Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se bránit sprosťákům na silnici?

Od: ringo® odpovědí: 50 změna:

Jezdím do práce přes město celoročně na kole. Samozřejmně řádně osvětlen a tam kde se to smí.

Jenže asi tak každé 2/3 týdny se mi stane následující situace.

Míjí mě auto, mladí v něm stáhnou okýnko a začnou po mně sprostě řvát /naprosto bez důvodu/. Zdá se mi, že v poslední době je to čím dál horší. Nevím jestli si to nechat líbit, nebo začít nějak reagovat. Zapamatovat si číslo...budiž, ale co z toho? Poškodit jim nějak auto? Kamenem, nebo teleskopickým obuškem? Všude jsou kamery. Mobil na natáčení či fotku v té rychlosti z kapsy nestihnu vytáhnout. Jak byste reagovali vy?

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

8x

Nejlepší by bylo mít po ruce zkažené vajíčko, neudělal bys hmotnou škodu. Jenže bys musel počítat se zcela neadekvátní reakcí.*cert*

sebod*

Kepler. Za to zkažený vejce rozmáznutý po celém autě by mi ta neadvekátní reakce stála

rudoslav*

Ale pořád je to záměrné poškození/znečištění cizí věci. Trestat lze stejně jako když někoho ohodím projetou kaluží a vyčistit interiér auta není taky levná záležitost.

hodnocení

7x

Ringo, já bych dělal, že ho neslyším a říkám si, "ona ti prdne žilka a budeš tahat nohu za sebou".

hodnocení

Ano, to jsem zatím dělal, ale pořád si říkám, jak být nachystán kdyby něco...

Ringo,

Nevím co by mělo být něco..., ale já zastávám názor, co nejméně konfliktů, abych se zbytečně nestresoval s nějakým, který se chce hádat. Jdu cestou nejmenšího odporu. Proto nenedávám, když mě někdo nedá přednost, páč to vůbec nepomůže. Zpět to nikdo neveme. Pak si šahat na srdce, že jsme se rozčílil kvůli jinému?

hodnocení

2x

Nechte je řvát - stejně nic jiného nemůžete. Mimo to vy jejich vulgarity nedokážete, oni poškozené auto snadno.

hodnocení

2x

Rozdělme dotaz na dvě části.
1) naprosto bez důvodu - je to Váš subjektivní pocit. Možná dělátě něco špatně. Normálně bych do toho nešťoural, ale každých cca. 14 dnů být takto napaden mi připadne "divné".

2) Jak reagovat? Víte, že jejich stres jim krátí život? Většinou jsou to hovada a hlupáci, co chtějí být rychlejší, než povoluje vyhláška. Proč se rozčilovat, že ten druhý je debil? Proč sám sobě přivádět stresové situace a zkracovat si tak život? Vždyť to byste se rozčiloval všude a pořád. Buďte v klidu, myslete si něco o blbcích a pokud chcete, malou modlitbou poproste Boha, aby tento vůl nikoho nezabil svou agresivní jízdou.

cyklopoutnik*
hodnocení

2x

Existují též kamery na jízdní kola ale pokud jsou útoky jen ve verbální rovině, vůbec bych to neřešil. Nanejvýš tak tím známým gestem, vztyčeným prostředníkem. Cyklokamera poskytne cenný důkazní materiál a cyklokamer jsou ta trhu desítky druhů a typů. Podrobnosti k tématu poskytne vyhledávač například Google.

teggo
hodnocení

1x

Jaké je řešení? Kupte si auto, budete tak alespoň snadnějí dodržovat plynulost silničního provozu. Jako motorista cyklisty miluju. Jedou často 2m od krajnice a když jej chcete předjet tak jakoby zákon schválnosti proti vám vyrazí autobus. Nebo druhá varianta, jede celá rodinka, šest kolařů - také slast na předjetí s neadekvátním odstupem od krajnice. To, že mají motoristé vážně rádi cyklisty (a opačně) ostatně dokazuje fakt, že se pro cyklisty stále častěji buduji speciální pruhy a cyklotrasy... TO není věc k diskuzce, to je prostě fakt.

