí úplně jedno, že měl oteklou pusu jako balón. Hnus od lékařky, která složila Hippokratovu přísahu...
Jde jim jen a jen o peníze.
Z. č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách
§ 48
(2) Poskytovatel může ukončit péči o pacienta v případě, že
e) přestal poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb; to neplatí, jestliže neposkytování součinnosti souvisí se zdravotním stavem pacienta;
ukončením péče nesmí dojít k bezprostřednímu ohrožení života nebo vážnému poškození zdraví pacienta.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.