Nejste přihlášen/a.
Hezký podvečer
dnes mi zavolal šéf, že z organizačních důvodů jsem propuštěn a že zítra se mám stavit na osobním podepsat výpověď.Moje otázka zní, k jakému budu propuštěn datu, jo ještě mám nárok na odstupné ve výši tří platů.
Všem co jste mi odpověděli děkuji, nic méně ještě taková malá podotázka, co když si najdu práci již ve výpovědní době, a budu chtět skončit dřív i přesto budu mít nárok na odstupné?
Tak pokud nejste ve zkušební době, tak výpověď je dvouměsíční a tedy začíná nabíhat od prvního února, tedy ukončení pracovního poměru je 31. března... V některých firmách to také funguje tak, že pracovní poměr ukončíte hned a dají odstupné 2+3... Tak to zrovna funguje u nás, ale nevím,, zda na všech pozicích...
Jestli jste si v pracovní smlouvě nesjednal delší výpovědní dobu, půjde o dva měsíce, které začnou běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi. Pokud Vám zaměstnavatel výpověď doručí do konce ledna, skončí zaměstnání 31. března.
Pozor na častý omyl, že zaměstnanec podepisuje výpověď, kterou obdržel od zaměstnavatele. Výpověď musí podepsat ten, kdo ji dává. Příjemce pouze potvrzuje převzetí písemnosti.
@Hiawata > z informace o odstupném ve výši trojnásobku průměrného výdělku podle mne vyplývá, že zaměstnání trvá přes dva roky (tazatel nemůže být ve zkušební době). Praxe, kterou popisujete, je dohoda o rozvázaní pracovního poměru z důvodu na straně zaměstnavatele, nejde o výpověď.
Jj díky za nalití krve do žil, ano jsem starší ročník 70, sice mé vzdělaní je VŠ, ale jsem částečně invalidní, tak uvidíme.
Hlavně si pozorně přečti, co podepisuješ (potvrzuješ převzetí)!
Musí to být "výpověď daná zaměstnavatelem z organizačních důvodů" (nemusí být zrovna takhle nadepsaná, ale musí to z textu jednoznačně vyplývat). Aby to náhodou nebyla DOHODA o rozvázání pracovního poměru, to bys dostal prd a končil bys třeba s koncem ledna (případně jakýmkoliv jiným datem na papíře uvedeném).
inzinyrka: Dobrá, asi máš pravdu, že teoreticky lze sepsat dohodu takovou, že se odstupné vyplácí. Ale rozhodně nepředpokládám, že kdyby ve firmě "šéf mi zavolal, ať si zítra dojdu na osobní převzít výpověď" podstrčili k podpisu dohodu, že by ty přesné podmínky pro odstupné byly splněny.
Nemáte pravdu, i dohodou podle § 49 ZP (ZPŮSOB) lze rozvázat pracovní poměr a dostat odstupné, musí být ovšem v dohodě uveden DŮVOD, a to jeden z těchto:
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,
d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,
K doplňující otázce ze 6.1.: Sám nemůžeš svévolně přestat chodit do práce, pokud platí uvedená výpoveď zaměstnavatele. Ani nemůžeš podat sám výpověď, která by nesplnila výpovědní dobu. Skončit dříve lze jedině po dohodě (dohoda o ukončení pracovního poměru) se zaměstnavatelem. Jak psala inzinyrka, za určitých okolností by ti i tak náleželo odstupné. Ale nepředpokládám, že by na takovou dohodu zaměstnavatel přistoupil, nejspíš bude chtít využít tvé potřeby a uzavřít dohodu bez odstupného. Ale zkusit to asi můžeš.
Doporučuji také zacházet opatrně s dohodama s býv. zaměstnavatelem, abyste o odstupné nepřišel. Zkuste sjednávat novou práci k datu skončení p.p.. Radím hodně ohovořovat, můžete 1x týdně na půl dne vykazovat zájem, "zaučovat se". Na nového zaměstnavatele někdy docela dobře působí, když jste ještě někde vázán. Jste "na roztrhání".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.