Kupte si auto a a až se vám ucpou cévy, pan teggo se vám bude skládat na invalidní důchod.

Mám podobný názor jako teggo. Jezdím autem i na kole, ale rozděluju to jako auto - dopravní prostředek a jízdní kolo - rekreační prostředek. Na kole se jedu project do lesa nebo po určených steskách, ale nepletu se po silnici. V Praze je to příšerné, pletou se mezi pruhy, z 90% ani neukazujou, protože by museli pustit řídítka a rychlostí akorát zdržují. Prostě pokud někdo nechce jezdit autem, tak ať se na kole plete po chodníku, cyklostesce a nebo jezdí MHD.

hodnocení

No to je vidět, že jste přes naše město nikdy nejeli autem. Autem v práci za 20-30 minut stejně jako pěšky. Na kole do 10 minut.

A proto abychom se tu hádali jsem dotaz opravdu nevznášel.

@23it23: Jak nepletu se po silnici. Silnice nejsou jen aut. Silnice patří i chodcům, koňům a kolům. Na kole (resp. Draisově odrážedle) se jezdilo už v roce 1817, kde byly v té době auta? Silnice jste zacpali autama vy, motoristi. Jakým právem si dovolujete tvrdit, že kolo není dopravní, ale rekreační prostředek? Kromě toho posílat cyklisty na chodník je vyloženě proti předpisům, chodník odjakživa patřil jen chodcům.

@pletiplot Kolo jako dopravní prostředek by tedy mělo být rovno automobilům, ale není. Žádné pojištění odpovědnosti, žádné technické prohlídky, žádný řidičský průkaz... Tak co meleš o dopravním prostředku?

ernie, myslíte si, že kolo není dopravní prostředek? To, že nemá pravidelné prohlídky a pojištění, přeci nemůže být základ pro dopravní prostředek.

@milancukrar V tom případě ať cyklisté drží ústa a nenárokují si stejná práva jako automobilisté, kteří mají nepoměrně více povinností, které jsou přísně vymáhány...

@ernie: Energie pohybujícího se cyklisty po rovině je asi tak 200x nižší než energie jedoucího automobilu. To je prostě fakt. Proto nemá povinné ručení, proto není nutný řidičák, proto nejsou povinné kontroly. Ale povinnosti cyklista má - povinná výbava, musí znát dopravní předpisy a řídit se jimi (i když ho z nich přímo nikdo nezkouší), za škodu je zodpovědný stejně jako řidič auta (za toho to ale zatáhne pojišťovna) nebo prostě kdokoli jiný. My bysme rádi jezdili na kole a chodili pěšky po cestách bez aut, ale v krajině moc takových cest nezbylo. Pro auta všechno.

ernie, to je sobecký, jednostraný názor, ale klidně ho zastávejte.

hodnocení

Ale ta agrese se stupňuje. Minule jsem po nich zařval taky a zůstaly stát kousek předemnou s otevřenými dveřmi. Naštěstí těsně předtím odbočuje cyklostezka, takže měli smůlu. Nejsem posera, ale přece jen v mojem věku se strkat s nějakým výrostkem posilněným alkoholem, fakt nemám zájem.

Myslím, že opravdu bezdůvodně. Nejsem ničím zvláštní, ani oblečením, ani chováním a stává se to třeba když jedu v klidu po hlavní silnici, takže ani žádný dopravní přestupek. Ptal jsem se i kolegy a tomu už se to taky stalo, akorát že on jezdí skoro celou trasu po cyklostezce, takže tam je menší šance.

break

takže jedeš po silnici tam, kde je jinak cyklostezka?...

na takový platijou ostřikovače...

