Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguhe datová schránka?

Od: pilinka odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
jak funguje a co je datová schránka?
Mám dokument poslat do DS a dostal jsem jen nějaký kód.
Děkuji vám za vysvětlení

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

still10k*
hodnocení

2x

Dobrý den, nezbude vám asi nic jiného než prostudovat pár popisů a návodů.
Začněte třeba zde: jaknainternet.cz/...
Dělá pak: penize.cz/...
datoveschranky.info/...
czechpoint.cz/...
cs.wikipedia.org/...

hm*
hodnocení

2x

Jednou větou: Datová schránka je něco jako mail, ovšem takový zvláštní (až podivný) a státem považovaný za zabezpečený.

Nesleduji podrobně dění kolem datových schránek, ale pokud nemusíš ze zákona, nepořizuj si ji. Je s tím spojeno mnohem víc problémů a následných povinností, než že by to mělo nějaký praktický přínos (různé podrobnosti lze dohledat na internetu, je toho moc a je to dost nezáživné čtení). Pokus se svůj dokument doručit státnímu úřadu jinak.

tentato
hodnocení

1x

Doporučuji též nezřizovat soukromé osobě.

Nejde totiž zrušit a bude Vás provázet až do smrti. /nebo války, či katastrofy, blackoutu apod./

S úřady potom musíte komunikovat pouze a jen přes tuto schránku. Úřední dopisy Vám tam také budou chodit a jste nucena schránku stále kontrolovat, co v ní máte. Jakmile něco opomenete, tak jste v maléru. Listinné podoby Vám potom již nechodí.

doplněno 04.01.19 12:09:

Problém je hlavně v letních měsících, kdy vyrážíte na delší čas na dovolenou, kde není signál, přístup k internetu.

Pokud nemá datovou schránku a přijde dotyčné osobě domů úřední dopis s nějakým rozhodnutím, kdy musí reagovat, tak vždy se lze dodatečně omluvit. Třeba - dlouhodobý pobyt v cizině. U datovky to nelze. Spadne do schránky a považuje se za přečtené.

Není pravda, že musíte datovou schránku stále kontrolovat. Na e-mailovou adresu přijde vždy upozornění, že v datovce máte novou zprávu.

ddd

Pro bruno2®

.. a když mi pošta se stahuje do PC a na mail nechodim? Když pak spadne ve schránce do spamu nic nevím a přitom je to braný jako bych to dostal a přečetl. Děkuji nechci!*pivo*

ddd, je to, jako byste řekl(a): do schránky nechodím, tak mám pak problém s papírovou poštou. Proč nechodíte na mail? Proč jste si ho vůbec zřizoval? Jako jeden známý, který má mobil, ale "nebere ho".

ddd

Pro inženýrku - do mailu nechodím, protože si maily stahuju do PC. Je to pro mne rychlejší, než pořád vyplňovat jméno a heslo. Předem si jen zkontroluju co se mi bude stahovat a co nechci, tak nechám smazat a rovnou odrazím. Ten dotyčný ani nezaznamená, že ten jeho mail byl přečtenej. Jen se mu vrátí jako nedoručitelný. *pivo*

Neříkal jsem, že maily nestahuju, jen do schránky nechodím - nemusím. *klik*

hodnocení

0x

Datová schránka nefunguhe.

Podrobnosti zde.

pilinka
hodnocení

Dobře zřizovat si jí nebudu, jak to čtu :(
Pokud dám na poště ověřit podpis,dokumentu a dát soubor do elektronické podoby, může mi pošta poslat dokument dotyčnému přes DS pošty když já ji nemám?
Děkuju vám

"...může mi pošta poslat dokument dotyčnému přes DS pošty když já ji nemám?"
Logicky nemůže. To je stejné, jako byste se ptal, jestli Vám pošťačka může hodit dopis do schránky, kterou nemáte. Kam by to asi tak házela?

Datová schránka je něco na způsob občanského průkazu - zpráva, která Vám přijde do datovky z jiné datovky, je prokazatelně od odesilatele (jako by Vám předložil občanku) a je předána prokazatelně Vám (jako byste odesilateli coby příjemce předložil OP). Takže pošta NEMŮŽE vystupovat za Vás. Byo by to, jako by dotyčnému (úřadu) přišel dopis od Vás podepsaný pošťačkou a ne Vámi.

111®
hodnocení

0x

nejednodušší je se domluvit na jiné cestě doručení než je DS

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]