@break: Ne, kolega asi bydlí v jiné vesnici, tak jede po jiné trase.

jentak*
hodnocení

0x

Občas se zařadím do skupiny nadávajících. Když vedle silnice je stezka pro cyklisty, vedle ní chodník, ale cyklista si to šlape svých 15-20km/hod po silnici, a všichni řidiči způsobně stejnou rychlostí za ním, protože předjet není kde. Pak mají štěstí, že mám ssebou jen tu svoji nevynáchanou h..u. A když ho zepsujete, ještě má kecy. Ono to je asi vzájemné.

Jen poznámka: tam, kde je stezka pro cyklisty souběžná s komunikací, bývá na vozovce značka zákaz vjezdu cyklistům. Takže by šlo o přestupek ze strany cyklisty.

nov

Též poznámka. Pokud cyklisti jezdí celoročně ve městech, kde není sníh, proč ne. Ale když na Vysočině jezdí v zimě za každého počasí, ťukám si na čelo a říkám si v duchu..chudáci řidiči, kteří musí neustále předvídat.

hodnocení

Ano, chápu vás. Ale toto není ten případ.

feraxi, ta značka zákazu cyklistům tam být nemusí. Cyklista v takovém případě je povinen stezku použít.

ernie, sice je to napsáno v zákoně, ale pokud musím na té silnici odbočit třeba vlevo, ze stezky to nejde, páč je tam přikop, tak kudy pojede? Nebo se stezka stáčí úplně jinam, kam nechci jet.

Je rozdíl, zdali je stezka součástí vozovky, nebo je za krajnicí, či příkopem vzdálená 5,10,20, klidně i 50metrů.

Jízda na jízdním kole
§ 57
(1) Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.

Milane, nezájem. Tak sundám prdel ze sedla a silnici nebo překážku přejdu vedením kola. Nazdar

nikdo*

To je všechno hezká teorie. Praxe je jiná. Co chcete s takovým cyklistou dělat, třeba ráno v půl šesté, když spěcháte do práce? On na předpisy kašle, a policajti jsou tou dobou zašitý někde na pumpě a dávají kafe, než jim skončí šichta. Řidič to ví, cyklista to ví taky. Tak co zbývá? Divoký západ. Podle nátury těch dvou. Je dobře, že se nenosí kolty. I když,.,.? Je to špatně, to je jasné. Ale je to tak.

jurajjuraj*

nov: takze kdyz nevidis cyklistu tak nepredvidas? proste jen jedes? dalsi vysvetleni proc to na cestach vypada tak smutne

Jenže vzato z praxe, mohou nastat situace, kdy je onen zákon o "povinnosti pužít stezku pro cyklisty" pěkně na hlavu.

Není cyklista jako cyklista, že? Takže pokud po silnici pojede Indurain, Mercx, Armstrong a Lemond a vedle silnice povede cyklostezka, oni ji budou muset použít (podle doslovného výkladu zákona). Co natom, že jejich rychlost bude asi tak 4x vyšší, než rychlost maminky s 5 letým děckem jedoucím po stejné cyklostezce.

Osobně pokud jsem byl v tréninku, nikdy jsem cyklostezku nepoužil...

A v našem malém městečku jsem i dnes na kole na mnoha místech rychlejší než většina aut.

Chce to trochu oboustranné tolerance.

A aby mne nikdo nenařkl...ano. mám ŘP a v autě toho najezdím hodně..

nov

Pro Jurajjuraj. Jsem chodec - nikoliv řidič. Prostě jen jdu po chodníku. :-D

bbbb
hodnocení

0x
Nevsimejte si jich nebo si poridte slzny plyn pro pripad ze budete napaden.Ale pak doufat ze uz je nepotkate.

vernon
hodnocení

0x
Nejezdi na kole. Pořiď si tank...

liska5
hodnocení

0x

Z bidonu ho zchladit vodou, ale jen tam, kde můžeš odbočit, kam auto nemůže. Pak ale počítej, že si Tě zapamatuje a může se Ti nějak pomstít. Známý jezdí s náklaďákem a vedle toho se zúčastňuje amatérských cyklistických závodů. Když mne jednou vezl a objížděl roztahanej "peloton", spustil: "Cyklisti, ti švábi silnic, to nám byl čert dlužen! " Když jsem se zasmála, že sám jezdí, tak dodal, že na kole to vidí obráceně.*bzum* Jedno je ale jisté, že ten v tom autě má přirozenou převahu.

Jeden známý, taky amat.závodník, dojel na křižovatce náklaďák, Zabouchal mu na kabinu a zařval na něj: "Co to bylo v tý zatáčce? Tys mne mohl zabít, vole!" Řidič vyskočil a cyklistu zmlátil hlava nehlava. Ten stál, jednou rukou držel řidítka, druhou se kryl. Pak si zjistill, co to bylo za řidiče, že bydlí blízko, a i po těch dvaceti letech se ti dva nenávidí způsobem držte mě, nebo ho zabiju.

liška, a komu tím prospějete?

myslím tím dva, co se nenávidí.

liska5

Já nijak. Já jen poukazuji, jak takové kauzy mohou, bohužel, končit.

Ano, Vy ho navádíte k tomu, co pak špatně končí, jak píšete...

liska5

Radím mu to první. I když trochu s humorem a nadsázkou. Spíš něco na téma.

Druhý případ uvádím, jako odstrašující.

liska5

A to zkažený vajíčko, co nasbíralo 8 bodů, to taky neskončí dobře.*zmateny*...Snad jen Boží mlýny, ať zafungují

hodnocení

Tak jen aby tu ti cyklisti nebyli jen ti špatní...

Jak se bránit sprosťákům na silnici?

ringo, denně vidím podobné situace, jen jednou jsem se zeptal, proč to stavíte takto špatně. Už se neptám, páč jsem byl označen za spodinu lidstva.

Jen si řeknu, škoda, že policistů je tak málo.

berger*

Hm,prostě Vepřov,pardon,Přerov... A k tomu vajíčku,ráno na seznamu - týpek házel vajíčka na auta,vymklo se to a ted je z toho obvinění z vraždy... Tuším v USA. *smich*

@milancukrar - Jen si řeknu, škoda, že policistů je tak málo.
Oni by stačili i ti, co jsou - jen by nesměli dělat, že nevidí a šikovně přejít na druhý chodník.

fram
hodnocení

0x

Vypadáte málo cyklo-výhružně. Máte reflexní vestu, reflexní pásky? ihorizont.cz/...

Něco takového? bike-forum.cz/...

Kapsová: oopp.cz/...

Podle mne se ti mlaďoši vytahují, mají první auto, kolo doma opuštěné...Nechápou přednosti vaší rychlé dopravy. Vypadáte pro málo zazobaně.

Jiná rada: ZAMÁVAT.*mir*Po křesťansku.

doplněno 15.01.19 16:39:

Světýlka jsou prýma, modrá, žlutá...zadní červené rozhodně, ale ve dne jsou málo vidět. Reflexní oblečení cyklo- pomůže od trdel v autech (možná).

hodnocení

Spočítal jsem to a mám 9 různých světel.

hodnocení

0x

Ringo, Ty jsi mladý chlap. A teď si představ, že já už nejsem nejmladší a jezdím na nákupy na kole. Většinou mám vzadu plný košík a jedu velmi opatrně, protože řidičům nevěřím. No a najednou kolem jedou nějací blbí kluci a těsně za mnou otevřou okno a když mne míjí tak strašně zařvou. Víš kolikrát jsem jen tak tak udržela rovnováhu a nespadla do vozovky, protože jsem byl soustředěná na tu jízdu a to zařvání mně hrozně vyděsilo? A co mám dělat? Oni ujíždí a vidím jak se v autě děsně chechtají, protože je pobavilo, jak jsem sebou při tom leknutí škubla. Někteří lidé jsou prostě hnusní tvorové. Já už jsem se s tím smířila...:)

hodnocení

Mladý chlap? Tak dobře jsem se už dlouho nenasmál. Děkuji. No tohle mi jednou udělali taky. Málem jsem spadl z kola...když to člověk nečeká, je to hrůza.

asd1
hodnocení

0x

Podobný trotly s úsměvem zdravim..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]